Pretraži
VW uvodi mobilne autonomne robote-punjače u podzemne garaže! Ne baš ovaj tjedan, ali…

VW uvodi mobilne autonomne robote-punjače u podzemne garaže! Ne baš ovaj tjedan, ali…

Objavljeno: 27/12/2019 / Autor: Petar Bondek / Mobilni robot s prikolicom puni Vašu e-pilu dok shoppingirate? Sjajna ideja! © Volkswagen 2019

VW autonomni roboti-punjači – Volkswagen Group Components su iznijeli fantastičnu ideju; robote-punjače u podzemnim garažama! To rješenje zvuči vrlo sci-fi, no živimo u vremenu kad se resursi i moždano sivilo troše na znatno sumanutije ideje -priglupe predizborne kampanje, platinaste žičare i rezervacije za put do ruba svemira!


Uopće nema dileme da bi moj privatni duo punjača došao u obliku R2D2 i C3PO-a! © Volkswagen 2019


Možda na prvu sve zvuči kao prvotravanjska fora, ali već na drugu se pojavljuje klasični “a zašto ne?”. Zamislite samo kaos u nekoliko slijedećih godina kad se svi odjednom prebace na struju – predviđa se da će do 2025. u EU biti potrebno dva milijuna punionica, a da bi se CO2 emisija smanjila 50% potrebno je osposobiti 700.000 punionica – godišnje!

  

Još prošle godine je 76% punionica bilo smješteno u samo četiri zemlje – (Nizozemskoj, Njemačkoj, Francuskoj i pre-Brexit V. Britaniji). Stanica za brzo punjenje u 2019. ima samo oko 18.000, a onih “klasičnih” oko 170.000. Lijepa naša? Ajoj – mrvicu preko 600 mjesta za punjenje! Trenutačno Hrvatskom kruži oko 1,66 milijuna automobila, pa samo zamislite da svaki peti bude električni u skoroj budućnosti…Da, ta česta četiri slova u RH – K-A-O-S. Sad zamislite taj naš kaos na globalnoj razini!

 

VW autonomni roboti-punjači – Autonomno i simpatično!

VW je naravno iskoristio ID.3, no sam model je manje bitan u ovoj priči – bitno je da se spustite u garažu, aplikacijom i wi-fijem aktivirate robotsko punjenje automobila i odkasate u shopping. Zamislite da Vas u svakoj javnoj garaži očekuje garnizon do zuba napunjenih robota koji se aktiviraju na dodir prsta – a ne morate ih ni pogledati – ni tražiti slobodnog na parkingu shopping-centra!

Samo odredite da Vaša pila bude napunjena preko aplikacije i – prepustite sve Dinamičnom duu! Robot se priključuje na napunjenu “prikolicu,  vodi je do Vašeg auta i sigurnom robotskom rukom je priključuje.


Glavni robot raspoređuje prikolice-punjače za cijelu garažu – i ne prima napojnice! © Volkswagen 2019

Naravno da ima senzore pa je i sigurnost zadovoljena. Nakon nemilosrdnog peglanja (po mogućnosti tuđih) kartica, vraćate se u garažu i sjedate u napunjeni automobil. Piece of cake! Osobno se držim pravila da ukoliko neki koncept možete opisati u dvije rečenice znači da je vjerojatno održiv. Nadamo se da je i ovaj!

 

Ima nešto simpatično u robotskoj asistenciji pri punjenju automobila – bar do prvog robotskog štrajka!Pogledaj galeriju

VW autonomni roboti-punjači

Povratak na vrhpointer
Zatvori X