Pretraži
VW Golf R može kada hoće. U HGP-Turbo verziji ima 480 KS

VW Golf R može kada hoće. U HGP-Turbo verziji ima 480 KS

Objavljeno: 14/05/2019 / Autor: Mihael / Foto: HGP-Turbo

Posljednjih godina svjedočimo opasnom uzletu klase gradskih kompakata, osobito onih usijane glave i auspuha. Ne tako davno, to su bili relativno jednostavni automobili namijenjeni onima koji su se uz svakodnevno navažanje na ruti „kuća-posao“ htjeli i malo zabaviti. Godinama performanse automobila rastu i sve češće gubimo jasnu granicu između određenih klasa.

Trenutni tvornički igrači u klasi vrućih kompakata u prosjeku imaju oko 300 KS. Oni sa prednjim pogonom postali su svojevrsna druga liga iako je od njih sve i krenulo. Demokratizacijom pogona na sve kotače i gradski kompakti su odlučili uzeti svoj dio kolača, možda i više nego li druge, jače klase automobila.

Top tema među ovim gradskim jurilicama sa pogonom na sve kotače u zadnje vrijeme je Mercedesov A45 AMG. Svi nešto pričaju kako Golf nema šanse pored nadolazećeg Mercedesa. Složit ćemo se u jednoj stvari, koliko god Volkswagen pokušavao Golfa učiniti superiornim kompaktom, nikada neće moći stvoriti dovoljan premium imidž da bi ga se Mercedes bojao. No, dobro, zato je VAG beskonačno velik pa može posegnuti u drugi džep i izvući Audi RS3 koji je otprilike na nivou malog AMG-a.


HGP Turbo Golf R

HGP Turbo Golf R

HGP Turbo Golf R


Međutim, što ako ste baš iznimni ljubitelj Golfa i Volkswagenovog narodskog imidža a želite se igrati sa momcima iz malo jače lige? E, zato postoje tuneri. To je ona ekipa koja pogleda Golfa u najsnažnijoj tvorničkoj specifikaciji, podsmjehne se i kaže – „pridržite nam pivu dok mi to riješimo na svoj način“.

HGP-Turbo je jedna takva ekipa i dohvatili su se upravo najpopularnijeg narodskog prometala. Uzeli su ono najbolje što Volkswagen može ponuditi i napravili svoj balistički projektil. VW Golf R u HGP-Turbo režiji ima 480 KS i ubrzava do 100 km/h za samo 3.2 sekunde. Zvuče li vam ove brojke pomalo poznato?

Ako je odgovor potvrdan, vjerojatno ste mislili na Porsche 911 Turbo koji je u još uvijek relativno svježoj 997 generaciji Elfera raspolagao upravo ovakvim ciframa. Razlika je što Golf i dalje ima samo 2.0-litreni motor iz kojih izvlači navedenu snagu i čak 615 Nm okretnog momenta. Da, govorimo o Golfu, skoro onakvom kakvog vam ima punac, samo ipak puno drugačijem.

 

Ovaj HGP-Turbo Golf R ubrzava do 200 km/h brže nego li prosječni cestovnjak do 100 km/h, za supersportskih 10.8 sekundi. Brzina mu je također puštena s lanca pa zaboravite na limitatore i tome slično. Želite li i svoga Golfa pretvoriti u ubojicu divova, HGP-Turbo će vam za to naplatiti 11,600 Eura za dijelove i ruke a povrh toga računajte i sa 2,000 do 3,000 Eura za poboljšanje mjenjača na Golfu kako bi mogao izdržati dodatnu snagu. Je li se još netko sjeća kakvog spomena na tamo neki „kak ti“ nabrijani Mercedes?


Pogledaj galeriju


HGP Turbo Golf R

Povratak na vrhpointer
Zatvori X