in

Ford Galaxy: Idealan izbor za duža putovanja

Crveni Ford Galaxy MPV minivan
Foto: Stoqliq / Shutterstock.com

Ford Galaxy jedan je od najpoznatijih modela monovolumena koji se ističe udobnošću, prostranošću i naprednom tehnologijom. Svojim modernim dizajnom i svestranom unutrašnjošću, ovaj automobil zadovoljava potrebe obitelji i vozača koji traže maksimalnu praktičnost na cesti. Galaxy nudi sedam sjedala, što ga čini idealnim izborom za duža putovanja, dok sofisticirani sigurnosni sustavi i napredni pogonski sklopovi osiguravaju udobnu i pouzdanu vožnju.

Bilo da se radi o svakodnevnim gradskim vožnjama ili vikend avanturama, Ford Galaxy pruža kombinaciju performansi, komfora i tehnologije koja ga čini izvrsnim izborom u svojoj klasi.

Povijest Ford Galaxyja

Ford Galaxy ima bogatu povijest koja seže u sredinu 1990-ih, kada je prvi put predstavljen 1995. godine kao rezultat suradnje između Forda i Volkswagen Grupe. Prva generacija Ford Galaxyja dijelila je mnoge komponente s Volkswagen Sharanom i SEAT Alhambrom, budući da su ta tri modela razvijena zajedničkim naporima. Međutim, Ford je ubrzo prepoznao potencijal Galaxyja kao samostalnog modela i odlučio ga razvijati pod vlastitom markom.

Druga generacija Ford Galaxyja, lansirana 2006. godine, predstavljala je značajan pomak u dizajnu i tehnologiji. Ova verzija bila je veća, prostranija i opremljena naprednijim sigurnosnim značajkama, što je dodatno naglasilo njegov status premium monovolumena. Za razliku od prve generacije, ova verzija bila je potpuno Fordov proizvod, bez suradnje s Volkswagenom, što je omogućilo veći fokus na specifične Fordove inovacije i dizajnerske elemente.

Treća generacija, predstavljena 2015. godine, nastavila je tradiciju s modernijim dizajnom, boljim pogonskim sklopovima i naprednim tehnologijama poput Fordovog sustava SYNC i prilagodljivih vozačkih asistencija. Ford Galaxy i dalje ostaje popularan izbor među obiteljima i vozačima koji traže svestranost i prostranost, s naglaskom na udobnost, pouzdanost i sigurnost.

Ford Galaxy treće generacije parkiran na šumskoj cesti
Foto: Screenshot Carbuyer

Motori

Ford Galaxy kroz svoje tri generacije nudi širok spektar motora, prilagođenih različitim potrebama vozača, s naglaskom na učinkovitost, performanse i ekološku prihvatljivost.

Prva generacija (1995.-2006.):
Prva generacija Galaxyja imala je izbor između benzinskih i dizelskih motora, razvijenih u suradnji s Volkswagenom. Benzinski motori uključivali su 2.0-litrene i 2.3-litrene jedinice, dok su dizelske varijante nudile 1.9-litrene TDI motore, poznate po svojoj ekonomičnosti i izdržljivosti. Dizelski motori u ovoj fazi bili su posebno popularni zbog niske potrošnje goriva i pouzdanosti, što je Galaxy učinilo privlačnim za vozače koji prelaze veće udaljenosti.

Druga generacija (2006.-2015.):
Druga generacija Ford Galaxyja donijela je veći izbor modernijih motora, s fokusom na smanjenje potrošnje i emisija. Benzinski motori obuhvaćali su 2.0-litreni Duratec motor, dok su dizelski motori bili pretežno 1.8 i 2.0-litreni Duratorq TDCi motori, koji su pružali optimalnu ravnotežu između snage i ekonomičnosti. Ova generacija također je predstavila i opciju PowerShift automatskog mjenjača, koji je omogućio uglađenu promjenu brzina i bolju učinkovitost.

Treća generacija (2015.-danas):
S trećom generacijom, Ford Galaxy uveo je još naprednije EcoBoost benzinske motore i poboljšane dizelske opcije. Najčešći benzinski motor bio je 1.5-litreni EcoBoost, dok je u dizelskom segmentu dominirao 2.0-litreni TDCi motor u različitim snagama, uključujući verzije sa 150 KS i 180 KS. Ovi motori pružaju visoke performanse uz nisku potrošnju goriva, a Ford je također uveo Start-Stop tehnologiju za dodatno smanjenje emisija i potrošnje goriva u gradskoj vožnji.

