in

Nissan 350Z: Vratio Z-modele iz mrtvih

Srebrni Nissan 350Z na britanskoj cesti
Foto: Sue Thatcher / Shutterstock.com

Nissan 350Z je legendarni sportski automobil koji je ostavio neizbrisiv trag u svijetu automobilske industrije. Njegov jedinstveni spoj moćnih performansi, elegantnog dizajna i pouzdanosti učinio ga je ikonom među ljubiteljima brzine i automobilskih entuzijasta diljem svijeta. Lansiran početkom 2000-ih, 350Z je nasljednik dugog niza popularnih Z-modela, čime je zadržao reputaciju vrhunskog japanskog sportskog automobila.

Njegov karakterističan V6 motor, agilna vožnja i agresivan izgled učinili su ga poželjnim izborom za sve one koji traže pravu vozačku strast, a istovremeno žele automobil koji pruža vrhunske performanse na cesti.

Povijest Nissana 350Z

Povijest Nissana 350Z započinje u ranijim godinama razvoja Z-serije, koja je s vremenom postala sinonim za japanske sportske automobile. Prvi model iz ove serije, Nissan 240Z, lansiran je 1969. godine, postavši momentalni hit zbog svoje pristupačne cijene i visokih performansi. Taj uspjeh bio je temelj na kojem su Nissanovi inženjeri gradili buduće modele, uključujući i 350Z.

Nissan je predstavio 350Z 2002. godine, nakon duge pauze u proizvodnji Z-modela. Ovaj automobil predstavljao je povratak Z-serije u velikom stilu, ponovnim oživljavanjem legendarnog nasljeđa koje je obilježilo marku. 350Z je dizajniran s ciljem da pruži vrhunski sportski automobil dostupan širem tržištu, s fokusom na performanse, dizajn i inovativne tehnologije.

Pod poklopcem se našao moćni 3,5-litreni V6 motor iz Nissanove poznate serije VQ, koji je razvijao više od 280 konjskih snaga, što je 350Z učinilo izuzetno popularnim među entuzijastima i vozačima trkaćih staza. Model je bio dostupan u nekoliko varijanti, uključujući kupe i roadster verzije, čime je pružao dodatnu fleksibilnost u izboru stila i performansi.

Ubrzo nakon lansiranja, 350Z je postao ikona modernog japanskog automobilizma, s velikom popularnošću ne samo među običnim vozačima, nego i u trkaćim krugovima te tuner zajednici.

Narančasti Nissan 350Z na šljunku pored plaže
Foto: Screenshot Fifth Gear

Motori

Nissan 350Z poznat je po svojoj seriji moćnih V6 motora iz obitelji VQ, koji su ključni element u njegovim performansama i popularnosti. U osnovi, tijekom godina proizvodnje 350Z koristio je dvije glavne verzije motora, obje 3,5-litreni V6, s različitim tehničkim prilagodbama kako bi zadovoljile rastuće standarde snage i učinkovitosti.

  1. VQ35DE (2002. – 2006.)
    Ovaj motor bio je temelj za prve modele Nissan 350Z. Radi se o 3,5-litrenom V6 motoru s prirodnim usisavanjem koji je razvijao između 280 i 300 konjskih snaga, ovisno o modelu i tržištu. Bio je poznat po svojoj glatkoj isporuci snage i pouzdanosti. S maksimalnim okretajima do 6600 o/min, pružao je odličnu kombinaciju snage i momenta, što ga je činilo savršenim za sportske vozače. Uz dodatne modifikacije, ovaj motor se često koristio u tunerima zbog svoje robusnosti i mogućnosti nadogradnje.
  2. VQ35HR (2007. – 2008.)
    U kasnijim godinama proizvodnje, Nissan je predstavio nadograđenu verziju pod nazivom VQ35HR. Ovaj motor je također imao zapreminu od 3,5 litara, ali je bio optimiziran za bolje performanse i učinkovitost. Razvijao je 306 konjskih snaga, uz poboljšane performanse pri višim okretajima. Ova verzija motora bila je opremljena dvostrukim usisnim sustavom, što je omogućavalo bolju prozračnost i brži odziv na gas. Također, promjene u dizajnu omogućile su mu brže i učinkovitije hlađenje.

Obje verzije motora u 350Z modelu postale su legendarne zbog svoje izdržljivosti, jednostavnosti za modifikacije i odličnih performansi, što je privuklo mnoge entuzijaste i tunere diljem svijeta. Bez obzira na verziju, VQ serija motora dala je Nissan 350Z prepoznatljiv karakter i dinamičnost na cesti.

