Pretraži
VW Golf i Mercedes C klasa statistički najsigurniji „normalni“ automobili. SUV-ovi dominiraju

VW Golf i Mercedes C klasa statistički najsigurniji „normalni“ automobili. SUV-ovi dominiraju

Objavljeno: 03/06/2020 / Autor: Mihael / Foto: IIHS / netcarshow.com

Najsigurniji automobili – Proizvođači automobila ulažu velika sredstva i napore u pokušaju da automobile učine sigurnijima. Popularni kompaktni automobili, subkompakti i druga manja vozila statistički su najugroženiji, odnosno njihovi vozači imaju najvišu stopu smrtnosti u prometnim nesrećama. Možda se čini očitim, ali pretpostavke učinjene napamet nas nerijetko prevare i dovedu do pogrešnih zaključaka.

Nažalost, ovdje to nije slučaj što je i potvrdilo istraživanje provedeno od strane američkog Osiguravateljskog instituta za sigurnost na autocestama. Gledano za realno nove automobile iz modelske godine 2017., čak 15 od 20 modela automobila sa najvišom stopom smrtnih slučajeva dolazi nam iz klase malih gradskih automobila i subkompakata.

Na drugom kraju spektra nalaze se golemi i luksuzni SUV-ovi koji se statistički pokazuju najsigurnijim automobilima. Među 20 automobila sa najnižom stopom smrtnosti vozača, čak njih polovica su SUV-ovi. Gledano po klasama automobila, veliki SUV-ovi imaju smrtnost od samo 15 slučajeva na milijun registriranih automobila. Mali automobili u svemu tome prolaze znatno lošije jer njih čak 82 od milijun registriranih ulazi u crnu statistiku.


statistički najsigurniji automobili

statistički najsigurniji automobili

statistički najsigurniji automobili


 

Najsigurniji automobili

U prosjeku automobili proizvedeni u 2017. godini imaju 36 smrtnih slučajeva nastalih u raznim formama prometnih nesreća. Trend nažalost ide u lošem smjeru unatoč silnim naporima proizvođača automobila jer podaci od tri godine ranije, dakle 2014. godine, govore da na milijun registriranih automobila u toj modelskoj godini bilježi 30 smrtnih slučajeva na milijun automobila.

Od popularnih gradskih kompakata, najbolju statistiku ima Volkswagen Golf bez i jednog smrtnog slučaja. Ford Fiesta se pak pokazala statistički nesretnim automobilom sa čak 141 slučajem smrti nastale uslijed prometne nesreće. Kompaktna poslovna limuzina Mercedes C klasa također ima nepogrešivu statistiku.

Ključni problem manjih automobila jesu upravo veća vozila u što ubrajamo i statistički sigurne SUV-ove. Sve veći i veći broj velikih SUV-ova na cestama djeluje kontraproduktivno na sigurnost malih automobila koji gotovo uvijek izvuku deblji u prometnim nesrećama.


Pogledaj galeriju


najsigurniji automobili

Povratak na vrhpointer
Zatvori X