Pretraži
Ženeva Auto Show 2018: Oni budućnost vide malo drugačije. Cestom ili zrakom njima je sasvim svejedno

Ženeva Auto Show 2018: Oni budućnost vide malo drugačije. Cestom ili zrakom njima je sasvim svejedno

Objavljeno: 08/03/2018 / Autor: Krešimir Horvat / Foto: Screenshot

Leteći automobili već dugo rasplamsavaju maštu onih koji poglede bacaju u budućnost, no činjenica je da je ta budućnost bliže no što se misli, a potvrđuju to i izložbeni prostori salona automobila u Ženevi.

Naglasak, naravno, nije stavljen na njih, ima ondje proizvodnih modela koji očaravaju, konceptnih automobila koji oduzimaju dah, ali i primjeraka koji cestovni promet mogu zamijeniti nebom. Dva se takva u Ženevi posebno ističu, a proizvođači uvjeravaju da su gotovo pa spremni staviti ih u promet, cestovni i zračni.

Liberty Flying Car naziv je onog što predstavlja Pal-V (Personal Air and Land Vehicle) i što je zapravo teško opisati riječima. Recimo da je u pitanju žiroplan koji ima tri kotača za još uvijek uobičajen način prometovanja kojeg može zamijeniti podizanjem iz gužve prema nebu. Prema riječima proizvođača isporuke kupcima mogle bi uslijediti već sljedeće godine, a inspiracija za njegovu materijalizaciju stigla je iz – frustracije.

Liberty Flying Car

“Korištenjem zrakoplova krećete od točke s koje ne želite kretati i završavate na točci na kojoj se ne želite nalaziti. Pal-V je savršeni proizvod za mobilnost između gradova. Između njih letite, u njima se vozite”, opisao je prvi čovjek tvrtke Robert Dingemanse vozilo koje može prevesti dvoje putnika pogonjeno benzinskim motorom i uvlačivim helikopterskim elisama.

Pogledaj galeriju

Navodno će Liberty Flying Car biti spreman za 500 kilometara dug let i čak četiri puta dulji cestovni promet jednim punjenjem. Maksimalna brzina iznosit će 160 km/h, a cijena će se kretati između 300,000 i 500,000 eura.

Dokaz da ovakve ideje ne zanimaju samo start-upove je i Pop.Up Next proizašao iz suradnje Airbusa, Audija i Italdesigna, također predstavljen na Auto Showu koji je u tijeku u drugom po broju stanovnika švicarskom gradu. Njegova komercijalizacija očekuje se 2025. godine i zapravo je nešto sasvim drugačijeg od ranije spomenutog projekta.

Pop.Up Next

Ima motoriziranu bazu, kapsulu i svoj gornji odvojivi dio spreman za let. U pitanju je u potpunosti električno vozilo osmišljeno ne za prodaju pojedincima već kao transportno vozilo koje će mnogi dijeliti. Njegov dio koji se može vinuti u zrak razvili su u Airbusu, kapsula za putnika djelo je Italdesigna, a motorizirani donji dio baziran na Audijevoj tehnologiji.

Je li ovo početak drugačije budućnosti prometovanja i hoće li u bliskoj budućnosti leteći automobili stvarati gužvu iznad glava sudionika u prometu na tlu, teško je sa sigurnošću reći.

No, koncepti su tu, njihova proizvodnja najavljena pa ostaje za vidjeti koliko nas (ako se realizira) do takve budućnosti dijeli.

Povratak na vrhpointer
Zatvori X