in

Po čemu je posebna utrka Formule 1 u Singapuru?

singapur f1

Ove godine F1 utrka za Veliku nagradu Singapura vozit će se 22. rujna. Bit će to još jedna uzbudljiva noćna utrka u vrlo teškim uvjetima za vozače.

Nakon što je 2008. godine postao dio kalendara elitnog automobilističkog natjecanja, Singapur je mnogo dobio F1 utrkom. Radi se o zemlji na jugoistoku Azije koja je u prošlosti uglavnom služila za presjedanje na putu do Australije ili eventualno za zabavu u nekoj od njezinih popularnih kockarnica.

No, Formula 1 to je promijenila i danas Singapur zauzima važno mjesto na turističkoj karti svijeta. Uostalom, tijekom F1 vikenda u Singapur dolaze neki od najboljih DJ-a na svijetu i priređuju sjajne zabave na otvorenom, što nije uopće loše za grad za koji se prije govorilo da ima dosadan noćni život.

Singapur je u zadnjih dvadeset godina značajno unaprijedio i svoju arhitekturu pa sada centar oko Marina Baya izgleda zaista futuristički. A što je najvažnije, ima spektakularnu F1 utrku koja je postala jedno od najatraktivnijih događanja u kalendaru najpopularnijeg automobilističkog natjecanja.

Jurnjava centrom grada u noćnim satima

Staza Marina Bay dugačka je otprilike pet kilometara i smještena je u samom centru grada. U pozadini se vidi atraktivni Marina Bay Sands hotel, s tri nebodera koje na nebu spaja brod. Ako ste bili u turističkom posjetu gradu u kolovozu i šetali oko Fullerton hotela, vjerojatno ste uočili da pripreme za utrku počinju više od mjesec dana prije starta F1 jurnjave.

Razlog je to što je potrebno postaviti zaštitne ograde diljem rute kojom prolaze bolidi Formule 1, a tu su i rasvjetna tijela koja čine utrkivanje mogućim u večernjim satima. Naime, Singapur je pripremio oko 1600 posebno izrađenih reflektora koji pokrivaju svaki centimetar njegove staze, kako bi se utrka mogla održavati u noćnim uvjetima.

Vozači imaju priliku juriti i po dnevnom svjetlu, jer slobodni treninzi se održavaju u ranijem terminu. No, pedesetak krugova nedjeljne utrke uvijek se odvija po noći i to je ono što Singapur čini posebnim u F1 kalendaru.

Kontroverzni sudar i namjerno zabijanje u zid

U povijesti utrke u Singapuru vidjeli smo neke zaista uzbudljive trenutke. Sve je krenulo skandalom 2008. godine, kada se Nelsinho Piquet namjerno zabio u zid kako bi timski kolega Fernando Alonso pobijedio. Zbog toga je Flavio Briatore izbačen iz Formule 1, a vratio se tek ove godine kao savjetnik u Renaultu.

Ništa manje kontroverzan nije bio ni sudar na startu između Sebastiana Vettela, Kimija Raikkonena i Maxa Verstappena 2017. godine, čime su maksimalno olakšali put do naslova prvaka Lewisu Hamiltonu.

Hamilton ima četiri pobjede u Singapuru, a rekorder po broju trijumfa je Vettel koji ih ima pet. Zanimljivo, Max Verstappen nikad nije pobijedio, čak ni u dominantnoj prošloj sezoni u kojoj je Carlos Sainz majstorskom taktikom nadmudrio konkurenciju za volanom Ferrarija.

U toj utrci George Russell se činio kao izgledni pobjednik, no zabio se u zadnjem krugu u zaštitnu ogradu. To nije iznenađenje, jer radi se o jednoj od fizički najnapornijih utrka u Formuli 1. Vozi se gotovo puna dva seta, s pregršt zavoja i tropskom klimom koja od kokpita radi pravu saunu.

Ove sezone Singapur bi ponovo mogao prirediti pravi spektakl. Verstappen djeluje kao da je u velikim problemima i neće mu biti lako boriti se na vrhu poretka. To će pokušati iskoristiti vozači McLarena Lando Norris i Oscar Piastri, a tu je i Ferrarijev Charles Leclerc koji se proslavio nedavnom pobjedom u Monzi.

Što se ulaznica tiče, njih je najbolje kupiti već u kolovozu, jer su uoči same utrke uglavnom rasprodane. Cijena im nije jeftina, jer platit ćete između 500 i 1000 singapurskih dolara za mjesto na tribinama na nedjeljnoj utrci. To je između 350 i 600 eura, a cifra postaje još veća ako se odlučite kupiti kartu za sva tri dana utrkivanja. Puno ćete jeftinije naravno proći ako se odlučite za utrku u Budimpešti, no Singapur je pravi spektakl kojeg si strastveni ljubitelji Formule 1 žele jednom u životu priuštiti.

Članak objavio Hrvoje

Srebrni Nissan 350Z na britanskoj cesti

Nissan 350Z: Vratio Z-modele iz mrtvih

Crvena Alfa 145 na šljunku

Alfa 145: Specifičnog zvuka koji je teško ponoviti