Pretraži
Volkswagen SUV ofenziva se širi i na ozbiljne terence – meta: novi Land Rover Defender

Volkswagen SUV ofenziva se širi i na ozbiljne terence – meta: novi Land Rover Defender

Objavljeno: 13/01/2019 / Autor: Mihael / Foto: Auto Express / Land Rover

Glavni strateg u Volkswagenu (počinje doista zvučati kao ratni plan) otkrio je za javnost informaciju da VW ozbiljno razmišlja o ulasku na tržište punokrvnih terenaca. Glavni konkurenti na tom polju bili bi mu Jeep Wrangler i nadolazeći Land Rover Defender. Međutim za razliku od njih, Volkswagen planira svog terenca prebaciti sa mračnog goriva koje ugrožava polarne medvjede na čistunsku struju. Tim potezom bi bio jedinstven na tržištu terenaca.

Razmislimo li bolje, električni pogon za ozbiljnog terenca donosi pregršt prednosti jer kod penjanja po zahtjevnom i skliskom terenu, ključ je u preciznom doziranju snage koja se isporučuje na kotače. To je nešto što električni pogonski sklopovi odrađuju izuzetno dobro a prijenos u smislu brzina mjenjača, središnjeg diferencijala i cijele te inače učinkovite ali kompleksne skalamerije nije potreban.

Prepoznajući svojevrsnu prazninu na tržištu, Volkswagen pored zasićenog SUV segmenta želi se postaviti na vodeće mjesto kada teren doista postane neprohodan. Ovih (ne)popularno zvanih urbanih jahača rinzola i onako imamo i više nego li je potrebno na cestama pa će dobro doći jedan pravi terenac na pomodni ali učinkoviti električni pogon. Pa još kada uzmemo u obzir da je riječ o svestranom Volkswagenu, sve doista zvuči kao pobjednička kombinacija.


VW I.D. električni terenac

VW I.D. električni terenac

VW I.D. električni terenac


Temelj za budućeg terenca iz VW-a bit će nova MEB modularna platformaza električna vozila a automobil bi trebao pripadati također novoj i iščekivanoj ID seriji strujaša iz Wolfsburga. Velika je vjerojatnost da će Volkswagen električnog terenca napraviti u dvije veličine, nešto slično kao što znamo kod klasičnog Defendera. Radilo bi se o duljini od 4,500mm za kratku izvedbu sa troja vrata dok bi produljena verzija imala 4,850mm i pet vrata.

Ostale tehničke specifikacije spadaju u domenu špekulacija. Što se dometa tiče, za sada je najveći domet MEB platforme oko 600km. Naravno, uz teško prohodni teren koji bi se budući VW električni terenac očekivano kretao, domet bi bio drastično smanjen. Srećom, pa malo kome i treba 600 kilometara penjanja po stijenama u jednom dahu.

Ukoliko se i odluče proizvesti ID terenca, Volkswagen ga na tržište neće staviti prije 2021. godine ako i tada. U redu čekanja već imamo nekoliko potvrđenih modela iz ID serije koji bi trebali krenuti krajem 2019. godine.


Pogledaj galeriju


VW I.D. električni terenac

Povratak na vrhpointer
Zatvori X