Pretraži
Znate li koji su se holivudski glumci iskušali i kao vozači na utrkama?

Znate li koji su se holivudski glumci iskušali i kao vozači na utrkama?

Objavljeno: 02/01/2018 / Autor: Vozim HR / Foto: Red Bull

Mnogim holivudskim zvijezdama definitivno ne nedostaje adrenalina, no uvijek postoje oni koji se žele popeti još jednu stepenicu više.

Jedan od načina da to učine jest zamjena holivudskih reflektora s brzim automobilima.


Paul Newman


Na taj način, nekoliko je glumaca sjelo je i za volane vrlo moćnih automobila.

Slobodno možemo reći da su svi glumci bili puno uspješniji u kino dvoranama nego na trkaćim stazama

Svejedno, moramo im priznati da su barem bili dovoljno odvažni da ispune svoj san. Evo devetorice najhrabrijih!

 

Tom Cruise


Pogledaj galeriju

Tijekom postprodukcije filma “Nemoguća misija: Protokol duh”, Tom Cruise je prihvatio poziv Red Bull Racinga da testira Formulu 1 na stazi Willow Springs u Kaliforniji.

To “krštenje” Toma Cruisea sponzorirao je bivši vozač utrka David Coulthard, a prisustvovalo je još 12 tehničara Red Bulla.

“Tom je autentičan, bio sam iznenađen kad sam vidio kako se brzo asimilirao, vrlo je sposoban”, rekao je David Coulthard poslije.

 

Paul NewmanPaul Newman je u svojoj karijeri imao 59 filmova u kojima je protagonist i šest u kojima se našao u ulozi redatelja, što ga čini jednim od najvećih glumaca svih vremena.

No, 1969. godine, nakon snimanja filma “Paklena staza Indianapolisa”, o čovjeku koji sanja o osvajanju Indianapolisa 500, Newman se zaljubio u utrke i stvorio vlastitu Newman/Hass/Lanigan Racing trkaću ekipu.

Kao vozač, Newman se utrkivao na 24 sata Le Mansa i završio na drugom mjestu s Porscheom 935, uz Rolfa Stommelena. Nakon toga se nastavio utrkivati, a 1995., kad je vozio na Daytona 24 ( sa 70 godina), postao je najstariji vozač u povijesti koji je bio dio elitne ekipe.

 

Wallace Reid


Wallace Reid


Wallace Reid, bivši novinar časopisa Motor Magazine, imao je filmsku karijeru 12 godina, u kojima je glumio u nekim od prvih filmova s velikim automobilskim akcijama: “The Roaring Road” (1919.), “Double Speed”(1920.), “Excuse My Dust” (1920.) i “Too Much Speed” (1921.).

Reid je na kraju umro 1923. godine, u 32. godini, zbog ovisnosti o morfiju, što ga je spriječio i da se utrkuje na Indianapolis 500 1922. godine.

 

James Garner


James Garner


James Garner glumio je u poznatom “Grand Prixu” 1966. godine, gdje je glumio legendarnog Grahama Hilla. Zbog ovog filma, Garner se zaljubio u automobile i stvorio vlastitu ekipu 1967. godine, nazvanu American International Racing.

Iako ekipa nije postigla sjajne rezultate, njegova je karijera vozača utrka bila relativno duga. Prošao je utrke poput Baja 100 u Meksiku i tri puta je vozio “safe car”na Indianapolisu 500.

 

James DeanJames Dean je možda napravio samo sedam filmova tijekom svoje karijere, ali to je bilo i više nego dovoljno da postane filmska i vozačka ikona, pogotovo kao “Buntovnik bez razloga”.

Kupio je Porsche Speedster i počeo se natjecati u kategoriji novaka. Međutim, Warner mu je na kraju zabranio utrke sve do snimanja filma “Div”, 1956. godine.

Vozio je 550 Spyder, kada je putovao na utrku u Salinasu u Kaliforniji i poginuo u prometnoj nesreći.

 

Gene Hackman1971. godine, tijekom snimanja filma “Francuska veza”, Gene Hackman se zaljubio u automobile, a posebno u utrke.

Krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća, bio je jedan od najboljih vozača u Hollywoodu, ali tek je 1983. godine, vozeći 24 sata Daytona, zabilježen kao vrh njegove karijere vozača utrka.

 

Patrick Dempsey


Pogledaj galeriju

Poznat po ulozi u seriji “Uvod u anatomiju”, glumac Patrick Dempsey postao je poznat i po strasti za utrke i automobile.

Dosad je tri puta nastupao u 24 sata Le Mans-a

 

Paul Walker


Pogledaj galeriju

Paul Walker, jedna od zvijezda serijala “Brzi i žestoki”, bio je poznati ljubitelj automobila i brzina te je čak sudjelovao i na nekoliko natjecanja, među kojima i Redline Time Attack.

Walker je završio karijeru u dobi od svega 40 godina u prometnoj nesreći sa svojim Porsche GT-em, u kojem se tom prigodom vozio kao putnik.

 

Steve McQueen“Kakve su kočnice? Ne znam, nikad ih nisam ni dotaknuo”, ovo je jedna od poznatih izjava Stevea McQueena, koji je uvijek bio strastven kad su u pitanju automobili.

Njegov film iz 1971. godine, “Le Mans”, samo je jedna od stvari koja je McQueena gurnula prema utrkama.

Povratak na vrhpointer
Zatvori X