Svi motori treće generacije usklađeni su s najnovijim europskim standardima emisija, što čini Ford Galaxy održivim i ekološki prihvatljivim izborom u klasi obiteljskih vozila.

Ford Galaxy dimenzije

Ford Galaxy poznat je po svojoj prostranosti i prilagođenosti obiteljskim potrebama, a njegove dimenzije dodatno naglašavaju njegovu svestranost i udobnost.

Treća generacija (2015. – danas):

  • Duljina: 4848 mm
  • Širina (bez retrovizora): 1916 mm
  • Širina (s retrovizorima): 2137 mm
  • Visina: 1747 mm
  • Međuosovinski razmak: 2849 mm
  • Zapremina prtljažnika:
  • Sa svih sedam sjedala podignutih: 300 litara
  • Sa sklopljenim trećim redom sjedala: 1300 litara
  • Sa sklopljenim drugim i trećim redom sjedala: 2339 litara

Ove dimenzije omogućuju Ford Galaxyju da pruži obilje prostora za putnike i prtljagu, čineći ga jednim od najprostranijih monovolumena na tržištu. Prostrana kabina omogućuje udobno smještanje sedam putnika, dok veliki prtljažnik zadovoljava potrebe obitelji koje često putuju ili nose veću količinu prtljage.

Ford Galaxy cijena

Cijena Ford Galaxyja ovisi o modelu, opremi i tržištu, no okvirne cijene za novu verziju treće generacije kreću se ovako:

  • Osnovni model (Trend): od približno 40.000 do 45.000 eura
  • Srednja razina opreme (Titanium): od 45.000 do 50.000 eura
  • Najviša razina opreme (Vignale): od 50.000 do 55.000 eura

Rabljeni modeli Ford Galaxyja, ovisno o godini proizvodnje, prijeđenim kilometrima i stanju vozila, mogu se pronaći po znatno nižim cijenama, od oko 10.000 eura za starije modele do 30.000 eura za novije verzije s više opreme.

Cijene mogu varirati ovisno o dodatnoj opremi, poput naprednih sigurnosnih sustava, automatskog mjenjača, kože u unutrašnjosti i drugih opcija koje prilagođavaju vozilo specifičnim potrebama kupca.

Tehnologije

Ford Galaxy kroz svoje generacije implementirao je brojne moderne tehnologije koje poboljšavaju sigurnost, udobnost i korisničko iskustvo. Posebno se ističe treća generacija koja je opremljena naprednim tehnološkim rješenjima, prilagođenima obiteljskim potrebama i vozačima koji traže maksimalnu funkcionalnost i sigurnost.

Infotainment i povezivost:

  • Ford SYNC 3: Sustav za informiranje i zabavu s 8-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir, omogućuje jednostavno povezivanje pametnih telefona putem Apple CarPlay i Android Auto. Glasovne naredbe olakšavaju korištenje navigacije, kontrolu glazbe i pozive bez odvraćanja pažnje s ceste.
  • Bluetooth i USB priključci: Omogućuju bežičnu povezivost i jednostavno punjenje uređaja te slušanje glazbe s osobnih uređaja.
  • Navigacijski sustav: Dolazi s detaljnim kartama i informacijama o prometu u stvarnom vremenu, pružajući vozačima ažurirane informacije o cestama i mogućnostima putovanja.

Sigurnosne tehnologije:

  • Pre-Collision Assist: Sustav koji detektira pješake i vozila ispred te automatski koči ako vozač ne reagira na upozorenje, čime pomaže u sprječavanju sudara.
  • Adaptive Cruise Control: Održava zadanu brzinu, ali i automatski prilagođava brzinu ovisno o prometu, održavajući siguran razmak od vozila ispred.
  • Lane Keeping Aid: Sustav koji prati traku u kojoj se vozilo nalazi i upozorava vozača ako slučajno skrene s puta, a može i automatski ispraviti upravljanje kako bi se vozilo zadržalo u traci.
  • Park Assist: Automatski sustav za pomoć pri parkiranju, koji prepoznaje prikladna mjesta za parkiranje i preuzima kontrolu nad upravljanjem dok vozač upravlja samo pedalama.

