Pretraži
Znate li da vas vaš najnoviji „pametni“ automobil prati i bilježi baš svaki vaš korak? I to onda svima govori

Znate li da vas vaš najnoviji „pametni“ automobil prati i bilježi baš svaki vaš korak? I to onda svima govori

Objavljeno: 10/03/2020 / Autor: Mihael / Foto: Chevrolet

Kada bi vaš automobil mogao progovoriti, što mislite da bi reako o vama? Svakako bi znao puno toga o vašim svakodnevnim navikama i kretanjima, osim ako ste od onih koji ga voze „svake prijestupne“ pa je za početak i podataka malo. Neovisno o tome koliko često ga vozite, vaš ganc novi i pametni automobil vrlo vjerojatno prati i bilježi saki vaš korak, odnosno prijeđeni metar.

Američki novinar Geoffrey Fowler nedavno je proveo relativno jednostavno istraživanje i došao do pomalo zabrinjavajućih informacija. Ne, nije otkrio najnoviju ljubavnicu nekog svjetskog „lidera“. Doduše možda i bi da je u ruke uzeo nekog Cadillaca ili Mercedesa S klase. Ovako je tek saznao da osoba X osobu Y zove „Sweetie“ (engl. slatkica).

  

Testni automobil u ovom istraživanju je bio Chevrolet Volt iz 2017. godine. Fowler je uz pomoć hakera „provalio“ u sustav automobila kako bi vidio koliko i koje sve podatke vozilo prikuplja o svom vlasniku. Vjerojatno još puno važnija informacija do koje je istraživač Fowler pokušao doći jest kakve sve informacije Chevrolet, odnosno njegova matična kompanija General Motors prikuplja o vozačima svojih automobila.


Chevrolet Volt otkriva tajne

Chevrolet Volt otkriva tajne

Chevrolet Volt otkriva tajne


Jedna je stvar kada vaš automobil prikuplja podatke o omiljenim vam ćevapčićima i pizzeriama u gradu u svojoj navigaciji, a drugo je kada te iste podatke dijeli sa proizvođačem pod krinkom boljeg i bržeg razvoja proizvoda i usluga koje proizvođača automobila nudi i prodaje svojim klijentima.

Kako biste ograničili i zaštitili se od nekontroliranog prikupljanja osobnih podataka o sebi i svima s kojima komunicirate, Geoffrey Fowler preporuča da ne spajate mobitel izravno sa automobilom preko ugrađenog USP priključka, već da za to koristite 12V punjače. Njegova preporuka je također i da kod svih automobila koje uzimate od renta car tvrtki resetirate multimedijalni sustav na tvorničke postavke kako biste obrisali svoje podatke iz sustava.

Kontrola „curenja“ podataka bi se mogla pokazati dosta otežanom u slučaju kada na snagu stupi nova 5G mreža koja će omogućavati puno brži i veći protok podataka. Chevrolet Volt je u ovom slučaju uze kao primjer a pored Chevroleta još je velik broj proizvođača koji muljaju s podacima.


Pogledaj galeriju


Chevrolet Volt otkriva tajne

Povratak na vrhpointer
Zatvori X