Pretraži
Volvo i UBER predstavili serijski XC90 spreman za autonomnu vožnju – prvi od nekoliko desetaka tisuća!

Volvo i UBER predstavili serijski XC90 spreman za autonomnu vožnju – prvi od nekoliko desetaka tisuća!

Objavljeno: 12/06/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Volvo global Newsroom

Danas su Volvo i UBER predstavili produkt svoje trogodišnje suradnje – serijski autonomni XC90!

Došli smo i do te točke – unatoč velikim otporima širom svijeta, stotinama bačenih boca i tisuće uzoraka DNA na laku, Volvo i UBER su danas predstavili autonomni XC90 koji je potpuno spreman za proizvodnju i korištenje.

Volvo je sve pripremio da UBER ubaci svoj sustav autonomne vožnje koji će biti serijski na budućoj floti UBER-ovih autonomnih vozila spremnih za share-anje.

Najbitnije značajke ovog Volva su upravo one sigurnosne; ovaj autonomni XC90 ima nekoliko pričuvnih sustava, od kojih su najbitniji onaj kočioni i pričuvna snaga baterije, tako da u slučaju otkazivanja primarnog sustava pričuvni odmah preuzima kormilo i istog trena zaustavlja vozilo.

 

Bladerunner urbanizam

Uz spomenute backup sustave tu je i hrpa senzora koja brine o UBER-ovim klijentima u vrlo izazovnoj urbanoj okolini. Kada se spoje s Volvom, ovi bi malci mogli omogućiti izbacivanje Specijalista Misije koji zasad služe kao osigurači pri dijeljenju UBER-ovih Volvača.

Volvo i UBER su prije spomenute tri godine potpisali ugovor koji obavezuje Volvo na isporuku desetaka tisuća ovakvih vozila u slijedećih nekoliko godina. Volvo pak planira koristiti sličan koncept autonomnog vozila u svojoj prvoj seriji autonomnih vozila kroz 2020-te. te tehnologije će biti objelodanjene na automobilima s SPA2 arhitekturom, koji će bez Velikog brata kretati na samostalne vožnje po gradskih gužvama i autoceste.

Ukoliko će to stvoriti sigurniji i učinkovitiji prijevoz, navijam za Volvo, iako mi sve zvuči kao “Bladerunner urbanizam” …Iako, Rick Deckard je stvarno bio cool!

Pogledaj galeriju

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X