in

Audi A7: Jedna od perjanica Audijeve ponude

Crni Audi A7 u moskovskoj garaži
Foto: Dmitry Dven / Shutterstock.com

Audi A7 je luksuzni automobil koji spaja sofisticiran dizajn, vrhunsku tehnologiju i impresivne performanse. Kao jedan od perjanica Audijeve ponude, A7 predstavlja savršen spoj elegancije i inovacija. Od svog prvog predstavljanja 2010. godine, ovaj model privlači pažnju svojim sportskim, ali istovremeno i profinjenim izgledom, te izuzetnim voznim karakteristikama.

Ovaj tekst obuhvaća pregled njegovog razvoja, tehničkih specifikacija, dizajnerskih elemenata i tehnologija koje ga čine jednim od najpoželjnijih vozila u svojoj klasi. Ovaj automobil nije samo simbol prestiža, već i primjer napredne njemačke inženjerske stručnosti koja postavlja nove standarde u automobilskoj industriji.

Povijest Audija A7

Audi A7 je prvi put predstavljen 2010. godine kao luksuzni model s četiri vrata, koji se temelji na konceptu Audi Sportback, predstavljenom 2009. godine. Njegov cilj bio je kombinirati eleganciju coupea s praktičnošću limuzine i prostranošću karavana. Ova filozofija dizajna postala je zaštitni znak A7, što ga čini jedinstvenim u svojoj klasi.

Prva generacija Audi A7 (2010-2017) bila je izgrađena na Volkswagenovoj MLB platformi, dijeleći mnoge komponente s Audi A6. Automobil je bio dostupan s različitim benzinskim i dizelskim motorima, uključujući V6 i V8 opcije, kao i s hibridnim pogonskim sustavom. Unutrašnjost je bila luksuzno opremljena, s visokokvalitetnim materijalima i najnovijom tehnologijom infotainmenta.

Godine 2014., Audi A7 prošao je kroz facelift, dobivši suptilne dizajnerske promjene, unaprijeđene motore i nove tehnološke značajke. Ove promjene su dodatno poboljšale performanse i privlačnost automobila.

Druga generacija Audi A7, predstavljena 2018. godine, donijela je značajne inovacije. Novi A7 zadržao je prepoznatljiv fastback oblik, ali je dobio još moderniji i agresivniji izgled. Tehnološki napredak uključivao je sustav poluautonomne vožnje, novi MMI touch response infotainment sustav s dvostrukim zaslonima, kao i napredne sigurnosne značajke.

Ova generacija također je ponudila širok raspon motora, uključujući blagi hibridni sustav koji pomaže u smanjenju potrošnje goriva i emisija. Performanse su bile impresivne, s modelom S7 i RS7 na vrhu ponude, nudeći visoke brzine i superiornu upravljivost zahvaljujući Audijevom Quattro pogonu na sve kotače.

Audi A7 je kroz svoje dvije generacije postao sinonim za luksuz, inovaciju i performanse, postavljajući visoke standarde u segmentu luksuznih automobila. Njegova povijest odražava Audijevu predanost prema napretku i stalnom usavršavanju, čineći ga jednim od najcjenjenijih modela u premium klasi.

Crveni Audi A7 parkiran na asfaltu
Foto: Screenshot carwow

Motori

Audi A7 nudi širok raspon motora koji zadovoljavaju različite potrebe i preference vozača, uključujući benzinske, dizelske i hibridne opcije. U nastavku se nalaze neki od ključnih motora dostupnih u različitim generacijama Audi A7:

Prva generacija (2010. – 2017.)

1. Benzinski motori:

    • 2.8 FSI V6: S prirodnim usisavanjem, ovaj motor pružao je dobru ravnotežu snage i učinkovitosti.
    • 3.0 TFSI V6: S turbo punjačem, ovaj motor je nudio više snage i bolje performanse, idealan za one koji traže dinamičnu vožnju.
    • 4.0 TFSI V8: Dostupan u modelima S7 i RS7, ovaj motor je pružao iznimne performanse s velikom snagom i ubrzanjem.

