Pretraži
YUGO „dvomotorac“ iz 1986. godine ima 16.4L radnog obujma i skoro 1,000 KS

YUGO „dvomotorac“ iz 1986. godine ima 16.4L radnog obujma i skoro 1,000 KS

Objavljeno: 14/06/2020 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot

YUGO V8 dvomotorac – Internetski oglasnici kriju razna čuda ručne i kućne radinosti entuzijasta koji se u mainstream svakodnevici skrivaju iza društveno prihvatljivih „maski“. Spada li u tu skupinu i vlasnik ovog automobila koji vidite pred sobom, nije nam poznato. S obzirom na ekstremnost njegove domaće zadaće, sumnjamo da je čovjek otišao toliko daleko da mu više nema spasa.

No, pitate se sigurno čemu koga spašavati i od čega zapravo? Ovaj lik prodaje svog Yugića, očito ne zbog kontorverzne nostalgije, nego se čovjek vrlo vjerojatno želi posvetiti projektima koji imaju više dodira sa stvarnošću i nešto praktičniju upotrebu. Ovaj Yugo datira iz 1986. godine, kao i mnogi drugi ali za razliku od skromnih četverocilindraša Fiatovog podrijetla, ovaj „youngtimer“ je opremljen nešto starijom generacijom pogonskog agregata.

Kako se automobil nalazi u Sjedinjenim američkim Državama, ne iznenađuje činjenica da su otkvačeni Amerikanci posegnuli za dobrim starim geslima „big is beautiful“ i „the more, the merrier“ (veliko je lijepo / više je veselije). U slučaju „japanski crvenog“ Yugića, oba gesla su u primjeni. Mjesto primjene je motorni prostor ali osim motornog iskorišten je i onaj prtljažni.


YUGO V8 dvomotorac

YUGO V8 dvomotorac

YUGO V8 dvomotorac


 

YUGO V8 dvomotorac

U motorni prostor koji je tvornički izgledao poprilično prazno zbog skromnog agregata, sada je uguran moćni američki V8 stroj iz Cadillaca Eldorado zapremine kakve se ne bi posramio ni neki hiperautomobil. Cadillacova pogonska jedinica je 8.2-litreno čudvište dodatno tunirano kako bi razvilo snagu od 486 KS.

Da stvar bude luđa, pobrinula se ekipa da glavna pogonska jedinica Yugića nije ispod poklopca motora već na mjestu prtljažnika i stražnjih sjedala. Tamo se smjestio još jedan golemi 8.2-litreni V8 iz Cadillaca tako da je ovaj Yugo jedan od rijetkih automobila sa dva motora.

Automobil kao cjelokupan projekt nije kompletan, najviše što se pogonskog sustava tiče jer unatoč dvjema motorima, ovaj crveni kompakt balkanskih korijena ima samo jedan sustav hlađenja motora što pogađate nije sasvim dovoljno za hlađenje dva V8 po 486 KS istovremeno. Automobil se prodaje za 25,000 dolara što ga čini prilično povoljnim kada gledate omjer cijene i snage a da ne govorimo radnog obujma motora.


Pogledaj galeriju


YUGO V8 dvomotorac

Povratak na vrhpointer
Zatvori X