in ,

Zašto postoji tako malo žena u trkačkim sportovima?

Foto: Unsplash/takahiro taguchi

Činjenica je da ženski sportovi još uvijek nisu na istoj razini po svojoj popularnosti kao muški. No, ako gledamo sportove kao nogomet, košarku, tenis, rukomet i druge, u njima su odavno organizirana ženska natjecanja koja se odvijaju po identičnim pravilima kao i muška te su izgradila solidne baze obožavatelja koji te sportove gledaju. Kada je riječ o trkačkim sportovima, još uvijek dosta toga nije jasno i može se reći da je zaista premalo vozačica u odnosu na vozače. Postavljaju se pitanja zašto je to tako i hoće li se išta promijeniti u budućnosti?

Zasebna kategorija ili ne?

Kada smo spomenuli druge sportove u uvodu, jasno je da u njima žene ne mogu igrati u istoj kategoriji kao muškarci jer jednostavno po prirodi ne bi mogle parirati muškarcima. Zato je logično da je došlo do kreiranja zasebne kategorije u kojoj će se natjecati samo žene. No, kada je riječ o trkačkim sportovima, aspekti tjelesne spreme i moći zapravo donekle padaju u vodu jer oni su gotovo nebitni budući da se utrke odvijaju u vozilima. Već tu nastaje dilema treba li kreirati posebnu kategoriju samo za žene ili bi se natjecanja trebala odvijati na način da u istima sudjeluju i muškarci i žene.

Veći je interes kod muškaraca

Iako ne postoji fizički dokaz za to, opće je poznato da trkački sportovi imaju više muških fanova. Češće ih privlači taj adrenalin i napetost, dok kod žena, ako ih uopće privlači neki sport, to uglavnom nisu ovi trkački. Također, muškarci su i puno češće voljni natjecati se s drugima u različitim tipovima predikcija ishoda, a tu svakako spada i igranje sportskih oklada u kladionicama kao SuperSport. Možemo reći da kod mnogih to donosi dodatnu draž i neizvjesnost kod uživanja u najdražem sportu. Definitivno bi u skorijoj budućnosti bilo poželjno osmisliti neki novi načina na koji će se i žene zainteresirati za ovaj sport.

Djetinjstvo

Već od samog djetinjstva, djevojčice će se odgajati na drukčiji način od dječaka. Često će dječaci biti ti koji će maštati o utrkama, igrati se vozača i o tome pričati sa svojim prijateljima. Dosad je bilo vrlo neobično da se djevojčice od malih nogu igraju s trkaćim automobilima ili gledaju, primjerice, Formulu 1. Za pretpostaviti je da će osoba biti vještija i bolja u nečemu ako ranije krene s radom, treniranjem i natjecanjem u tome. Iako postoje neke od legendarnih ženskih vozačica u povijesti trkačkih sportova, čini se kako bi ovo mogao biti barem dio odgovora na pitanje zašto su u manjini.

Nepovjerenje sponzora

Osoba koja se želi natjecati u trkačkim sportova, gotovo u pravilu to ne može uspjeti sama. Naravno, riječ je o vrlo skupoj aktivnosti koja sa sobom nosi neke jako velike troškove i gotovo je nemoguće u njoj uspjeti bez sponzora. Vrlo vjerojatno je i to jedan od glavnih problema zašto u današnjim trkačkim sportovima nema žena. Sponzori smatraju kako će imati više koristi uložiti u nekog poznatijeg muškog vozača nego se kockati i uložiti u ženu koja se još nije probila na veliku scenu. Nažalost, to se ponekad čini vrlo nepošteno prema ženama, ali to je teško promijeniti znajući koliku ulogu u sportu danas ima novac.

Članak objavio Matea

Ovo su neki od najluksuznijih dodataka u automobilima koje ćete vidjeti

F1 i horoskop: Znate li pod kojim je znakom najviše vozača osvojilo titulu?