Dimenzije

Dimenzije Nissana 350Z ključne su za njegov sportski izgled i aerodinamičke performanse. Njegov dizajn savršeno balansira između kompaktnosti i prostranosti, pružajući vozilu agresivan i dinamičan stav na cesti. Evo ključnih dimenzija:

  • Dužina: 4,310 mm
  • Širina: 1,815 mm
  • Visina: 1,320 mm
  • Međuosovinski razmak: 2,650 mm
  • Težina: Oko 1,450 – 1,540 kg (ovisno o verziji i opremi)
  • Zapremina prtljažnika: Oko 235 litara

Ove dimenzije pridonose aerodinamičnosti i upravljivosti automobila, dok relativno niska visina i široka širina omogućuju bolju stabilnost i kontrolu pri velikim brzinama. S međuosovinskim razmakom od 2,650 mm, Nissan 350Z pruža dovoljno prostora za optimalnu raspodjelu težine, što rezultira izvrsnom voznom dinamikom i kontrolom na zavojitim cestama ili trkaćim stazama.

Nissan 350Z cijena

Cijena Nissana 350Z varira ovisno o godini proizvodnje, stanju vozila i tržištu na kojem se prodaje. Budući da se više ne proizvodi, Nissan 350Z sada se može pronaći na tržištu rabljenih automobila, a cijene ovise o mnogim čimbenicima, uključujući kilometražu, održavanje i opću očuvanost vozila.

Na tržištima u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, cijene rabljenih modela Nissan 350Z obično se kreću u sljedećim rasponima:

  • Stariji modeli (2002. – 2005.): Oko 10,000 do 15,000 eura, ovisno o stanju vozila.
  • Noviji modeli (2006. – 2008.): Cijene mogu dosegnuti 18,000 do 25,000 eura, posebno za dobro održavane primjerke s nižom kilometražom.

Naravno, na cijenu mogu utjecati i specifične modifikacije, rijetke verzije ili limitirane serije, koje mogu povisiti vrijednost automobila na tržištu entuzijasta i kolekcionara.

Tehnologije

Unutrašnjost Nissana 350Z
Foto: Screenshot Fifth Gear

Nissan 350Z, osim što je poznat po svojim performansama, uključivao je i niz tehnologija koje su poboljšale iskustvo vožnje i sigurnost, a u svoje vrijeme bile su značajan napredak za sportske automobile. Evo nekih ključnih tehnologija koje su bile dostupne u Nissan 350Z:

  1. Napredna dinamika vozila (VDC)
    Sustav kontrole stabilnosti bio je jedan od ključnih elemenata u održavanju sigurnosti pri visokim brzinama i agresivnoj vožnji. VDC je pomagao vozaču pri kontroli automobila u zavojima, automatski prilagođavajući kočenje i snagu na kotačima kako bi se izbjeglo proklizavanje.
  2. Sustav protiv blokiranja kočnica (ABS)
    Ovaj sustav osiguravao je kontrolirano kočenje čak i u najzahtjevnijim uvjetima. ABS je sprječavao blokiranje kotača prilikom snažnog kočenja, omogućujući vozaču da zadrži kontrolu nad vozilom.
  3. Elektronska raspodjela kočione sile (EBD)
    Ova tehnologija omogućavala je optimalnu raspodjelu sile kočenja između prednjih i stražnjih kotača, prilagođavajući se uvjetima na cesti i opterećenju automobila. EBD je poboljšavao ukupnu učinkovitost kočenja i sigurnost pri vožnji.
  4. Napredni zračni jastuci
    Nissan 350Z bio je opremljen prednjim i bočnim zračnim jastucima koji su pružali dodatnu zaštitu u slučaju sudara. To je vozačima i putnicima davalo osjećaj sigurnosti tijekom svakodnevne vožnje, ali i pri sportskim performansama.
  5. BOSE audio sustav
    Viši modeli Nissan 350Z dolazili su s vrhunskim BOSE zvučnim sustavom. Ovaj sustav osiguravao je visokokvalitetan zvuk unutar kabine, pružajući vozačima užitak slušanja omiljene glazbe dok su u pokretu.
  6. Xenon svjetla
    Za bolju vidljivost tijekom noćne vožnje, 350Z je bio opremljen xenon svjetlima koja su osiguravala svjetliji i jasniji snop svjetla u usporedbi s klasičnim halogenim svjetlima, što je poboljšavalo sigurnost na cesti.
  7. Sportska sjedala s prilagodljivim postavkama
    Unutrašnjost 350Z modela uključivala je sportska sjedala koja su bila dizajnirana da pruže maksimalnu podršku vozaču tijekom dinamične vožnje. Sjedala su bila prilagodljiva u više smjerova, kako bi se osigurao udoban i ergonomski položaj za vozača.

