Pretraži
Vozači novih automobila neće biti piloti, ali auti će biti kao avioni – svi sa crnim kutijama!

Vozači novih automobila neće biti piloti, ali auti će biti kao avioni – svi sa crnim kutijama!

Objavljeno: 06/12/2018 / Autor: Mihael / Foto: NetCarShow.com

Europsko vijeće je u procesu predlaganja novih sigurnosnih propisa u prometu. Najveća novost u tome je da će svi novi automobili na području Europske Unije morati imati pametne sustave nadzora brzine. Ti uređaji će također bilježiti razne parametre vozila tijekom vožnje, a sve u svrhu sigurnijeg prometa odnosno lakšeg otkrivanja uzroka eventualne nesreće.

Zapisi o aktivaciji raznih sustava u vozilu te vozačevom upravljanju bit će snimani u tri kategorije, prije, za vrijeme i nakon prometne nesreće. Prikupljeni podaci će se koristiti s namjerom unapređenja sigurnosti i bržeg utvrđivanja slijeda događaja koji su neposredno prethodili nesreći.

Ukoliko Europski parlament odobri ove prijedloge EU zakona, svi novi automobili u promet će biti puštani sa pametnim sustavima nadzora brzine. Oni će ovisno o lokaciji vozila utvrđenoj putem GPS-a „znati“ koliko je ograničenje brzine na tom dijelu ceste. Tada će obavijetiti vozača ukoliko se ne pridržava ograničenja, a ukoliko se isti sustav koristi u kombinaciji sa tempomatom, on će automatski podesiti tempomat na brzinsko ograničenje.


Crne kutije u autima

Crne kutije u autima

Crne kutije u autima


Za sada nema informacija o tome hoće li se pametni sustavi na neki način upletati u upravljanje vozilom, što vjerujemo da neće s obzirom da bi e tu radilo o aktiviranju određene samovoznosti automobila što još u većini država nije zakonski riješeno kao problematika za sebe.

Ovi sustavi nadzora i bilježenja stanja vozila neće se moći isključiti kako bi se zaobišao sustav. Oni će aktivno pratiti i bilježiti brzinu automobila, razinu aktivacije sigurnosnih sustava u automonilu te aktivaciju ostalih sustava automobila koji služe izbjegavanju vozila u prometu. Za pretpostaviti je da će se podaci prikupljeni ovim putem dijeliti između država članica EU kako bi se smanjila stop prometnih nesreća.

Po procjenama Europskog vijeća sve mjere donesene u ovom smjeru smanjit će broj poginulih osoba u Europi za čak 25,000 kroz period od 16 godina.


Pogledaj galeriju


Crne kutije u autima

Povratak na vrhpointer
Zatvori X