Pretraži
Volkswagen ne odustaje od ručnog mjenjača u ponudi „dokle god da ide“

Volkswagen ne odustaje od ručnog mjenjača u ponudi „dokle god da ide“

Objavljeno: 25/03/2020 / Autor: Mihael / Foto: Volkswagen

VW ne odustaje od ručnog mjenjača – Među automobilima koji će dolaziti isporučeni svojim kupcima sa trećom pedalom pa samim time i sa opcijom ručnog mjenjača, bit će novi Golf GTI osme generacije. Legendarni sportski kompakt predstavljen je prošlog mjeseca zajedno sa svojom sestrinskom dizelskom i hibridnom varijantom, GTD odnosno GTE. U skladu sa užurbanim vremenima u kojima živimo, Volkswagen nudi svog favorita i sa sedam stupanjskim automatikom sa dvije spojke.

Brojni proizvođači automobila u današnje vrijeme odustaju i napuštaju ručne mjenjače kao zastarjelu tehnologiju pod krinkom optimizacije i rezanja troškova uz izliku da kupci preferiraju automatike. Činjenica jest da su moderni automatici sa dvije spojke u mnogočemu superiorni u odnosu na ručne mjenjače, međutim u dvije stavke ipak posustaju.

  

Prvo, tu je osjećaj tradicionalne uključenosti u vožnju kada vozite automobil sa ručnim mjenjačem a to osobito vrijedi za one sportskog karaktera kao što je nedvojbeno Golf GTI. Na relativnom drugom kraju spektra imamo i one automobile koje kupuju vozači na ograničenom budžetu pa njima opcija automatika sa dvije spojke na popisu opcija izgleda samo kao preskupa igračka, a da ne govorimo o plaćanju servisa takvog automatika izvan jamstvenog roka.


VW ručni mjenjači

VW ručni mjenjači

VW ručni mjenjači


 

VW ne odustaje od ručnog mjenjača

Osma generacija Golfa GTI ostaje vjerna originalnoj filozofiji koja ga je dovela do legendarnog statusa. Osim nostalgičnog ručnog mjenjača, novi GTI će biti opremljen i 2.0-litrenim turbobenzincem sa četiri cilindra koji će se po svemu sudeći koristiti i u nabrijanijoj TCR izvedbi i to sa 295 KS.

Od sportskih kompakata jedino će čistokrvni benzinac GTI ostati dostupan sa ručnim mjenjačem i tri pedale dok će dizelski GTD i hibridni GTE imati samo automatsku verziju mjenjača. Želite li pak manji automobil u kombinaciji sa ručnim mjenjačem, Volkswagen će vam ponuditi Up GTI i Polo GTI kao savršen izbor za „oldschool“ jurilicu.


Pogledaj galeriju


VW ne odustaje od ručnog mjenjača

Povratak na vrhpointer
Zatvori X