    2. Dizelski motori:

      • 3.0 TDI V6: Ovaj motor bio je popularan zbog svoje učinkovitosti i okretnog momenta, idealan za dugotrajne vožnje i ekonomičnost goriva.

      Druga generacija (2018. – danas)

      1. Benzinski motori:

        • 2.0 TFSI I4: Četverocilindrični motor koji pruža dobru ravnotežu između snage i učinkovitosti, često korišten u osnovnim modelima.
        • 3.0 TFSI V6: Ovaj motor koristi blagi hibridni sustav (MHEV) za poboljšanje učinkovitosti i smanjenje potrošnje goriva.
        • 4.0 TFSI V8: Dostupan u modelima S7 i RS7, ovaj motor pruža vrhunske performanse, s ogromnom snagom i izvanrednim ubrzanjem.

        2. Dizelski motori:

          • 3.0 TDI V6: Dostupan s različitim snagama, ovaj motor je idealan za one koji traže visok okretni moment i ekonomičnost goriva.

          3. Hibridni motori:

            • 3.0 TFSI V6 MHEV: Ovaj motor koristi blagi hibridni sustav za smanjenje potrošnje goriva i poboljšanje performansi. Hibridni sustav omogućuje regeneraciju energije prilikom kočenja i koristi tu energiju za pomoć motoru tijekom ubrzanja.

            Elektrifikacija i budućnost

            S obzirom na sve veći naglasak na održivosti i smanjenju emisija, očekuje se da će budući modeli Audi A7 imati još više elektrificiranih opcija, uključujući plug-in hibridne varijante i potpuno električne modele. Audi već radi na proširenju svoje ponude električnih vozila, a A7 će vjerojatno biti dio te strategije u budućnosti.

            Raznolika ponuda motora za Audi A7 osigurava da svaki vozač može pronaći opciju koja najbolje odgovara njegovim potrebama, bilo da traži vrhunske performanse, ekonomičnost goriva ili ekološki prihvatljivije rješenje.

            Vožnja

            Audi A7 je poznat po svojoj izuzetnoj vožnji koja kombinira udobnost, agilnost i vrhunske performanse. Bez obzira na motorizaciju i opremu, A7 nudi vozačko iskustvo koje zadovoljava i najzahtjevnije ljubitelje automobila.

            Udobnost i upravljivost

            Audi A7 je dizajniran za udobnu vožnju na dugim putovanjima, s luksuzno opremljenom unutrašnjošću i naprednim sustavima ovjesa. Sustav zračnog ovjesa (adaptive air suspension) prilagođava se različitim uvjetima na cesti i omogućuje vozaču izbor između više modova vožnje – od sportskog do komfornog. Ovo rezultira glatkom i stabilnom vožnjom, čak i na neravnim površinama.

            Performanse

            Bez obzira na odabrani motor, Audi A7 nudi impresivne performanse. Snažni motori, poput 3.0 TFSI V6 ili 4.0 TFSI V8 u modelima S7 i RS7, pružaju ubrzanje i brzinu koja zadovoljava ljubitelje sportskih automobila. Ove izvedbe kombiniraju snagu s preciznom upravljivošću, zahvaljujući naprednom sustavu pogona na sve kotače (Quattro), koji pruža izvrsnu trakciju i stabilnost u svim uvjetima.

            Tehnologija vožnje

            Audi A7 je opremljen najnovijim tehnologijama koje poboljšavaju vozačko iskustvo. Sustav MMI touch response s dvostrukim zaslonima omogućuje jednostavno upravljanje funkcijama vozila, dok virtualni kokpit pruža prilagodljive informacije direktno ispred vozača. Sustavi asistencije, poput prilagodljivog tempomata, sustava za održavanje trake i sustava pomoći pri parkiranju, dodatno olakšavaju vožnju i povećavaju sigurnost.

            Sportski modovi

            Za one koji traže dinamičniju vožnju, Audi A7 nudi različite sportske modove. Prebacivanjem u sportski način rada, ovjes, upravljanje i odziv motora postaju agresivniji, omogućujući vozaču da maksimalno iskoristi performanse vozila. Sportski ispušni sustavi dodatno poboljšavaju zvuk motora, pružajući emocionalno ispunjavajuće vozačko iskustvo.

