Pretraži
VW ID.R odvozio Nürburgring-Nordschleife za 6:05.336 min – novi rekord za električne automobile!

VW ID.R odvozio Nürburgring-Nordschleife za 6:05.336 min – novi rekord za električne automobile!

Objavljeno: 03/06/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo/Video: Newspress

Danas je VW ID.R i službeno postao najbrže električno vozilo na Nürburgring-Nordschleife !

Romain Dumas (F) je potukao stari rekord Petera Dumbrecka (V.Britanija, NIO EP9) iz 2017. za nevjerojatnih 40,564 s, uz ostvarenu prosječnu brzinu od 206.96 km/h.

 

Manje downforcea za veći užitak!

Najpoznatiji trkaći izdanak buduće električne VW obitelji je odradio sjajan posao sa svojih 500 kW /680 KS. Nakon Pikes Peaka i Goodwooda ovo je treći rekord na legendarnim stazama za ID.R. i Dumasa, koji postaje VW-ov specijalac za brzinske rekorde.

No, nije neka tajna da je Romain specijalist i za utrku 24h Nürburgringa – na kojoj je pobijedio čak četiri puta! Ovaj puta se išlo na najveću moguću brzinu, nauštrb downforcea pa je Romainovo iskustvo sjajno poslužilo svrsi.

Svaki rekord na najtežoj stazi na svijetu je poseban, a zasad je od ID.R-a samo brži Porsche 919 Hybrid Evo s 5:19.55 min, koji je potegao do 368.5 km/h na 2,6 km dugoj (skoro) ravnici između Döttinger Höhe i Tiergartena. Da, ID.R. i Dumas su odvezli brži krug od Porschea 956C i Stefana Bellofa 1983. ( 6:11.13  min), što je dovoljan razlog za trijumf na ovoj paklenoj stazi.

 

Nagradno pitanje dana; koliko zavoja ima ova staza?

Tri najčešća pitanja globalnog tipa su; 1. Tko je ubio JFK-a?, 2. Da li je čovjek stvarno bio na Mjesecu? i 3. Koliko zavoja zapravo ima Nürburgring-Nordschleife? Odgovor na treće pitanje iznosi između 35 i 180, što je poprilična razlika, ali slobodno pogledajte priloženi filmić i klikajte svaki put kad primjetite nešto nalik na zavoj! Drugačije ne ide!

Što je slijedeće? Budućnost oblačna je – preteška za vidjeti reče elokventni Yoda, no mišljenja smo da je pred ID.R obitelji još mnogo sunčanih dana i oborenih rekorda. Samo nebo ( i eventualna globalna nestašica struje ) je granica!

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X