in

Genesis se nada kako će u roku od 15 godina postati „carbon neutral”

Genesis
Foto: Screenshot

Poput mnogih drugih marki automobila u posljednje vrijeme, Genesis je detaljno opisao svoje planove za pretvaranjem u vozni park električnih vozila u sljedećih nekoliko godina. Od 2025. godine nova vozila koja predstavlja marka bit će električna: električna na baterije i na gorivne vodikove ćelije (bez unutarnjeg izgaranja). Do 2030. godine sva vozila u njegovom voznom parku proizvodit će nultu emisiju. Podrazumijevamo da to znači da će svi modeli s unutarnjim izgaranjem koji će biti zadržani između 2025. i 2030. biti potpuno ukinuti do posljednjeg datuma. Genesis se nada da će do 2035. godine postati potpuno neutralni prema ugljiku. To uključuje cijeli njegov lanac opskrbe, kao i njegova montažna postrojenja.

Možda je pomalo iznenađujuće u toj priči vidjeti vodik, s obzirom da se način proizvodnje goriva na bazi ugljika jako razlikuje i može imati značajan ugljični otisak. Međutim, matična tvrtka Genesis, kompanija Hyundai, uvelike se kladi na elementarni plin u naletu koji naziva “vodikov val”, koji će u bliskoj budućnosti roditi koncept N-pogona na gorivne ćelije.

Kao dio poticaja, Genesis će također ulagati u učinkovitije BEV pogonske sklopove, snažnije gorivne ćelije i litij-ionske baterije boljih performansi. Marka se nada da će na kraju (termini nisu dani prije 2030.) predstaviti ukupno osam BEV modela. Također, istražuje elegantne, futurističke elemente dizajna kao što su vrata kabine (koja Genesis naziva “scenska vrata”) i okretna sjedala.


Ukratko o Genesisu:

Genesis Motor je odjel luksuznih vozila južnokorejskog proizvođača vozila Hyundai Motor Group. Prvobitno zamišljen zajedno s planovima za Hyundaijevu novu luksuznu limuzinu Genesis 2004, Genesis je službeno najavljen kao neovisna marka 4. studenog 2015., lansirajući prvi samostalni Genesis model, Genesis G90 2017. godine. Genesis modeli dizajnirani su u Rüsselsheimu (Njemačka), Namyangu (Južna Koreja) i Irvineu (Sjedinjene Američke Države), a proizvedeni su u Ulsanu (Južna Koreja). Godine 2020., J.D. Power proglasio je Genesis najpouzdanijim automobilskim brendom, a 2021. tehnološki najinovativnijim u Sjevernoj Americi.

Članak objavio Luka Petkovic

tempomat

Slijepac koji je izumio tempomat

prometni zakoni

Prometni zakoni: Pet mitova diljem svijeta – jesu li istiniti ili lažni?