in

Koliko treba do Mjeseca? Automobilom biste čitavi svijet mogli obići za tri tjedna!

koliko treba do mjeseca
Foto: OlegRi / Shutterstock.com

Ako ste poput mnogih ljudi, onda ste barem jednom sanjali o putovanju u svemir. Naravno, tko ne bi želio vidjeti zvijezde i „majčicu zemlju” iz svemira? Možda ste se jednom prilikom i zapitali: Koliko treba do Mjeseca? Jedini problem je što strah mnogima često ometa taj san. Da nije tako opasno, da ne zahtijeva svemirsko odijelo i da ne biste trebali putovati u raketi koja u svakom trenutku sagorijeva tisuće tona goriva, gotovo bi svi željeli vidjeti kako je to biti u svemiru. Međutim, što ako biste se do tamo mogli odvesti? To nas je navelo na razmišljanje. Kad biste se mogli odvesti do Mjeseca, to bi bio relativno siguran način da stignete tamo pod pretpostavkom da se možete voziti brzom cestom bez drugih vozila oko sebe. No, koliko biste morali putovati automobilom?

Astronautska putovanja za manje od tjedan dana

Počnimo s tim koliko je vremena potrebno da se do Mjeseca dođe raketom. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je NASA vodila program Apollo, astronauti su putovali na Mjesec i natrag u roku od otprilike tjedan dana ili nešto manje. To znači da je bilo potrebno samo nekoliko dana da stignu do prirodnog Zemljinog satelita. Naravno, brzina je ključna u ovoj priči, a bez atmosfere, rakete bi se mogle kretati prilično brzo. No, pretpostavimo da je ova naša autocesta ograđena, sa svojom atmosferom, tako da vaš automobil i vi imate koristi od zraka koji trebate udisati. To znači da ne biste dobili prednosti koje nudi brzina „nulte” atmosfere.

Koliko treba do Mjeseca?

E, sad onaj dio: “Koliko treba do Mjeseca?” Ako putujete prosječnom brzinom automobila na brzoj cesti, recimo 95 km/h (nema žurbe!), na Mjesec biste mogli doći za manje od šest mjeseci. Naravno, jedini ste na ovoj autocesti pa možda želite malo povećati brzinu i zabaviti se na oko 160 km/h. Tom brzinom mogli biste tamo stići za nešto više od 3 mjeseca!

21 dan za obilazak čitavoga Globusa

Ako želite, pak, ostati na našoj Zemlji, mogli biste se obići svijet u daleko manje vremena. Zapravo, trebao bi vam samo 21 dan za obilazak čitavog svijeta pri brzini od 80 km/h. Jedini zahtjev je da biste morali voziti bez prestanka i ne biste mogli uživati u mjestima kroz koja putujete usputno…

Članak objavio Luka Petkovic

koliko ima automobila na svijetu

Gotovo 70 milijuna proizvedenih automobila u 2021. godini

Lawrence Stroll

Kako je Lawrence Stroll spasio Aston Martin?