in

Što učiniti ako automobilom upadnete u vodu?

Definitivno jedan od najstrašnijih scenarija koji se mogu dogoditi vozačima automobila je upasti u neku duboku vodu iz koje vozilom više neće moći izaći. U tim situacijama osoba više nikako ne smije voditi računa o tome da spasi svoj automobil, već mora sebe staviti na prvo mjesto i učiniti sve u svojoj moći kako bi se izvukla iz te situacije. Iako je vrlo vjerojatno da vam se to neće dogoditi nikada, pripremili smo par savjeta koje bi svaki vozač trebao znati u slučaju da se ipak nekako nađe u takvoj situaciji.

Otpustite pojas

Upadanje automobila u vodu jedna je od rijetkih situacija u kojima bi vam savjetovali da zapravo ne budete zavezani za volanom. Jasno je da će auto prilikom upadanja u vodu prvo neko vrijeme plutati i neće iste sekunde potonuti što vozaču daje dovoljno vremena da otpusti pojas, ali i da skine višak odjeće sa sebe kao što je, primjerice, jakna jer ona će ga samo sputavati u pokušajima da sigurno napusti automobil i pronađe obalu.

Otvorite prozor

Ako krenemo razmišljati o najgorim mogućim scenarijima, prvi koji će nam pasti na pamet je kako ste zaglavljeni usred vodene površine, a u vašoj neposrednoj blizini nema nikoga da vam pomogne. Prije nego auto potone do mjere kada će to biti nemoguće, pokušajte što prije otvoriti prozor. Sve dok auto još nije pod vodom, električni prozori obično će raditi čak i u vodi. Nakon što uspješno spustite prozor, odmah pokušajte izađi kroz njega. U slučaju da tako nešto nije moguće, prozor ćete morati razbiti.

Dopustite automobilu da se napuni vodom

U slučaju da solucija bijega kroz prozor nije uspjela, a automobil se počeo puniti vodom, zbog pritiska će jednostavno biti nemoguće otvoriti vrata u većini situacija. Tada morate ostati ekstremno mirni i sačekati da se automobil napuni vodom jer će tek tada zbog izjednačenja pritiska biti moguće otvoriti vrata. Zato je vrlo važno biti odvezan i ne nositi previše odjeće jer takve stvari će vas samo sputavati u bijegu.

Ne nosite ništa sa sobom

Ljudi često smatraju da je vrlo bitno, čak i u ekstremnim situacijama, sa sobom ponijeti neke bitne stvari. No, ako se nađete u situaciji u kojoj je evakuacija važna, ne brinite o stvarima koje ćete ostaviti za sobom. One postaju nebitne, a sve što je važno je da izvučete živu glavu. Vaš automobil, mobitel, novčanik i štogod imali sa sobom, a da vam je vrlo bitno, jednostavno moraju pasti u drugi plan. Zbog takvih stvari rizik jednostavno nije vrijedan.

Zaključak

Kada je riječ o prethodno opisanim nedaćama, najvažnije je ostati smiren. Kada ste mirni, sjetit ćete se korisnih savjeta i uputa koje bi vam trebale pomoći i to može biti presudno u ovakvim situacijama. Vaš glavni cilj je izaći iz auta i otići na sigurno. Odmah kada shvatite u kakvoj ste se situaciji našli, krenite s nekim od opisanih postupaka koji bi vas mogli izvući. Naravno, jedna važna, možda i najvažnija stvar u svemu ovome je da znate plivati. Znati plivati će višestruko povećati vaše šanse da ćete sigurno doći do kopna tako da je bitno i toj vještini posvetiti puno pažnje.

Članak objavio fletch

VW T-Roc

VW T-Roc: Praktičan i zabavan za voziti

Filmovi o automobilima koje morate pogledati