in

Jeste li znali ove povijesne činjenice o automobilima?

Iako danas postoji jako velik broj znalaca koji će vam znati dati odgovor na gotovo svako pitanje koje postavite o današnjim modelima i brendovima automobila, uvijek se može naći i postaviti neko pitanje kojim ćete ih iznenaditi. Mnoga takva pitanja definitivno će doći iz povijesti automobila i razvoja te industrije, a baš smo zato odlučili kreirati jedan popis povijesnih činjenica o automobilima za koji garantiramo da će vas naučiti nešto što još niste znali.

Prvi električni automobil izumljen je 1832. godine

Danas, kada je izuzetno korisno imati električni automobil, možemo reći da ovaj trend postaje jako popularan. No, malo tko zna da je prvi električni automobil zapravo izumljen još u prvoj polovici 19. stoljeća. Točnije, 1832. godine kada ga je dizajnirao Robert Anderson. Sukladno tome, 1990-ih godina, General Motors je prvi počeo s masovnim kreiranjem električnih automobila, a oni su nosili ime EV1.

Prva utrka automobila održana je 1895. godine

Danas su trkački sportovi neki od najpopularnijih na svijetu i imaju milijune svojih obožavatelja diljem svijeta. No, sami početak ove sportske discipline seže u davnu 1895. godinu kada je održana prva automobilistička utrka. Zanimljivo je da je na njoj slavio automobil koji je tijekom utrke dosegnuo maksimalnu brzinu od oko 24 kilometra na sat. Danas bi zaista bilo teško putovati kada bismo imali takve automobile.

Izumitelj tempomata bio je slijep

Ralph Teetor doživio je nesreću kada je imao pet godina i nažalost, zbog iste je ostao slijep. No, unatoč tom nesretnom razvoju događaja, nije dopustio da to stane na put njegovoj inovativnosti. Štoviše, krenuo je u stvaranje mehanizma koji bi mogao održavati konstantnu brzinu vozila kako bi uštedio gorivo. Ovaj prvi oblik tempomata nazvan je Speedostat.

Stop-svjetla su izumljena 1905. godine

Prije izuma stop-svjetala, mnogi su se vozači oslanjali na ručne signale kako bi drugima dali do znanja kamo idu. To je bilo problematično noću jer je mrak otežavao uočavanje znakova rukama. Možemo stoga reći kako je ovaj izum zapravo izuzetno koristan i bilo bi nevjerojatno teško zamisliti vožnju automobilom danas bez njega.

Brisače je izmislila žena

Zamislite samo kako bi bilo voziti po kiši, a da pritom nemate brisače koji će vam pomoći da bolje vidite. Gospođi imena Mary Anderson to je predstavljalo vrlo velik problem pa se tako odlučila stati mu na kraj. 1905. godine odlučila je kreirati prve brisače na svijetu zbog kojih su vozači morali izlaziti iza auta nekoliko puta kako bi uspjeli obrisati svoje staklo. Sada je automobil jednostavno nezamisliv bez njih i jako su vrijedan izum.

Prvi radio za automobil kreirao je Chevrolet

Velika većina vozača ne može zamisliti neku dulju vožnju bez glazbe koja će svirati s njihovog radija. Točnije, barem danas je to nezamislivo, ali nekoć ljudi nisu imali pojma da bi taj koncept mogao zaživjeti. To je trajalo sve dok 1922. Chevrolet nije u svoje automobile počeo ugrađivati radio. Tadašnja je vlada htjela zabraniti taj potez jer su smatrali da će radio biti prevelika distrakcija vozačima, no u tome nisu uspjeli. Do 1963. godine, svi su automobili dolazili sa svojim radijom i automobil bez njih postao je nezamisliv.

Članak objavio fletch

lewis i max

F1: Lewis i Max vode bitku kakva nije viđena skoro pola stoljeća

VW T-Roc

VW T-Roc: Praktičan i zabavan za voziti