Pretraži
Želite li si priuštiti legendarnog vijetnamskog veterana u odličnoj kondiciji? Ovaj UH-1 Huey iz 1963. je možda idealna ptica za Vas!

Želite li si priuštiti legendarnog vijetnamskog veterana u odličnoj kondiciji? Ovaj UH-1 Huey iz 1963. je možda idealna ptica za Vas!

Objavljeno: 14/02/2020 / Autor: Petar Bondek / credit: Keith Charlot

UH-1 Huey – Znate li tko je Edson Arantes do Nascimento? Oni mlađi vjerojatno ne znaju da je to ime brazilskog velemajstora Peléa. Da li ste ikad čuli za Chomolungmu (Majku Božice Zemlje)? Poznatija je kao Mt. Everest… Da li Vam negdje zazvoni kad čujete za Bell UH-1 Iroquois? Možda i njega znate pod poznatijim nadimkom – Huey… Toliko o imenima!


“Svi me znajuuuu, svi me znajuuuu u mom zavičajuuu…” I šire Huey, i šire… credit: Keith Charlot


Ovaj mjesec privatni helikopteri nisu u modi, što je razumljivo nakon Kobeove tragedije epskih razmjera, no i njihovo tržište postaje sve zanimljivije. Zakrčene ceste širom globusa stvaraju dojam da je nebo jedini izlaz – ovako i onako.

 

UH-1 Huey – Ratni veteran s elisom fascinira na prvi pogled!

Privatni helikopteri naravno koštaju kao legendarna kajgana a la Sv.Petar i svi oni koji si ih mogu priuštiti uglavnom voze slične modele – zračne verzije Rollsa, Aston Martina, Ferrarija i Porschea. No što ako se odlučite za najlegendarniji helikopter svih vremena, kojeg ste gledali u Apokalipsi danas, Platoonu, Tropskoj grmljavini, Gušterima, Hurt Lockeru, A-Teamu,  ili najdirektnijem Gibsonovom Bili smo vojnici?


Sve na ovom Hueyu je originalno – uključujući i mornaričke oznake! credit: Keith Charlot


Tijekom vijetnamskog rata 7.013 UH-1 je poslano u JI Aziju (uključujući i ovog) –  3.305 je tamo nažalost sletilo zauvijek. Poginulo je 1.074 Hueyevih pilota, uz 1.103 ostalih članova posade. Nitko nije mogao pogoditi važnost ovog helikoptera prije slanja u nepoznato, isto kao što nitko nije mogao pogoditi da će njihove posade dobiti osam Medalja časti.

  

Huey je bio i slamka spasa i prijevozno sredstvo za tisuće Amera koji su se borili  protiv nevidljivog neprijatelja/zamki/malarije i činjenice da je u Vijetnamu američki vojnik u prosjeku doživio 240 dana borbe u godini dana (šest puta više od Amerikanaca angažiranih na Pacifiku u Drugom svj. ratu u ČETIRI godine).


lako prepoznatljiv po imenu, obliku i zvuku postao je ikona – i najpopularniji helikopter u povijesti! credit: Keith Charlot


Nažalost, svaki deseti se vratio kući u limenom sanduku pokrivenim zvijezdama i prugama. Prosječna smjena je trajala 15 mjeseci, a većina dolazaka i odlazaka se obavljala upravo – Hueyem! Uz M-16 koje su mrzile vlagu (i ispravnost) teren iz pakla i protivnika koji se uvijek stvorio niotkuda, prizor Hueya u dolasku imao je skoro religijski prizvuk…

Baš ovaj primjerak kojeg nude u Platinum Fighter Salesu je fantastično očuvani UH-1B original iz 1963., godine kad je smaknut JFK (22. studenog), osoba koja je potpisala povlačenje iz Vijenama pedeset dana prije posjeta Dalllasu. Prvi Huey je poletio još 1956., kao helikopter za medicinsku evakuaciju, a posljednji je izrađen 1987. – i još su u aktivnoj službi! Toliko o trajnosti samog koncepta…

 

Što dobivate za 165.000$ ? Druženje s legendom američke intervencije u JI Aziji!

Ovaj Huey je u sjajnom stanju, jedina je šteta što mu je originalni naziv (HU-1)pobjegao u zaborav – Nadimak je došao sam po sebi, no samo dobivanje imena po plemenima Prve nacije (Apache, Black Hawk, Kiowa, Lakota, Comanche) nije tako jednostavno! Prvo je postojala Vojna regulativa 70-28 koja je zamrla – za razliku od tradicije!


Pobjegao je Willemu Dafoeu u “Platoonu” – nemojte da pobjegne i Vama! credit: Keith Charlot


Ona kaže da Ured Indijanskih poslova posjeduje spisak koji U.S. Army može koristiti. Kada Armija dobije novi zrakoplov (ili helikopter) zapovjedni časnik  Army Material Commanda (onaj koji kupuje opremu) ima listu od pet imena.

Ne, to ne mogu biti obična imena, nego ona koja mogu prikazati povjerenje u sposobnosti helikoptera i naglašavati njegov agresivni duh  a pritom ne smiju nagrizati dostojanstvo. Tada cijelu zavrzlamu preuzima  Američki ured za patente, no finalni čin imenovanja obavljaju starosjedioci Prve nacije, koji letjelici daju plemenski blagoslov.

 

Pomalo čudna situacija nakon 148 godina ratovanja između bljedolikih i plemena Prve nacije? Čudnije stvarno ne može biti!Pogledaj galeriju

UH-1 Huey

Povratak na vrhpointer
Zatvori X