Pretraži
Volkswagen predstavio svoj prvi električni crossover: Ovo je ID.4 i ima doseg od čak 520 kilometara

Volkswagen predstavio svoj prvi električni crossover: Ovo je ID.4 i ima doseg od čak 520 kilometara

Objavljeno: 25/09/2020 / Autor: Tin / Foto: Volkswagen

Ovo je Volkswagen ID.4 i ima doseg od čak 520 kilometara – Samo nekoliko mjeseci nakon predstavljanja nasljednika električnog Golfa, Volkswagen je predstavio i svoj prvi električni crossover – ID.4. No za razliku od ID.3-a, ovaj automobil će biti dostupan diljem cijelog svijeta pa će se tako proizvoditi u Europi, Kini i Sjedinjenim Državama.

Volkswagenov cilj je da do 2025. godine proda gotovo 1,5 milijun električnih vozila, a samo za ID.4 se očekuje da će postići trećinu od tog cilja. Takve brojke možda zvuče nadobudne, ali svi prvi primjerci ovoga crossovera namijenjeni za američko tržište su već rasprodani u jednome danu.

Električni ID.4 je napravljen na već poznatoj MEB platformi, koja se također koristi i za proizvodnju ID.3-a. Kupci mogu birati između stražnjeg i pogona na sve kotače, a u ponudi će biti četiri opcije motorizacije i dvije opcije veličine baterije pa će se tako naći gotovo za svakog ponešto.


Ovo je Volkswagen ID.4 i ima doseg od čak 520 kilometar

Ovo je Volkswagen ID.4 i ima doseg od čak 520 kilometar

Ovo je Volkswagen ID.4 i ima doseg od čak 520 kilometar


Ovo je Volkswagen ID.4 i ima doseg od čak 520 kilometara

First Edition je limitirana verzija koja će biti u ponudi prve godine proizvodnje, a nju karakterizira jedan elektromotor i baterija kapaciteta 77 kWh. Sveukupna snaga iznosi 205 KS i 310 Nm okretnoga momenta pa je tako ubrzanje do ‘stotke’ ispod 8,5 sekundi, a maksimalna brzina je limitirana na 160 km/h.

Doseg prve verzije će iznositi 520 kilometara što je poprilično dobra konkurencija Kiji e-Niro, Tesli Model Y i Fordu Mustangu Mach-e. No kao što je prethodno spomenuto, ID.4 će naknadno imati i još tri opcije motorizacije i baterija.

Najjeftiniji verzije ID.4 će dolaziti sa stražnjim pogonom, elektromotorom koji će razvijati 150 ili 172 konjske snage te s baterijom kapaciteta 52 kWh. Srednju verziju će pokretati elektromotor snage 175 KS uz bateriju kapaciteta 77 kWh, a najsnažnija verzija će imati dva elektromotora kombinirane snage 265 KS i spomenutu bateriju od 77 kWh.Dizajn novoga crossovera uvelike podsjeća na ID.3, ali on će biti ponešto veći čak i od Tiguana. LED svjetla su postala standard, a kupci će za prvu seriju moći birati između 20-inčnih i 21-inčnih aluminijskih naplataka. Volkswagen tvrdi da je s ID.4-om postigao aerodinamički koeficijent od čak 0.28.

Unutrašnjost je također iznimno slična ID.3-u, ali s obzirom na to da ima veći međuosovinski razmak, ID.4 ima više prostora i za putnike i za prtljagu. Tako prtljažnik ima obujam od 543 litre, a ako se spuste stražnja sjedala, isti se širi na čak 1575 litara. Osim toga, njemački proizvođač ističe da ID.4 može vući i prikolice mase do jedne tone.

Cijena za njemačko tržište za First Edition iznosi 49,950 eura (oko 377 tisuća kuna), a za hrvatsko se treba tek odrediti. ID.4 na prodaju kreće tek krajem ove godine pa je vrlo vjerojatno da će prvi primjerci na našim prometnicama biti uočeni tek početkom sljedeće godine.


Pogledaj galeriju


Ovo je Volkswagen ID.4 i ima doseg od čak 520 kilometar

Povratak na vrhpointer
Zatvori X