Pretraži
Waymo patentirao ideju o automobilu koji omekša prije udara u pješaka

Waymo patentirao ideju o automobilu koji omekša prije udara u pješaka

Objavljeno: 15/08/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Waymo

Waymo – tvrtka za razvoj autonomnih vozila, proizišla iz Googleovog Alphabeta nikako ne može odlučiti što želi biti. S jedne strane govore da ne žele biti proizvođač automobila, već samo distributer samovozne tehnologije, dok s druge strane konstantno koketiraju s idejom o proizvodnji vlastitih vozila. Jedna od takvih ideja je nedavno našla uporište u patentu za tehnologiju koja bi omekšala tijelo vozila (branik, hauba) u slučaju sudara s pješakom.


Automona vozila


Osnovna ideja iza ovog koncepta je promjena krutosti dijela karoserije (odbojnika i haube), koristeći kablove koji bi se protezali ispod njih i glumili svojevrsnu strukturu opruga i ukruta.

U trenutku kada bi senzori detektirali neposredan dodir s pješakom, automobil bi automatski otpustio opruge te stvorio relativno nježnu površinu koja bi smanjila ozljede, u teoriji naravno.

Važno je naglasiti da je ovo samo patent (koji je prijavljen još 2015. godine) pa nema garancije da će ga Waymo zaista i implementirati u svoja vozila jer se tvrtka nije jasno očitovala oko svojih namjera. No, čini se i da još nije u potpunosti jasno koliko i kako će sam sustav biti učinkovit u praksi.

Hoće li automobil ostati jednako izdržljiv u slučaju sudara s drugim automobilom, kao i oni s “konvencionalnom” karoserijom? Hoće li kablovi i drugi dodaci značajno povećati masu ili cijenu vozila? I hoće li ovo povećanje povećati rizik od ozljeda osoba koje se nalaze unutar automobila? Sve su to samo neka od gomile pitanja koja se postavljaju samo na spomen ove tehnologije

Waymo bi se morao pozabaviti svim tim pitanjima prije nego li počne ovu tehnologiju upotrebljavati u svojim vozilima i na cesti.


Automona vozila


A čak i ako nikad ne dođe do stvarne proizvodnje, ovaj patent nam pokazuje na koji način razmišlja ekipa iz Waymoa.

Waymo, očito, umjetnu inteligenciju automobila doživljava kao tek jedan vid rješenja problema sigurnosti na cesti te ozbiljno razmatraju i druge načine očuvanja mogućih žrtava pri sudaru. Ili u prijevodu, i dalje nisu sigurni jesu li  samovozni automobili baš tako jako imuni na sudare, kako se inače voli govorit.


Pogledaj galeriju

Javnost je, razumljivo, nervozna po pitanju tehnologije autonomnih vozila, do te mjere da ljudi pomno prate svaku nesreću u kojoj sudjeluju samovozni automobili.

Ali, ako Waymo može smanjiti ozljede od samovoznih automobila, na taj način neće samo spašavati živote, nego će povećati i povjerenje u superiornost ovih automobila nad onima kojima upravljaju ljudi.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X