Pretraži
Zimske gume ljeti : racionalizacija troškova ili potez koji bi vas mogao jako skupo koštati?

Zimske gume ljeti : racionalizacija troškova ili potez koji bi vas mogao jako skupo koštati?

Objavljeno: 19/04/2020 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Zimske gume ljeti – Možemo li se voziti na zimskim gumama kroz cijelu godinu? Svi govore o obaveznoj zimskoj opremi, ali nitko ne kaže da postoji i obavezna ljetna oprema, zar ne? Formalno to je sasvim točna tvrdnja. Ljetne gume u zimskim uvjetima vrlo lako postaju potpuno neupotrebljive, dapače opasne za vas i ostale sudionike u prometu.Zbog toga i tolika hajka oko zimske opreme.

S druge strane, kada dođe ljepše vrijeme, proljeće i priroda se budi a vas više nitko ne pita za „zdravlje“, odnosno za zdravlje vašeg automobila. Nisu obavezna više niti dnevna svjetla a niti zimske gume na automobilu, ali kada su već tu zašto ih skidati? Ljetne gume su tu zapravo samo da se baca novac, zar ne?

  

No, možete li se doista cijelu godinu voziti na zimskim gumama? U čemu je kvaka? Ideja je to s kojoj se suočava velik broj vozača koji žive u klimi gdje su zime oštre i mokre a ljeta pak suha i vruća. Nažalost, korištenje zimskih guma kroz cijelu godinu nikako nije preporučljivo.


zimske gume ljeti

zimske gume ljeti

zimske gume ljeti


 

Zimske gume ljeti

Dugoročno, vožnja na zimskim gumama kroz cijelu godinu koštat će vas više nego da ih mijenjate za ljetne kada za to dođe trenutak. Ključna stavka kod zimskih guma jest da su one predviđene za vožnju po hladnom vremenu. Zbog toga su napravljene od mekše smjese gume kako bi zadržale elastičnost i pri jako niskim temperaturama kad se u pravilu svi materijali skupljaju i postaju tvrđi.

Isto tako, njihova izvedba ripni i utora je drugačija pa pružaju manju kontaktnu površinu prema cesti, što za posljedicu ima lošije držanje ceste. To se prije svega osjeti u dugim i bržim zavojima koji stavljaju dodatni napor na gume. Osim lošijeg držanja zavoja, zimske gume po toplom i suhom vremenu daju puno dulji put kočenja. Razlog tome je manja kontaktna površina te premekana smjesa od koje su napravljene. Zbog toga dolazi do izraženog klizanja gume po cesti.

Određena ispitivanja i testovi su pokazali da automobil na zimskim gumama ima i do 16 metara dulji zaustavni put od istog tog automobila na primjerenim ljetnim gumama. Čak i ako zanemarimo značajan pad u performansama zimskih guma u ljetnim uvjetima, gledano čisto ekonomski one su neisplative za korištenje u ljetnim uvjetima. Razlog je naglašeno trošenje zimskih guma, upravo zbog ranije spomenute mekane smjese od koje su napravljene.

Zbog toga svakako preporučamo da svoje zimske pneumatike arhivirate dolaskom toplijeg vremena i u skladu sa zakonskim propisima vezano za zimsku opremu. Uštedjet ćete novce a vožnja automobila će biti znatno ugodnije i sigurnije iskustvo i po toplom vremenu.


Pogledaj galeriju


zimske gume ljeti

Povratak na vrhpointer
Zatvori X