Udobnost i praktičnost:

  • Multicontour sjedala s masažnom funkcijom: Sjedala s funkcijom masaže pružaju dodatnu udobnost tijekom dužih putovanja, a vozač i suvozač mogu prilagoditi podešavanja sjedala prema svojim potrebama.
  • Panoramski krov: Omogućuje više prirodnog svjetla u unutrašnjosti i pruža osjećaj prostranosti, što putnicima stvara ugodniji ambijent.
  • Keyless Entry i Start-Stop sustav: Omogućuju ulazak i pokretanje automobila bez potrebe za korištenjem ključeva, uz uštedu goriva prilikom stajanja u prometu.

Napredni sustavi za vožnju:

  • Ford Intelligent All-Wheel Drive (AWD): Sustav pogona na sve kotače koji automatski prilagođava prijenos snage između prednjih i stražnjih kotača kako bi osigurao optimalnu kontrolu i stabilnost u različitim uvjetima na cesti.
  • Elektronička kontrola stabilnosti (ESC): Pomaže u održavanju stabilnosti vozila, posebno u izazovnim uvjetima poput klizavih cesta ili naglog skretanja.

Ove tehnologije osiguravaju vozačima Ford Galaxyja sigurno i udobno iskustvo vožnje, bilo da je riječ o svakodnevnoj gradskoj vožnji ili dužim obiteljskim putovanjima.

Unutrašnjost Ford Galaxyja
Foto: Screenshot Carbuyer

Ford Galaxy iskustva

Iskustva vozača Ford Galaxyja uglavnom su pozitivna, osobito među obiteljima i vozačima koji cijene prostranost, udobnost i praktičnost koju ovaj model nudi. Evo nekoliko ključnih točaka na temelju iskustava korisnika:

Pozitivna iskustva:

  1. Prostranost i udobnost:
    Jedan od najčešće spominjanih aspekata Ford Galaxyja je njegova iznimna prostranost, osobito u kabini i prtljažniku. Vlasnici hvale praktičnost trećeg reda sjedala koji može udobno smjestiti odrasle osobe, što nije uvijek slučaj s drugim monovolumenima. Putnici također uživaju u velikom prostoru za noge i glavu te prilagodljivim sjedalima.
  2. Vožnja i upravljivost:
    Iako je Galaxy veći automobil, mnogi vozači ističu da je vožnja iznenađujuće ugodna i lagana. Njegova stabilnost na autocestama i tiha unutrašnjost čine ga savršenim za duga putovanja, a mnogi vlasnici cijene i jednostavnost manevriranja u gradskim uvjetima, posebno uz pomoć parkirnih senzora i sustava za automatsko parkiranje.
  3. Tehnologija i oprema:
    Vozači hvale napredne tehnološke značajke poput Ford SYNC 3 sustava, koji omogućuje jednostavnu povezanost s pametnim telefonima i korisnički jednostavno upravljanje. Sigurnosne funkcije poput Pre-Collision Assist-a, Adaptive Cruise Control-a i sustava pomoći pri održavanju trake čine vožnju sigurnijom i opuštenijom.
  4. Potrošnja goriva:
    Mnogi korisnici izražavaju zadovoljstvo učinkovitosti dizelskih motora, posebno s opcijom 2.0-litrenog TDCi motora koji nudi dobru ravnotežu između snage i potrošnje. Start-Stop tehnologija dodatno pomaže u smanjenju potrošnje goriva, osobito u urbanim područjima.

Negativna iskustva:

  1. Cijena održavanja:
    Iako vozači općenito hvale pouzdanost Galaxyja, neki vlasnici navode da su troškovi održavanja i servisa veći u usporedbi s manjim vozilima. Cijene rezervnih dijelova i troškovi servisa u ovlaštenim radionicama mogu biti visoki, pogotovo kod modela s naprednim tehnološkim značajkama.
  2. Manja vozna dinamika:
    Iako je vožnja udobna, neki korisnici primjećuju da Galaxy, zbog svoje veličine i težine, nema sportsku voznu dinamiku te se ne ponaša kao manji, agilniji automobili. To može biti nedostatak za vozače koji traže više sportske performanse.
  3. Kompleksnost tehnologije:
    Iako mnogi vozači cijene tehnološke značajke, neki su primijetili da sustavi poput Ford SYNC-a mogu ponekad biti komplicirani za korištenje ili skloni manjim softverskim problemima, što zahtijeva dodatno vrijeme za prilagodbu.

Ford Galaxy izuzetno je popularan među obiteljima koje cijene prostranost, udobnost i sigurnost. Iako se troškovi održavanja mogu pokazati nešto većima, mnogi korisnici smatraju da su prednosti poput prostora, napredne tehnologije i niske potrošnje goriva vrijedne ulaganja.

