Pretraži
Volkswagen svoju novu MEB platformu “nesebično” nudi i drugim proizvođačima

Volkswagen svoju novu MEB platformu “nesebično” nudi i drugim proizvođačima

Objavljeno: 07/03/2019 / Autor: Mihael / Foto: Volkswagen

VW MEB platforma za sve : Volkswagenova grupacija je potpisala suradnju sa njemačkom startup tvrtkom e.Go Mobile koja će time postati prvi vanjski korisnik i partner za iskorištavanje MEB modularne platforme namijenjene za električne automobile. Tvrtka e.Go Mobile ia njemačkog Aachena već ima u planu proizvoditi vozilo temeljeno na MEB platformi u suradnji sa većim partnerom.

Volkswagenov izvršni direktor, Herbert Diess izrazio je svoje zadovoljstvo ovim riječima – „Sretan sam da je e.Go postao prvi partner koji će koristiti našu električnu platformu kao osnovu za zajednički definirano vozilo.“ Ovim potezom, Volkswagen se zapravo stavlja u jednu vrlo lukavu i potencijalno dominantnu poziciju jer shvaćajući prednosti i pravila u proizvodnji električnih automobila, želi postaviti MEB kao svojevrsan standard za električna vozila raznih dimenzija i klasa.

Pored ovog strateškog pozicioniranja koje možemo iščitati iz Volkswagenove poslovne politike, njihov cilj je i što masovnija te što povoljnija proizvodnja električnih automobila u budućnosti, kako unutar tako i izvan same VAG grupacije. Najbolji način za rušenje cijene proizvodnje jest što masovnija proizvodnja pa upravo zbog toga žele u cijelu priču uključiti vanjske partnere koji će krajnjim korisnicima moći ponuditi veću raznovrsnost modela nego li bi to mogao osigurati sam Volkswagen.


VW MEB platforma za svih

VW MEB platforma za svih

VW MEB platforma za svih


Osim ove suradnje VAG-a sa manjim tvrtkama, kojima će pasti sjekira u med potpisivanjem suradnje sa najvećim igračem u autoindustriji, već nam je poznato da Volkswagen razmatra zajednički razvoj električnih vozila i suradnju sa Fordom, čije bi partnerstvo bilo praktički sveobuhvatno .

Volkswagen tvrdi da će njihova MEB platforma, na kojoj će temeljiti svoju čitavu seriju električnih vozila oznake I.D., biti još fleksibilnija i prilagodljivija vozilima svih veličina i oblika u usporedbi sa MQB arhitekturom vozila na kojoj počiva ko 80% njihovih automobila sa motorima s unutarnjim izgaranjem.

Budžet Volkswagena za ulaganja u razvoj električnih vozila i popratne industrije uvelike nadmašuje mogućnosti glavnih konkurenata. Osobito prednjače u razvoju povoljnih električnih automobila s kojima žele biti maksimalno pristupačni kupcima. Do 2023. godine, VAG planira uložiti čak 30 milijardi Eura u razvoj električne mobilnosti.


Pogledaj galeriju


VW MEB platforma za sve

Povratak na vrhpointer
Zatvori X