Pretraži
VW Golf R sa 400 KS – propao plan jer kupci ga navodno ne žele

VW Golf R sa 400 KS – propao plan jer kupci ga navodno ne žele

Objavljeno: 13/03/2019 / Autor: Mihael / Foto: Volkswagen

Golf R 400 koncept predstavljen je prije nepunih pet godina na salonu automobila u kineskom Pekingu. Tada je djelovao kao logičan i prilično vjerojatan korak naprijed u višu ligu za najpopularniji kompakt na svijetu u svojoj, do tada, najvrućoj tvorničkoj izvedbi. Sanjarenju i iščekivanju je došao kraj za, prema istraživanju VW-a, malobrojne obožavatelje ove ideje.

Prvi čovjek Volkswagenovog nabrijanog R odjela, Jost Capito, objasnio je odustajanje od Golfa R sa 400 KS ovim riječima – „Napravili smo istraživanje i kupci ga ne žele. Žele oko 300 KS sa cijenom ispod 50,000 Eura. Podizanjem snage na 400 KS, izgubite 50% volumena prodaje, te podižete cijenu držanja takvog automobila.“

Za sve one željne velike snage ispod poklopca motora, postoje razni tuneri i tunerske kuće koje će vam rado uzeti nekoliko tisuća Eura a možda i više kako bi od vašeg „običnog“ Golfa R napravili pravi projektil. Zapravo, zagrebete li dublje u svijet tuninga, Golf R sa 400 KS će vam se činiti čak i pomalo bezazlen. Ipak, postoji poseban šarm u tvornički naturpijanom automobilu koji svojim performansama plaši daleko prestižniju konkurenciju.


VW Golf R 400 KS

VW Golf R 400 KS

VW Golf R 400 KS


Možda se upravo u toj činjenici i krije propast tvornički složenog Golfa R sa 400 KS, temeljenog na pekinškom konceptu. Naime, kao što svi upućeniji znaju, Volkswagen je golemi konglomerat i unutar svoje grupacije sadrži brojne marke automobila. Prije svega tu je Audi, najbliži srodnik Volkswagena, a njegov premium vrući kompakt, RS3 je automobil sa ravnih 400 KS.

Proizvodnjom Golfa R sa 400 KS, Volkswagen bi stvorio nepotrebnu konkurenciju Audiju a poznato je da u VAG-u svi znaju svoje mjesto u strogo organiziranoj hijerarhiji brandova i modela. Isto tako, kupci spremni iskeširati 50,000 Eura za gradski kompakt rađe će te novce uložiti u premium Audi koji sa sobom nosi više glamura i višu razinu završne obrade. Poučen prošlošću, Volkswagen ne želi ponoviti priču sa Pheatonom koji je nudio visoku razinu luksuza ispod značke koja jednostavno ne pripada toj klasi.

Vjerujemo da bi Golf R 400 prošao puno bolje na tržištu od Pheatona, ali očito nedovoljno za visoke standarde prodajnog tima Volkswagena. Ostali konkurenti izvan VAG grupacije za takvog, sada nažalost hipotetskog Golfa, bili bi svakako Mercedes A45 AMG i neka buduća M verzija BMW-a serije 1, dok bi svi ostali poput Focusa RS i Civica Type R ostali u nižoj ligi.

Na kraju krajeva, ne trebate očajavati jer su glavonje iz Volkswagena potvrdile da će Golf R ostati krunski dragulj u ponudi Golfova, samo što će imati prizemnijih 300-injak ili malo više konja te se neće miješati u kategoriju premium vrućih kompakata.


Pogledaj galeriju


VW Golf R 400 KS

Povratak na vrhpointer
Zatvori X