Pretraži
VW mašta o punokrvnom sportašu na struju. Nadajmo se da će bolje proći od izvjesnog W12

VW mašta o punokrvnom sportašu na struju. Nadajmo se da će bolje proći od izvjesnog W12

Objavljeno: 29/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: VW

VW električni superautomobil – Volkswagen u planovima ima električni sportski automobil koji bi koristio naprednu tehnologiju viđenu u ekstremnom trkaćem ID R-u. Proizvodnja najavljenog automobila predviđena je za sredinu desetljeća u koje smo tek zagazili. Novi autombil je zamišljen kao kupe i kabrioletska verzija, a sve tvrdnje dolaze od visoko pozicioniranog izvora u Volkswagenu.

Vjerojatno je još prerano govoriti o specifikacijama automobila, ali predviđa se da će najsnažnija varijanta biti konkurentna u superautomobilskom svijetu, ako ne i više od toga. Zamišljena je kao automobil s dva elektromotora sa po jednim na svakoj osovini. Također je izvjesna i varijanta sa samo jednim elektromotorom najvjerojatnije na stražnjoj osovini što bi i dalje omogućavalo veliku snagu i učinkovit prijenos na cestu.

  

Informacije koje dolaze iz redova Volkswagena govore nam o novim baterijama visokih performansi, a upravo su one srž tehnologije koju pronalazimo u razuzdanom trkaćem ID R-u koji postavlja rekorde gdje god da stigne. Napredni kemijski procesi i pametna tehnologija koja omogućava drugačije pakiranje baterija, osiguravaju kompaktne dimenzije baterija što je oduvijek bila kritična točka kod sportskih automobila na struju.


VW električni superautomobil

VW električni superautomobil

VW električni superautomobil


 

VW električni superautomobil

Platforma koju bi sportski VW strujić trebao koristiti je naravno inovativni MEB koji vozilima daje izuzetnu fleksibilnost i modularnost. Koristeći platformu na kojoj bi trebao nastati ovaj VW, trebao bi nastati i električni nasljednik Audija TT. Daljnje špekulacije nas vode u svijet velikih brojki što u prijevodu znači da bi top izvedba VW električnog sportaša mogla na nišanu imati nadolazeću drugu generaciju Teslinog Roadstera.

Gledajući kroz brojeve a uzmemo li Teslu kao referencu, to bi moglo izgledati ovako. Cijena od relativno umjerenih 200-injak tisuća dolara zvuči prilično skromno, pogotovo kada ju stavimo u perspektivu automobila koji bi trebao do 100 km/h stizati za oko 2 sekunde uz domet od oko 600 kilometara te najveću brzinu blizu 400 km/h.


Pogledaj galeriju


VW električni superautomobil

Povratak na vrhpointer
Zatvori X