in

Znate li koliko ima automobila na svijetu?

koliko ima automobila na svijetu
Foto: Shutterstock.com

Procjene o tome koliko automobila danas postoji u svijetu iznenađujuće se mnogo razlikuju. Mnoge su procjene zastarjele i(li) nepotpune. Evo trenutne statistike o tome koliko ima automobila na svijetu u ovom trenutku. Trenutno u svijetu postoji 1.42 milijarde automobila, uključujući 1.06 milijardi osobnih automobila i 363 milijuna komercijalnih vozila. Da bismo to stavili u perspektivu, broj automobila u svijetu dosegao je milijardu u 2009. godini.

Unatoč buci oko električnih, plug-in hibridnih automobila i automobila s gorivnim ćelijama, više od 98 posto svih automobila na cesti danas se pogoni benzinom ili dizelom. Što se tiče zagađenja, 1.42 milijardi automobila na cesti emitira oko 2.23 milijarde tona ugljičnog dioksida u atmosferu tijekom jedne godine. Da bismo to stavili u perspektivu, to je ekvivalent spaljivanju cijelog ugljena u potpuno napunjenom vlaku od ugljena koji se proteže na 630.000 kilometara, dovoljno dug da se oko 15.7 puta omota oko Zemlje na ekvatoru!

Ekonomije u razvoju, popularni BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) imale su najveći udio u rastu na tržištu automobila. Među zemljama BRICS-a, posebno velika je Kina, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, najbrže rastuće veliko gospodarstvo i najveće tržište automobila.

Taj broj od 1.42 milijarde automobila na cesti u jednoj godini trebaju komplet novih guma otprilike svake dvije godine, odnosno 2.84 milijardi guma godišnje, a tih 2,84 milijardi guma troši više od polovice proizvodnje gume na svijetu, što naravno sagorijeva još više goriva i uzrokuje još više zagađenja. Sve ove brojke će se neprestano povećavati kako zemaljsko stanovništvo raste, a zemlje poput Kine i Indije, s populacijom od 1.41 milijardi, odnosno 1,35 milijarde, nastavljaju se industrijalizirati.

Članak objavio Luka Petkovic

Mate Rimac

HVALA, MATE RIMAC! Manifestacija koja je dodatno promovirala Hrvatsku kao elitu svjetske automobilske industrije

miris novog automobila

Miris novog automobila: Znate li zašto vaš novi automobil tako miriše?