Pretraži
VW-ov najprodavaniji proizvod niti 2019. godine nije bio Golf. A znate li što je?

VW-ov najprodavaniji proizvod niti 2019. godine nije bio Golf. A znate li što je?

Objavljeno: 28/01/2020 / Autor: Mihael / Foto: Volkswagen

Najprodavaniji VW proizvod – Koji proizvod Volkswagen prodaje najviše na svijetu? Mora da je automobil, logično zar ne? Rekli biste sigurno Golf ili možda ipak Buba? Vozilo koje je motoriziralo Njemačku još od sredine 20. stoljeća mora da je točan odgovor. Prevarili biste se. Ma ne, nije niti Transporter niti onaj njegov predak kakvog su vozili hipiji 1970-ih.

Volkswagenov najprodavaniji proizvod uopće ne koristi motor na unutarnje izgaranje, a bome niti električni. Ali zato se taj isti proizvod uz malo kreativnosti može sasvim pristojno pripremiti za uporabu na bloku vrućeg motora. Poželjno je da ne slini ulje niti da čađi.

Ono čega Volkswagen najviše proizvede i proda već iz godine u godinu jesu kobasice. Tako je, mesne kobasice točnije poznate pod nazivom currywurst. Proizvode u srcu Volkwagena u Wolfsburgu. Kobasice su prije svega namijenjene zaposlenicima Volkswagena, kojih srećom ima popriličan broj ali ne bi tržišna ekonomija bila to što jest kada kompanija ne bi prepoznala potencijal svoga proizvoda, koliko god netipičan on bio za jednog velikana autoindustrije.


najprodavaniji VW proizvod

najprodavaniji VW proizvod

najprodavaniji VW proizvod


 

Najprodavaniji VW proizvod

Za proizvodnju currywursta je zadužen tim od 30 ljudi u Wolfsburgu. Proizvodi se u dvije veličine, manjoj od 13 centimetara te onoj većoj od 25 centimetara. VW je započeo sa proizvodnjom vlastitih kobasica 1973. godine kada su pragmatični Nijemci uvidjeli da bi im se više isplatilo proizvoditi vlastite kobasice za zaposlenike nego da ih nabavljaju kao gotov proizvod. Na kraju im se to i višestruko isplatilo.

  

Volkswagen također proizvodi i kečap koji u svojim tvorničkim restoranima poslužuje uz kobasice. Pored toga što su kobasice i kečap namijenjeni zaposlenicima, VW te svoje netipične proizvode prodaje i u supermarketima u slobodnoj prodaji. Dostupne su za sada u 11 zemalja. Ozbiljnost projekta je došla do te mjere da su kobasice dobile i vlastiti tvornički kod, poput primjerice bregaste osovine ili automobilskog branika. U VW evidenciji kobasice nose oznaku 199 398 500 A.

Prošle, 2019. godine, VW je proizveo oko 6.2 milijuna automobila u svojim tvornicama širom svijeta. Centralna tvornica u Wolfsburgu, koja jedina proizvodi currywurst, prošle je godine proizvela čak 6.8 milijuna kobasica. Unazad nekoliko godina, Volkswagen je ostvario i rekordnu godišnju proizvodnju kobasica. Tada ih je proizveo preko 7 milijuna u godini dana!


Pogledaj galeriju


Najprodavaniji VW proizvod

Povratak na vrhpointer
Zatvori X