Pretraži
Zbog smanjivanja kilometraže na 300 rabljenih automobila – 37 godina zatvora

Zbog smanjivanja kilometraže na 300 rabljenih automobila – 37 godina zatvora

Objavljeno: 21/03/2018 / Autor: Zeljko / Foto: Pixabay

Prije deset godina u Španjolskoj se odvijala dotad najveća policijska istraga o manipulaciji i smanjenju kilometara na rabljenim automobilima, a glavni protagonist cijele priče je završio još 2008. godine u zatvoru.

Johann Grimm je naime bio (dokazano) uključen u promjenu kilometraže (na manje naravno) na više od 300 vozila , u što je bilo uključeno ukupno 42 ljudi, a sada tužiteljstvo iz Santiaga traži za Nijemca i njegova četiri zaposlenika ukupnu kaznu od 37 godina zatvora.Johann Grimm je emigrirao iz Njemačke još 1988., te se smjestio u Santiagu de Composteli. Ondje je pokrenuo svoj posao uvoza njemačkih automobila, te je 2001. godine osnovao tvrtku specijaliziranu za popravke automobilske elektronike.

Naravno, to je ubrzo privuklo pozornost lokalnih trgovaca, koji su shvatili da su se dosjetili načina kako “pomladiti” vozila koja prodaju.

Njemački je “stručnjak” nakon toga skidao klometražu čak i po 100.000 km pokazala je istraga.


Pogledaj galeriju

Grimm je “radio” na ukupno 305 automobila, te se on sam smatra “mozgom” operacije, koju je obavljao uz pomoć svojih četvero zaposlenika.

Grimm je postao izrazito tražen u svojem području djelovanja, te je usluge pružao ne samo trgovcima u Santiagu, nego i diljem Galicije, ali i šire. No krajem 2008. godine je uhićen, nakon iscrpne istrage koja se odvijala pod imenom Operacija Trucarro.


Audi R8


Grimm je pušten na slobodu nakon što je platio jamčevinu od 25.000 eura, a uslijedila je još dugotrajnija istraga, te je na kraju ukupno 42 ljudi optuženo za sudjelovanje u ovom zločinu, za kojeg tužiteljstvo trži ukupnu kaznu od 37 godina zatvora i gotovo milijun eura odštete za oštećene kupce.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X