Pretraži
Xiaomi, veliki kineski proizvođač smartphonea lansira svoj prvi automobil! Da, dobro čitate – automobil.

Xiaomi, veliki kineski proizvođač smartphonea lansira svoj prvi automobil! Da, dobro čitate – automobil.

Objavljeno: 09/04/2019 / Autor: Mihael / Foto: Bestune

Pametni telefoni, romobili, bluetooth zvučnici, pametni satovi, laptopi, sve ovo spada u redovnu ponudu kineskog brzorastućeg proizvođača elektroničke opreme. Xiaomi je četvrti po proizvodnji i prodaji pametnih telefona u svijetu, nakon Samsunga, Huaweija i Applea.

Sklapanjem partnerstva sa kineskim proizvođačem automobila, Bestuneom, Xiaomi ulazi u potpuno novo tržište. Tržište automobila bit će za Xiaomi novi veliki korak a prvi model automobila bit će zapravo prerađena verzija postojećeg SUV-a iz Bestunea, modela T77.

Kao i kod pametnih telefona, Xiaomi igra na kartu uloženo dobiveno. Sa trenutnim modelom poslovanja u svijetu mobilne industrije, Xiaomi funkcionira sa vrlo malom stopom zarade zahvaljujući čemu se ubrzano probija na tržište pametnih telefona i srodne opreme.


Xiaomi prvi automobil

Xiaomi prvi automobil

Xiaomi prvi automobil


Za razliku od konkurencije koja troši enormne količine novca na oglašavanje i marketing, Xiaomi se promovira nevjerojatno povoljnim cijenama za ono što nude kao proizvod. Na europskom tržištu njegovu vrijednost najviše prepoznaju entuzijastični korisnici spremni odvojiti malo vlastitog vremena na istraživanje tržišta i ponude, umjesto da se prepuste marketinškoj „mašineriji“.

Automobil o kojem je riječ, imat će početnu cijenu od 89,800 Yuana, što je nešto manje od 12,000 Eura. Za motorizaciju će biti zadužen 1.2-litreni turbo benzinski motor snage 143 KS uz najveći okretni moment od 204 Nm. Mjenjač je ručni sa šest brzina. Prerade koje će uslijediti na matičnom Bestune T77 još su nam nepoznate, pa ćemo za tu informaciju morati pronaći još malo strpljenja.

Da situacija ne bi bila previše jednostavna, Xiaomi se pobrinuo nedavno lansirajući pored osnovnog Mi brenda i povoljniji Redmi brend a prethodno tome su već ozbiljno uzdrmali tržište mobitela sa novopečenim brendom Pocophone. SUV T77 će u ovoj cijeloj priči dopasti pod Redmi brend i time automatski postati najskuplji proizvod pod tim imenom. I drugi kineski proizvođači pametnih telefona već neko vrijeme imaju uspješnu praksu stvaranja tzv. „podbrendova“ kojima uspješno uzimaju dio kolača na tržištu onima na vrhu.


Pogledaj galeriju


Xiaomi prvi automobil

Povratak na vrhpointer
Zatvori X