Tamni Ford Galaxy u vožnji
Foto: Screenshot Carbuyer

Konkurenti

Ford Galaxy ima nekoliko glavnih konkurenata u segmentu velikih monovolumena, koji također nude slične značajke poput prostranosti, praktičnosti i tehnologije za obiteljske potrebe. Evo nekoliko najznačajnijih konkurenata:

1. Volkswagen Sharan

  • Opis: Volkswagen Sharan je izravni konkurent Ford Galaxyju i dijelio je mnoge komponente s prvom generacijom Galaxyja. Nudi sedam sjedala, velik prtljažnik i prostranu unutrašnjost, baš kao i Galaxy. Sharan je također poznat po solidnoj izradi i pouzdanim motorima.
  • Prednosti: Kvalitetna izrada, udobna unutrašnjost, vrhunska tehnologija, pogodni motori.
  • Nedostaci: Viša cijena u usporedbi s nekim konkurentima, nešto manji fokus na sportsku vožnju.

2. SEAT Alhambra

  • Opis: SEAT Alhambra je blizanac Volkswagen Sharana, dijeleći platformu i većinu tehničkih komponenti. Alhambra je nešto pristupačnija od Sharana, ali nudi slične karakteristike, uključujući prostranu unutrašnjost i fleksibilan raspored sjedala.
  • Prednosti: Velika vrijednost za novac, prostrana unutrašnjost, dobar izbor motora.
  • Nedostaci: Dizajn interijera manje luksuzan u odnosu na konkurente.

3. Citroën Grand C4 SpaceTourer

  • Opis: Citroën Grand C4 SpaceTourer je elegantan i praktičan monovolumen s fokusom na dizajn, udobnost i napredne tehnologije. Njegov futuristički izgled i funkcionalna unutrašnjost čine ga popularnim izborom za obitelji.
  • Prednosti: Atraktivan dizajn, vrlo prostrana unutrašnjost, napredne sigurnosne tehnologije.
  • Nedostaci: Manji prtljažnik u usporedbi s konkurentima, vožnja može biti manje dinamična.

4. Renault Espace

  • Opis: Renault Espace je jedan od prvih velikih monovolumena i već godinama se ističe prostranošću i stilom. Espace je u svojoj novijoj verziji postao više crossover nego klasični monovolumen, ali i dalje nudi dovoljno prostora i udobnosti za obitelji.
  • Prednosti: Moderni dizajn, prostrana unutrašnjost, bogata tehnološka oprema.
  • Nedostaci: Visoka cijena u odnosu na konkurenciju, manja vozna dinamika.

5. Peugeot 5008

  • Opis: Peugeot 5008 je također prešao iz segmenta monovolumena u SUV segment, no zadržava prostranost i fleksibilnost unutrašnjosti. S novim modernim dizajnom i visokokvalitetnom tehnologijom, 5008 je postao popularan obiteljski automobil.
  • Prednosti: Atraktivan dizajn, vrhunski interijer, opcija 7 sjedala.
  • Nedostaci: Manji prtljažnik kada su sva sjedala podignuta, skuplje varijante s naprednijom opremom.

6. Kia Carnival

  • Opis: Kia Carnival (na nekim tržištima poznata kao Kia Sedona) je još jedan velik monovolumen koji se ističe svojom prostranošću i svestranošću. Nudi opciju od sedam ili osam sjedala te ima reputaciju pouzdanog obiteljskog vozila s bogatim značajkama.
  • Prednosti: Izvrsna vrijednost za novac, puno prostora, dugotrajno jamstvo.
  • Nedostaci: Manje dinamične vozne karakteristike, interijer nije toliko luksuzan kao kod europskih konkurenata.

Ford Galaxy nalazi se u vrlo konkurentnom segmentu monovolumena, ali se ističe svojom udobnošću, tehnologijom i prilagođenošću obiteljskim potrebama. Njegovi glavni konkurenti, poput Volkswagen Sharana i Citroën Grand C4 SpaceTourera, također nude slične karakteristike, dok modeli poput Peugeota 5008 i Renaulta Espacea prelaze u crossover/SUV segment, zadržavajući ključne kvalitete monovolumena.

Članak objavio Luka Petkovic

Fiat 127 Sport iz 1978. godine tijekom relija u Monte Carlu

Fiat 127: Nevjerojatan ljepotan inovativne konstrukcije

Srebrni Nissan 350Z na britanskoj cesti

Nissan 350Z: Vratio Z-modele iz mrtvih