            Ekonomičnost

            Unatoč svojoj snazi, Audi A7 također nudi motore koji su ekonomični i ekološki prihvatljiviji. Blagi hibridni sustavi (MHEV) pomažu u smanjenju potrošnje goriva i emisija, dok plug-in hibridne varijante nude mogućnost vožnje na električnu energiju za kraće udaljenosti.

            Vožnja Audi A7 predstavlja vrhunac luksuza i performansi u segmentu luksuznih automobila. Sa svojim sofisticiranim dizajnom, naprednim tehnologijama i raznolikim opcijama motora, A7 nudi iskustvo koje zadovoljava potrebe i najzahtjevnijih vozača. Bez obzira na uvjete na cesti, Audi A7 pruža vožnju koja je istovremeno uzbudljiva, udobna i sigurna.

            Audi A7 dimenzije

            Muškarac stoji pored Audija A7
            Foto: Screenshot carwow

            Audi A7 je luksuzni fastback model koji se ističe svojim elegantnim dizajnom i prostranom unutrašnjošću. Dimenzije ovog automobila pružaju uravnoteženu kombinaciju sportskog izgleda i praktičnosti. Evo detaljnih dimenzija za trenutnu generaciju Audi A7:

            Vanjske dimenzije

            • Dužina: 4,969 mm
            • Širina: 1,908 mm (bez retrovizora)
            • Visina: 1,422 mm
            • Međuosovinski razmak: 2,926 mm
            • Trag prednjih kotača: 1,647 mm
            • Trag stražnjih kotača: 1,635 mm

            Unutarnje dimenzije

            • Prostor za glavu (prednji red): 1,024 mm
            • Prostor za glavu (stražnji red): 953 mm
            • Prostor za noge (prednji red): 1,051 mm
            • Prostor za noge (stražnji red): 949 mm
            • Širina u visini ramena (prednji red): 1,466 mm
            • Širina u visini ramena (stražnji red): 1,421 mm

            Prtljažnik

            • Kapacitet prtljažnika: 535 litara
            • Kapacitet prtljažnika s preklopljenim stražnjim sjedalama: 1,390 litara

            Ostale dimenzije

            • Težina: Ovisi o motorizaciji i opremi, obično se kreće između 1,800 kg i 2,100 kg.
            • Promjer okretanja: Otprilike 11,9 metara

            Dimenzije Audi A7 odražavaju njegov luksuzni karakter i pružaju dovoljno prostora za udobnu vožnju svih putnika, kao i praktičnost za svakodnevne potrebe. Elegantna vanjština i prostrana unutrašnjost čine ovaj model idealnim za one koji traže sofisticirani automobil s vrhunskim performansama i komforom.

            Audi A7 cijena

            Cijena Audi A7 varira ovisno o tržištu, specifikacijama i dodatnoj opremi. Evo okvirnog pregleda cijena za osnovne modele i neke specijalne izvedbe na hrvatskom tržištu:

            Osnovni modeli

            1. Audi A7 45 TFSI

              • Osnovna cijena: oko 580,000 HRK
              • Motor: 2.0 TFSI, 245 KS, automatski mjenjač

              2. Audi A7 50 TDI

                • Osnovna cijena: oko 620,000 HRK
                • Motor: 3.0 TDI, 286 KS, automatski mjenjač

                Sportski modeli

                1. Audi S7

                  • Osnovna cijena: oko 900,000 HRK
                  • Motor: 3.0 TDI, 350 KS, automatski mjenjač

                  2. Audi RS7

                    • Osnovna cijena: preko 1,200,000 HRK
                    • Motor: 4.0 TFSI, 600 KS, automatski mjenjač

                    Dodatna oprema

                    Cijena može značajno porasti ovisno o odabranoj dodatnoj opremi. Neki od popularnih paketa i dodataka uključuju:

