Pretraži
VW predstavlja novu generaciju ručnih mjenjača – doći će s novim Passatom

VW predstavlja novu generaciju ručnih mjenjača – doći će s novim Passatom

Objavljeno: 19/07/2019 / Autor: Mihael / Foto: Volkswagen

Ime mu je MQ281. Možda ime ne zvuči atraktivno ali zato je njemački učinkovito i precizno, kako i doliči jednom mjenjaču. U odnosu na aktualne ručne mjenjače u VAG grupaciji, novi mjenjač će biti učinkovitiji, pomagat će u smanjenju ispušnih plinova te će povećati razinu profinjenosti u vožnji.

Unatoč tome što se u autoindustriji na sve strane govori o elektrifikaciji svega i svačega, što u konačnici podrazumijeva i automatizirane mjenjače, Volkswagen ostaje vjeran klasičnim rješenjima. Ručni mjenjač osim što je popularan kod vozača koji automobile ne doživljavaju kao kompjutersku igricu ili pak sredstvo koje će ih prevesti od točke A do točke B s njihovom minimalnom uključenošću, pozitivno utječe i na džep vlasnika vozila.

Automatski mjenjači s dvije spojke su nevjerojatno učinkoviti, precizni i prebacuju brzine u vremenu o kojem ručni mjenjači mogu samo sanjati. Moramo priznati da prebacivanje brzine za 10 milisekundi nije ključno u svakodnevnoj vožnji, iako stvara osjećaj neprekidne isporuke snage skoro kao da vozimo električni automobil.


Novi ručni mjenjač

Novi ručni mjenjač

Novi ručni mjenjač


S druge strane, automatski mjenjači s dvije spojke nisu nimalo jeftini a neki će ih svrstati i u onu kategoriju „pretjeranog inženjeringa“. VW ističe da njihov novi MQ281 mjenjač može podnijeti okretni moment u rasponu od 200 do 340 Nm što je dovoljno za sve vrste benzinskih i dizelskih motora koje planiraju sparivati s ručnim mjenjačem.

 

Drugim riječima, ovaj mjenjač će biti dostatan za funkcioniranje sa svime od 1.0-litrenog TSI benzinca sa 115 KS do 2.0-litrenog turbodizelaša sa 150 KS. Proizvodnja ovog novog mjenjača odvijat će se u Argentini i Španjolskoj a prvi na tržište će s njim doći novi VW Passat. VW obećaje da će pored Passata i brjni drugi modeli koristiti ovaj ručni mjenjač.


Pogledaj galeriju


Novi ručni mjenjač

Povratak na vrhpointer
Zatvori X