Pretraži
Vozite bosi, u japankama ili natikačama? Evo što zakon kaže na to. Mnogi će se iznenaditi

Vozite bosi, u japankama ili natikačama? Evo što zakon kaže na to. Mnogi će se iznenaditi

Objavljeno: 15/07/2019 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Vožnja u japankama i natikačama : Visoke ljetne temperature nas tjeraju da nosimo što otvoreniju i lakšu odjeću a slično se događa i s obućom. Kada temperature zapale gradske ulice, ponekad nam dođe da se pitamo jesmo li na plaži ili u gradu? Neke kategorije ipak ne valja miješati pa tako nije preporučljivo da koristite otvorenu obuću koja nije učvršćena oko gležnja dok upravljate motornim vozilima.

Isto tako, struka ne preporuča da se automobili a osobito motocikli voze bosih nogu jer time određene radnje bitne za upravljanje vozilom neće biti odrađene onako spretno i glatko kao da na nogama nosite zatvorenu obuću poput tenisica.

Rekli bismo da je osobito nezahvalno voziti motocikl u japankama ili natikačama jer zbog otvorenosti vozila nas mogu lako omesti i ispasti s nogu što može oduzeti dragocjene sekunde da reagiramo na određenu prometnu situaciju.

Među europskim državama nema puno onih koje su pretjerano restriktivne kada je u pitanju u kakvoj obući vozite

Vožnju bosih nogu ili pak s neadekvatnom obućom poput japanki ili natikača novčanom kaznom sankcioniraju u Španjolskoj a kazna iznosi 80 Eura. Možda najekstremniji primjer je Velika Britanija barem kada je u pitanju visina kazne.


Bose noge i japanke u vožnji

Bose noge i japanke u vožnji

Bose noge i japanke u vožnji


Vožnja u japankama i natikačama . Trend ili samo nebriga ?

Naime na Otoku je na snazi zakon koji nalaže da morate imati obuću koja vas neće ometati u upravljanju motornim vozilom. Japanke, natikače ili pak vožnja bosih nogu nisu zabranjene izravno ali ako policajac utvrdi da to što imate (ili nemate) na nogama umanjuje vašu sposobnost upravljanja vozilom, može vas kazniti novčanom kazno i do 5,000 funti!

Velik je broj država u Europi koje žmire na jedno oko dok se vi vozite bosonogi ili u japankama. Kvaka je u tome da ukoliko sudjelujete u prometnoj nesreći, policija i sud će uzimati u obzir kakvu ste obuću imali na nogama što vam može biti otegotna okolnost ako ste bili bosi ili u neadekvatnoj obući.

U ovu skupinu država možemo smjestiti Italiju, Njemačku, Mađarsku, Nizozemsku, Sloveniju i Austriju. Na drugom kraju spektra nalaze se Belgija, Danska, Finska, Luksemburg, Hrvatska i naravno susjedna nam Bosna i Hercegovina gdje nema specifičnih pravila o obući kakvu biste trebali imati u vožnji. Drugim riječima, dopuštena je bilo kakva obuća ili pak potpuni nedostatak iste.

Unatoč tome što u mnogim državama pa tako niti u Hrvatskoj nije definirano u kakvoj biste obući trebali voziti, praksa i struka preporučaju da se neučvršćena otvorena obuća i bose noge izbjegavaju kada namjeravamo voziti automobil, motocikl ili pak neko drugo motorno vozilo poradi vlastite sigurnosti pa tako i svih drugih oko nas jer nismo sami na cesti.


Pogledaj galeriju


Vožnja u japankama i natikačama

Povratak na vrhpointer
Zatvori X