Ove tehnologije, u kombinaciji s izuzetnim performansama, činile su Nissan 350Z ne samo brzim, već i tehnički naprednim automobilom za svoje vrijeme.

Nissan 350Z iskustva

Iskustva vlasnika i vozača Nissana 350Z uglavnom su vrlo pozitivna, posebno među automobilskim entuzijastima koji cijene sportske performanse i vozačku dinamiku. Evo nekoliko ključnih aspekata koje vozači često ističu:

1. Performanse i vozačka dinamika

Nissan 350Z najviše se ističe po svom snažnom V6 motoru i odličnoj upravljivosti. Vlasnici često hvale osjećaj povezanosti s cestom i preciznost upravljanja, što ga čini idealnim za brze vožnje i zavoje. Snaga od preko 280 konjskih snaga u kombinaciji s relativno laganom konstrukcijom omogućuje brzo ubrzanje i agresivno ponašanje na cesti, što mnogi vozači smatraju iznimno zabavnim.

2. Pouzdanost i trajnost

Nissan 350Z poznat je po svojoj pouzdanosti. Vlasnici često navode da uz redovno održavanje ovaj automobil može trajati godinama bez značajnih problema. VQ serija motora, koja pokreće ovaj model, stekla je reputaciju za dugovječnost i izdržljivost, čak i uz intenzivno korištenje.

3. Dizajn i estetika

Estetika Nissana 350Z jedna je od njegovih najprepoznatljivijih karakteristika. Vozači često hvale njegov sportski i agresivan izgled koji ostavlja snažan vizualni dojam. Niska silueta, široki kotači i moderni dizajn kabine čine ga privlačnim ne samo vozačima, već i promatračima.

4. Udobnost i unutrašnjost

Dok 350Z pruža sportski osjećaj i izvrsne performanse, vlasnici ponekad napominju da unutrašnjost može biti prilično minimalistička i fokusirana na funkcionalnost. Sjedala su udobna, ali su dizajnirana s naglaskom na vozača, što znači da bi putnici mogli osjetiti manjak prostora u određenim situacijama. Također, zbog sportskog ovjesa, vožnja može biti tvrđa na neravnijim cestama, što je nešto što se spominje kao potencijalna mana za one koji traže veću udobnost.

5. Potrošnja goriva

Jedan od češćih komentara vozača je veća potrošnja goriva, što je očekivano s obzirom na snagu i performanse vozila. Vlasnici koji koriste automobil za svakodnevne vožnje ponekad spominju da nije najekonomičniji automobil u gradskoj vožnji, no to se često smatra prihvatljivim kompromisom za užitak vožnje koji pruža.

6. Tuning i modifikacije

Nissan 350Z je izuzetno popularan u svijetu tuninga. Mnogi vlasnici odlučuju se za modifikacije motora, ovjesa i vanjskog izgleda kako bi personalizirali automobil ili poboljšali njegove performanse. Zbog svoje jednostavne strukture, 350Z je vrlo pogodan za nadogradnje, što je još jedna od ključnih točaka u njegovoj popularnosti među automobilskim entuzijastima.

Sveukupno, Nissan 350Z ostavlja snažan dojam kao automobil koji kombinira sportske performanse, pouzdanost i impresivan dizajn. Za one koji traže pravi vozački doživljaj i sportski automobil s dušom, iskustva s Nissanom 350Z uglavnom su vrlo pozitivna.

Narančasti Nissan 350Z na zavojitoj cesti
Foto: Screenshot Fifth Gear

Konkurenti

Nissan 350Z ima nekoliko ključnih konkurenata u segmentu sportskih automobila, a svaki od njih nudi slične karakteristike u smislu performansi, dizajna i cijene. Evo nekoliko najistaknutijih konkurenata Nissana 350Z:

1. Mazda RX-8

Mazda RX-8 često se uspoređuje s Nissanom 350Z zbog sličnog sportskog duha i dizajna. RX-8 se ističe svojim jedinstvenim rotacijskim Wankel motorom, koji pruža drugačiji osjećaj vožnje u usporedbi s tradicionalnim V6 motorom 350Z. Mazda je laganija i nudi izuzetnu upravljivost u zavojima, ali njezin motor zahtijeva više održavanja, što je ponekad izazov za vlasnike. 350Z je općenito snažniji i nudi bolju ubrzanje, dok RX-8 privlači vozače koji traže nešto drugačije u pogledu motorizacije i karaktera vožnje.