                    • S line paket: dodaje sportski dizajn i unutrašnjost (oko 50,000 HRK)
                    • Matrix LED svjetla: napredna svjetla za bolju vidljivost i sigurnost (oko 15,000 HRK)
                    • Napredni sigurnosni sustavi: uključuju adaptivni tempomat, pomoć pri održavanju trake i još mnogo toga (oko 20,000 HRK)
                    • Luksuzni interijer: kožna sjedala, drveni umetci, napredni zvučni sustavi (oko 30,000 HRK)

                    Cijene Audi A7 modela mogu značajno varirati ovisno o specifičnoj konfiguraciji i odabranoj dodatnoj opremi. Preporučljivo je posjetiti lokalnog Audi trgovca ili službenu web stranicu Audi Hrvatska za najtočnije i najnovije informacije o cijenama i dostupnim opcijama.

                    Tehnologija

                    Audi A7 je poznat po svojoj naprednoj tehnologiji koja poboljšava sigurnost, udobnost i vozačko iskustvo. Evo pregleda nekih ključnih tehnoloških značajki koje se mogu naći u Audi A7:

                    Infotainment i povezivost

                    1. MMI Touch Response sustav:

                      • Dvostruki zasloni osjetljivi na dodir omogućuju intuitivno upravljanje različitim funkcijama vozila.
                      • Gornji zaslon koristi se za navigaciju, medije i postavke vozila, dok se donji zaslon koristi za klimatizaciju, unos teksta i druge prilagodljive postavke.

                      2. Audi Virtual Cockpit:

                        • 12,3-inčni digitalni zaslon zamjenjuje tradicionalne instrumente, prikazujući prilagodljive informacije kao što su brzina, navigacija, mediji i drugi relevantni podaci.

                        3. Bang & Olufsen zvučni sustav:

                          • Premium audio sustav s 3D zvukom pruža izvanredno audio iskustvo, s do 19 zvučnika i 1820 W snage.

                          4. Povezivost:

                            • Apple CarPlay i Android Auto omogućuju bešavno povezivanje pametnih telefona.
                            • Wi-Fi hotspot pruža internetsku povezanost za putnike.

                            Sigurnost i asistencija

                            1. Adaptivni tempomat (ACC):

                              • Održava zadanu brzinu i sigurnosni razmak od vozila ispred, s mogućnošću prilagodbe brzine prema prometnim uvjetima.

                              2. Audi pre sense sustavi:

                                • Audi pre sense basic: Aktivira sigurnosne sustave u slučaju opasnosti, uključujući zatezanje pojaseva i zatvaranje prozora.
                                • Audi pre sense front: Detektira pješake i vozila ispred, te može automatski kočiti kako bi spriječio sudar.

                                3. Sustav za održavanje traka (Lane Assist):

                                  • Pomaže vozaču održavati vozilo unutar traka pomoću blagih korekcija upravljanja.

                                  4. Park Assist:

                                    • Pomaže pri parkiranju vozila identificirajući odgovarajući prostor i preuzimajući kontrolu nad upravljanjem.

                                    5. Noćni vid (Night Vision Assistant):

                                      • Koristi infracrvenu kameru za detekciju pješaka i životinja u mraku, prikazujući ih na zaslonu Audi Virtual Cockpit.

                                      Pogonska tehnologija

                                      1. Quattro pogon na sve kotače:

                                        • Osigurava optimalnu trakciju i stabilnost u svim uvjetima vožnje, pružajući sigurnost i bolje performanse.

                                        2. Blagi hibridni sustav (MHEV):

                                          • Koristi 48-voltni sustav koji omogućuje glatko isključivanje motora pri zaustavljanju, smanjujući potrošnju goriva i emisije.

                                          3. Dynamic All-Wheel Steering:

                                            • Poboljšava upravljivost pri niskim brzinama i stabilnost pri visokim brzinama podešavanjem kuta stražnjih kotača.

                                            Komfort i praktičnost

                                            1. Zračni ovjes (Adaptive Air Suspension):

                                              • Pruža mogućnost podešavanja visine i tvrdoće ovjesa, osiguravajući maksimalnu udobnost i stabilnost.

