Pretraži
WRC:  Ott Tänak i Martin Järveoja su novi svjetski prvaci u rallyju, prvi za Toyotu nakon 25 godina!

WRC: Ott Tänak i Martin Järveoja su novi svjetski prvaci u rallyju, prvi za Toyotu nakon 25 godina!

Objavljeno: 28/10/2019 / Autor: Petar Bondek / @Toyota Gazoo Racing WRC 

Sjeća li se netko više Didiera Auriola, (do jučer) Toyotinog posljednjeg svjetskog prvaka iz 1994.? Nisam ni mislio…

Ovaj dvojac dominira posljednje dvije godine, a sada imaju i naslov da to svima pokažu! © Toyota Gazoo Racing WRC

Nabrojiti sve pehove u karijeri jednog rally vozača je višetjedni posao, no kad se sjetim Meksika 2015. i Tänakovog spašavanja žive glave nakon pada njegove Fieste WRC u jezero…to su situacije koje grade karakter ili završavaju karijeru. Ford ga je vraćao dvaput, Malcolm Wilson kao da je njušio potencijal ovog Estonca, možda ga je podsjećao na nesuđenog prvaka Markka Märtina, tko zna?

 

Tommi konačno može mirno spavati

Ottov potencijal je nanjušila druga WRC legenda – Tommi Mäkinen, koji je od obitelji Toyoda dobio prilike karijere – složiti WRC momčad za naslov prvaka! Tommi nije dvojio koji od tri vozača treba samo fino brušenje za naslov, Ott je podjednako brz na svim podlogama, u svim uvjetima…no takva je većina WRC vozača-odlučuju finese.Upravo to je Ott dobio ove godine (iako ga je TGR Yaris WRC znao iznenaditi odbitkom suradnje – kao u Turskoj), no šest uvjerljivih pobjeda u 12 rallyja govori dovoljno. Kako se “novi” Ott nosi s pritiskom? Na Rally de España mu je trebala pobjeda na Power Stageu da osigura naslov prije Australije.

Predivni TGR Yaris WRC dobiva malu naljepnicu sa zlatnim vijencem, no u igri je za još jednu… @Toyota Gazoo Racing WRC

Ono što je slijedilo spada u anale rallya – na brzincu od 20,72 km Turbo Estonac je bio brži od konkurencije za 3,6 sekundi! Da to prevedem u ostale kategorije motorsporta – to je otprilike pole position s dvije sekunde prednosti u F1 ili krug prednosti u MotoGP-u…skoro nemjerljiva razlika. Ott je svoj diplomski rad zaključio naslovom svjetskog prvaka, prvog za Toyotu nakon 1994. i Didiera Auriola. Da, to je bila Celica u Castrolovoj livreji!

Ott je tek treći vozač s naslovom svjetskog prvaka od 2004., i ujedno prvi Estonac s tom prestižnom titulom! Toliko o ekskluzivnosti…

 

 

Pogledaj galeriju

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X