Pretraži
Zanimljivi rezultati: Istraživanje pokazalo da su žene bolji vozači od muškaraca

Zanimljivi rezultati: Istraživanje pokazalo da su žene bolji vozači od muškaraca

Objavljeno: 26/04/2020 / Autor: Tin / Foto: Pixabay.com

Istraživanje pokazalo da su žene bolji vozači od muškaraca – Jedno od pitanja koje uvijek dovede do velikih rasprava u javnosti je upravo tko su bolji vozači – muškarci ili žene? Gotovo svi imaju svoje mišljenje o tome, a ono se često bazira na različitim iskustvima. Postoje mnoge predrasude na tu temu, a ovo su samo neke od njih.

Za žene se često kaže da su smirenije, pažljivije, ne vole ulaziti u rizik te se ne dokazuju za volanom, dok se za muškarci tvrdi da bolje procjenjuju situaciju na cesti, imaju bolje i brže reakcije te da su uspješniji prilikom polaganja vozačkih ispita.

S druge strane, za žene se nerijetko tvrdi da su toliko pažljive da postaju izrazito nesigurne te da u isto vrijeme tu nesigurnost prenose na cestu. Za muškarce se pak tvrdi da su često presigurni u sebe te da se previše vole dokazivati pa se automatski smanjuje sigurnost u prometu.

Istraživanje pokazalo da su žene bolji vozači od muškaraca

No jedini način da se zapravo dobije ispravan odgovor na to pitanje je pravo kvalitativno istraživanje. Stoga je novina The Sun prenijela rezultate novog istraživanja sigurnosti u prometu u Velikoj Britaniji, koje je stvarano prema podacima policije i službenim prometnim statistikama.

Promatrani su podaci o prometnim nesrećama koje su uzrokovali vozači i vozačice automobila, taksija, kombija, buseva, kamiona, motora pa čak i bicikala, a rezultati su pomalo neočekivani.Istraživanje je pokazalo da su žene bolji vozači od muškaraca te da predstavljaju znatno manji rizik za ostale sudionike u prometu. Osim toga, istraživači smatraju da bi se većim brojem vozačica uvelike smanjio broj prometnih nesreća i ozljeda.

Naime, pokazano je da su muškarci u čak pet od šest kategorija istraživanja predstavljali znatno veći rizik u prometu. Muškarci u automobilima i kombijima izazvali su dva puta više smrtnih slučajeva prilikom prometnih nezgoda, a ako se uzmu u obzir i kamioni, taj postotak se povećava za gotovo četiri puta više.

Iako su muškarci znatno opasniji i na motociklima, za kategorije buseva nije bilo statističkih razlika između muškaraca i žena. No bez obzira na rezultate istraživanja, jasno je da je u prometu puno više muškaraca koji rade kao profesionalni vozači pa je očekivano da će i rezultati biti takvi.

„Veća jednakost spolova pri poslovima vožnje imala bi pozitivan utjecaj na smanjenje prometnih nesreća“, zaključila je istraživačica Rachel Aldred te je pozvala žene da se više uključe u takve poslove.


Istraživanje pokazalo da su žene bolji vozači od muškaraca

Povratak na vrhpointer
Zatvori X