                                              2. Četverozonska automatska klimatizacija:

                                                • Omogućuje individualnu kontrolu temperature za vozača, suvozača i putnike straga.

                                                3. Električno podesiva sjedala s masažnom funkcijom:

                                                  • Pružaju izvanrednu udobnost s mogućnošću prilagodbe i masaže u više zona.

                                                  Tehnologija u Audi A7 odražava Audijevu predanost inovaciji i kvaliteti. S kombinacijom naprednog infotainmenta, sigurnosnih sustava i pogonske tehnologije, Audi A7 pruža vrhunsko vozačko iskustvo koje zadovoljava najviše standarde luksuza i performansi.

                                                  Unutrašnjost Audija A7
                                                  Foto: Screenshot carwow

                                                  Iskustva

                                                  Audi A7 je automobil koji je poznat po svojoj visokoj kvaliteti, naprednoj tehnologiji i izvrsnim performansama. Iskustva vlasnika i recenzije stručnjaka često naglašavaju nekoliko ključnih aspekata ovog modela:

                                                  Pozitivna iskustva

                                                  1. Dizajn i kvaliteta izrade:

                                                    • Vlasnici često hvale elegantan i sportski dizajn Audi A7, koji kombinira luksuz i agresivnost.
                                                    • Kvaliteta izrade je izvanredna, s pažnjom posvećenom detaljima i korištenju visokokvalitetnih materijala u unutrašnjosti.

                                                    2. Udobnost i prostranost:

                                                      • Unutrašnjost Audi A7 nudi izvanrednu udobnost s prostranim kabinom i udobnim sjedalima, čak i za putnike na stražnjim sjedalima.
                                                      • Zračni ovjes doprinosi glatkoj vožnji, posebno na dugim putovanjima.

                                                      3. Tehnologija i infotainment:

                                                        • Sustav MMI touch response s dvostrukim zaslonima i virtualni kokpit su vrlo intuitivni i korisni, pružajući vozaču sve potrebne informacije i kontrole na dohvat ruke.
                                                        • Povezivost sa smartphoneima preko Apple CarPlay i Android Auto dodatno olakšava korištenje multimedijskih sadržaja i aplikacija.

                                                        4. Performanse i vožnja:

                                                          • Motori u Audi A7, posebno 3.0 TFSI i 4.0 TFSI V8, nude impresivne performanse s glatkim ubrzanjem i velikom snagom.
                                                          • Quattro pogon na sve kotače pruža izvanrednu stabilnost i trakciju, što je posebno korisno u zahtjevnim uvjetima vožnje.

                                                          5. Sigurnosne značajke:

                                                            • Napredni sigurnosni sustavi poput adaptivnog tempomata, pre sense sustava i pomoći pri održavanju trake pružaju visoku razinu sigurnosti i povjerenja tijekom vožnje.

                                                            Negativna iskustva

                                                            1. Cijena:

                                                              • Audi A7 je luksuzni automobil i njegova osnovna cijena je visoka, a dodatna oprema može dodatno povećati troškove.
                                                              • Održavanje i servisiranje također mogu biti skuplji u usporedbi s nekim drugim vozilima u istoj klasi.

                                                              2. Složenost tehnologije:

                                                                • Iako su tehnološki sustavi napredni, neki vlasnici mogu smatrati da su prekomplicirani i zahtijevaju prilagodbu za optimalno korištenje.
                                                                • Povremeni softverski problemi ili ažuriranja mogu biti frustrirajući.

                                                                3. Prostor za glavu na stražnjim sjedalima:

                                                                  • Zbog niskog, coupe-like krova, neki putnici na stražnjim sjedalima mogu osjetiti ograničen prostor za glavu, što može biti neugodno na dužim putovanjima.

