in

Lada Hrvatska: Novi modeli Lade dolaze na tržište

Lada Hrvatska
Foto: Screenshot

LADA Vesta SW i LADA Vesta SW Cross dolaze na europsko tržište. Njemačka, Austrija i Mađarska bit će prve zemlje koje će dobiti ove automobile. Automobili će se pojaviti u Slovačkoj, Srbiji i Bugarskoj do kraja travnja, a vrlo brzo nakon toga će i Lada Hrvatska dobiti svoje primjerke.

Automobili u Comfort i Luxe razinama opreme s 1,6 l motorom, s ručnim ili automatskim mjenjačem dostupni će biti u europskim zemljama.

Oba nova modela certificirana su za usklađenost sa sigurnosnim i ekološkim zahtjevima EU. Konkretno, automobili su u skladu s ekološkim standardima Euro-6.

Podsjetimo, LADA Vesta SW i LADA Vesta SW Cross bili su srdačno dočekani od strane novinara i šire javnosti na automobilskim izložbama u Europi i prije početka prodaje: Budimpešti, Bratislavi, Beogradu, Beču i Essenu. Lada Hrvatska nestrpljivo ih očekuje.

Ranije je LADA Vesta limuzina ušla na europsko tržište. Austrijsko društvo OAMTC Austria (analogno njemačkom ADAC-u) proglasilo je LADA Vesta limuzinu „automobilom godine u Austriji” u kategoriji „Kompaktnih automobila B-klase” 2017. godine. Stručnjaci su automobile ocjenjivali prema dvama glavnim kriterijima – sigurnost i ekonomska učinkovitost.

Zašto je Lada toliko popularna u istočnom svijetu?

  • Marka ima dugu povijest u Rusiji, a poznata je je u postsovjetskim zemljama. Danas su Lada vozila pozicionirana kao pristupačna, te kao dobra opcija ako vam je stalo do novca. Pokazano je da su ključ njegovog uspjeha njegova konkurentna cijena, pouzdanost, jednostavna mehanika prilagođena tome da mnogo toga možete sami popraviti i jednostavna funkcionalnost.

Ukratko o Ladi:

Prvi automobili koje je proizvodio AvtoVAZ (firma koja proizvodi Ladu), tada državno poduzeće, proizvedeni su uz tehničku pomoć Fiata i plasirani na tržište pod oznakom Zhiguli. Marka Lada pojavila se 1973. godine te je u početku bila usmjerena na inozemstvo prije nego što je postala glavna marka AvtoVAZ-a za sva tržišta 1990-ih. Grupa Renault preuzela je kontrolu nad markom 2016. godine. Tehnička pomoć francuske tvrtke započela je 2008. nakon što je stekla manjinski udio u AvtoVAZ-u.

Članak objavio Luka Petkovic

Suzuki Vitara diesel

Suzuki Vitara diesel: Je li zadržala robusni šarm?

Mercedes 190

VIDEO Mercedes-Benz 190 SL iz 1956.: Najveći ‘zavodnik’ na cesti