2. Ford Mustang

Ford Mustang je američki klasik koji je uvijek bio u konkurenciji s japanskim sportskim automobilima poput Nissana 350Z. Mustang se ističe svojim snažnim V8 motorom u višim verzijama, pružajući više snage i agresivniji zvuk u usporedbi s 350Z. Ipak, 350Z se može pohvaliti boljom ravnotežom u vožnji i preciznijim upravljanjem, što je prednost na zavojitim cestama. Mustang je privlačniji vozačima koji žele snažniji motor i “muscle car” estetiku, dok 350Z cilja na vozače koji traže izbalansiraniji sportski automobil.

3. BMW Z4

BMW Z4 je luksuznija opcija u odnosu na Nissan 350Z, s naglaskom na sofisticirani dizajn, napredne tehnologije i premium unutrašnjost. Z4 nudi izvrsnu dinamiku vožnje, a BMW-ovi motori su poznati po snazi i performansama. Međutim, cijena Z4 je obično viša od Nissana 350Z, što ga čini manje pristupačnim. Vozači koji traže sportski automobil s premium dodirom i više udobnosti možda će preferirati Z4, dok je 350Z bolji izbor za one koji traže čiste performanse i sportski osjećaj po nižoj cijeni.

4. Toyota Supra (4. generacija)

Toyota Supra, posebice model MK4, dugogodišnji je rival Nissanu u segmentu sportskih automobila. Iako Supra nudi značajne performanse s turbo motorima i iznimno snažnom osnovom za tuning, Nissan 350Z je pristupačniji i lakši za održavanje. Supra je popularnija među ljubiteljima tuninga zbog svoje sposobnosti podnošenja velikih nadogradnji snage, dok je 350Z jednostavniji i pristupačniji sportski automobil s većom dostupnošću na tržištu.

5. Porsche Boxster

Porsche Boxster, iako u nešto višem cjenovnom rangu, konkurent je Nissanu 350Z po pitanju sportskih performansi i vozačkog užitka. Boxster je poznat po izvanrednoj ravnoteži, vrhunskom upravljanju i zadivljujućem dizajnu. Iako Boxster nudi luksuznije značajke i precizniji osjećaj vožnje, Nissan 350Z je povoljniji i jednostavniji za održavanje, što ga čini popularnim izborom među vozačima koji žele sportski automobil s izvrsnim omjerom cijene i kvalitete.

6. Honda S2000

Honda S2000 je još jedan konkurent Nissanu 350Z u segmentu sportskih automobila. S2000 je poznata po visokoobrtajnom 2.0-litrenom motoru koji nudi izvanredne performanse unatoč manjoj zapremini. Njegova preciznost i užitak u vožnji uspoređuju se s 350Z, ali Nissan ima prednost u smislu snage i momenta zahvaljujući većem V6 motoru. Honda S2000 je popularna među entuzijastima koji cijene laganiji, agilniji sportski automobil, dok je 350Z snažniji i nudi bolje ubrzanje.

7. Chevrolet Camaro

Chevrolet Camaro, poput Ford Mustanga, je američki muscle car koji se natječe s Nissanom 350Z. Camaro je poznat po svojoj sirovoj snazi i agresivnom dizajnu. Poput Mustanga, nudi snažniji motor i osjećaj sirove snage, dok je Nissan 350Z fokusiraniji na ravnotežu i sportski doživljaj. Camaro je privlačan onima koji žele više snage i klasični američki stil, dok 350Z privlači vozače koji žele bolji osjećaj kontrole i preciznosti na cesti.

Svi ovi modeli predstavljaju različite pristupe sportskoj vožnji, a Nissan 350Z ističe se kao pristupačna opcija koja nudi odlične performanse i vozački užitak bez kompromisa na kvaliteti.

Članak objavio Luka Petkovic

Crveni Ford Galaxy MPV minivan

Ford Galaxy: Idealan izbor za duža putovanja

singapur f1

Po čemu je posebna utrka Formule 1 u Singapuru?