                                                                  Iskustva vlasnika Audi A7 su uglavnom vrlo pozitivna, s naglaskom na luksuz, udobnost, performanse i tehnologiju. Iako visoka cijena i složenost tehnologije mogu biti nedostatak za neke korisnike, ukupna kvaliteta i vozačko iskustvo koje Audi A7 pruža čine ga izuzetno poželjnim automobilom u svojoj klasi. Vlasnici i recenzenti se slažu da Audi A7 pruža vrhunsko iskustvo koje opravdava ulaganje.

                                                                  Konkurenti

                                                                  Audi A7 natječe se u segmentu luksuznih automobila s četvera vrata, gdje se susreće s nekoliko vrhunskih konkurenata. Ovi automobili nude slične razine luksuza, performansi i tehnologije. Evo glavnih konkurenata Audi A7:

                                                                  BMW Serije 8 Gran Coupe

                                                                  • Opis: BMW Serije 8 Gran Coupe je luksuzni coupe s četvera vrata koji kombinira sportske performanse s udobnošću i tehnologijom.
                                                                  • Prednosti:
                                                                  • Izuzetne performanse i dinamička vožnja.
                                                                  • Luksuzna unutrašnjost s visokokvalitetnim materijalima.
                                                                  • Napredne tehnološke značajke, uključujući iDrive sustav.

                                                                  Mercedes-Benz CLS

                                                                  • Opis: Mercedes-Benz CLS je jedan od glavnih konkurenata Audi A7, poznat po svojoj elegantnoj silueti i luksuznoj unutrašnjosti.
                                                                  • Prednosti:
                                                                  • Prepoznatljiv dizajn s elegantnim linijama.
                                                                  • Luksuzna i moderna unutrašnjost s naprednim infotainment sustavom MBUX.
                                                                  • Širok raspon motora, uključujući snažne AMG verzije.

                                                                  Porsche Panamera

                                                                  • Opis: Porsche Panamera nudi sportski duh marke Porsche u luksuznom pakiranju s četvera vrata.
                                                                  • Prednosti:
                                                                  • Izuzetne sportske performanse i upravljivost.
                                                                  • Visoka kvaliteta izrade i luksuzna unutrašnjost.
                                                                  • Napredna tehnologija i širok raspon motora, uključujući hibridne verzije.

                                                                  Jaguar XF

                                                                  • Opis: Jaguar XF nudi elegantan dizajn i luksuznu unutrašnjost, s naglaskom na udobnost i vozačko iskustvo.
                                                                  • Prednosti:
                                                                  • Atraktivan dizajn s karakterističnim linijama Jaguara.
                                                                  • Udobna i luksuzna unutrašnjost.
                                                                  • Dobro izbalansirane performanse i vozačke karakteristike.

                                                                  Lexus LS

                                                                  • Opis: Lexus LS je luksuzna limuzina koja nudi vrhunsku udobnost, kvalitetu izrade i naprednu tehnologiju.
                                                                  • Prednosti:
                                                                  • Izuzetna udobnost i tiha unutrašnjost.
                                                                  • Visoka pouzdanost i kvaliteta izrade.
                                                                  • Napredna tehnologija i hibridne opcije.

                                                                  Tesla Model S

                                                                  • Opis: Tesla Model S je električna limuzina koja nudi izvanredne performanse, dug domet i napredne tehnološke značajke.
                                                                  • Prednosti:
                                                                  • Impresivne performanse i ubrzanje.
                                                                  • Duga autonomija i mreža superpunjača.
                                                                  • Napredna tehnologija autonomne vožnje i minimalistički dizajn interijera.

                                                                  Audi A7 se suočava s jakom konkurencijom u luksuznom segmentu, ali se izdvaja svojom kombinacijom elegancije, tehnologije i performansi. Svaki od konkurenata nudi svoje jedinstvene prednosti, pa izbor između njih ovisi o osobnim preferencijama vozača u pogledu dizajna, vozačkog iskustva, tehnologije i specifičnih potreba.

                                                                  Članak objavio Luka Petkovic

                                                                  Dacia Logan na klifu u Moldaviji

                                                                  Dacia Logan: Ako želite usrećiti suprugu, kupite joj ovo…

                                                                  VW Scirocco

                                                                  VW Scirocco: Jedan od ljepših automobila posljednjih godina