Pretraži
VW Golf 5-icom na struju prešao 95,000 km na putu od Nizozemske do Australije

VW Golf 5-icom na struju prešao 95,000 km na putu od Nizozemske do Australije

Objavljeno: 09/04/2019 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot

Prošlo je nešto više od tri godine otkako je Nizozemski pustolovac Wiebe Wakker otišao iz svoje rodne Nizozemske te započeo putovanje života, ujedno najdulje putovanje ikada s električnim automobilom. Poanta putovanja je bilo pokazati svima da električni automobili mogu biti praktični na dugim rutama ali isto tako i znatno povoljniji zahvaljujući svojoj održivosti.

Tijekom 1,119 dana provedenih na putu, Wakker se oslanjao samo na dobrotu drugih, potpunih stranaca koji su se dobrovoljno javili da će mu pomoći pružajući mu hranu, mjesto za spavanje i struju za punjenje akumulatorskih baterija u automobilu. Radi se o Golfu pete generacije i to u karavanskoj izvedbi. Za petu generaciju Golfa, godište je vrlo visoko, proizveden je 2009. godine a nakon prerade dobio je ime „Blue Bandit“.

Nije nam poznato u kojoj specifikaciji je ovaj junački Golf započeo svoj život, međutim znamo da je za svrhu ovoga grandioznog putovanja temeljito prerađen te mu je ugrađen električni pogon. Ljubav Nizozemaca prema karavanima i ovdje je vidljiva a vjerujemo da je Wekkeru dobro došao dodatni prtljažni prostor na njegovoj ekspediciji preko triju kontinenata.


Golfom do Australije

Golfom do Australije

Golfom do Australije


Prerađeni električni Golf ima elektromotor snage od 204 KS uz najveću brzinu od 180 km/h. Litijske baterije su 37 kWh te mu omogućuju domet od oko 200 kilometara. S obzirom da se radi od ručnoj preradi, karakteristike su prilično impresivne a vidimo i koliko je tehnologija napredovala u protekle tri godine jer trenutno se proizvođači električnih automobila razbacuju sa ciframa od preko 500 kilometara s jednim punjenjem.

Da stvar bude bolja, putovanje nije išlo nekom izravnom rutom koju bi vam primjerice preporučila navigacija. Zapravo, navigacija niti ne može izračunati tako golemu i kompliciranu rutu s obzirom na udaljenost između početne i krajnje točke putovanja (probali smo). Zračna udaljenost između početne točke i odredišta je preko 16,600 kilometara, a nizozemski avanturist je prevalio put od nevjerojatnih 95,000 kilometara!

S tom kilometražom je mogao dva puta napraviti krug oko Zemlje na ekvatoru i još bi mu ostalo skoro dovoljno kilometara da avionom dođe od Nizozemske do Sydneya u Australiji. Rutu je birao prema onome što mu se nudilo putem, jer je preko svoje internetske stranice tražio podršku ljudi te da mu osiguraju hranu, smještaj i struju na putovanju.

Oni koji su mu htjeli pomoći, trebali su mu dati svoju točnu lokaciju i napisati što su mu u mogućnosti pružiti od toga što mu treba. Na putovanju je potrošio oko 17 megawatt sati električne energije a za isto putovanje bi mu trebalo malo manje od 6,800 litara goriva, da mu automobil ima klasični motor. Nakon ovakvog epskog uspjeha i zahvaljujući ubrzanom razvoju električne tehnologije, smatramo da više nema mjesta negodovanju oko električnog pogona.


Pogledaj galeriju


Golfom do Australije

Povratak na vrhpointer
Zatvori X