Pretraži
Volkswagen je najavio odlazak iz „klasičnog“ motorsporta. Od sada samo struja!

Volkswagen je najavio odlazak iz „klasičnog“ motorsporta. Od sada samo struja!

Objavljeno: 24/11/2019 / Autor: Mihael / Foto: Volkswagen Motorsport

VW napušta oktanski motorsport : Volkswagen je nekidan najavio kako će se od sada i nadalje fokusirati na grane i kategorije motorsporta koje podrazumijevaju isključivo električni pogonski sklop. Volkswagen kao kompanija više neće pružati podršku timovima koji žele koristiti njihova vozila u klasičnim kategorijama motorsporta gdje se koriste motori s unutarnjim izgaranjem.

Dok su Ferrariju u zlatna vremena s Enzom na čelu cestovni automobili predstavljali način financiranja trkaćih timova, danas motorsport najčešće ima suprotnu funkciju. Brojna natjecanja i timovi koji na njima sudjeluju dio su jedne šire slike, na kojoj proizvođači žele reklamirati svoje proizvode, cestovne automobile, koje pak na neki način žele asocirati sa radikalnim performansama trkaćih automobila.

  

Volkswagen unatoč svojoj silnoj moći i dominaciji u autoindustriji, nije ništa drugačiji. Pragmatični Nijemci žele iskoristiti motorsport kao alat pomoću kojeg će upravljati svojim imidžem i utjecati na to s čime ćemo od sada asocirati ime „narodnog vozila“. Ne tako davno, Volkswagen je predstavljao gotovo pa sinonim za dizelske automobile. Danas, nakon brojnih afera to nije slučaj, barem tako ne bi voljela gospoda u odijelima iz vrha VAG-a.


VW napušta oktanski motorsport

VW napušta oktanski motorsport

VW napušta oktanski motorsport


Nedavno je objavljeno kako Volkswagen ulaže abnormalnih 60 milijardi Eura u razvoj električnih tehnologija i vozila. Takvu kapitalnu investiciju treba braniti i štiti na sve moguće načine. Električni automobili na MEB platformi koliko god atraktivni bili neće se prodavati baš sami od sebe ako se stvari ne poguraju.

 

VW napušta oktanski motorsport

Kako bolje osigurati dobru i kontinuiranu prodaju električnih automobila iz ID serije ako ne tako da ih u svijesti ljudi ne povežemo s nečim atraktivnim. Ekologija i čist okoliš su dobre stavri ali malo koga privlače kada je kupnja automobila u pitanju, osobito ne zagrižene automobiliste.

S druge strane, električni hiperautomobil s nekoliko stotina konja i izgeldom svemirske letjelice koji pri tome na sebi nosi ključnu ID oznaku, e to je već nešto zbog čega bi valjalo razmisliti o kupnji električnog ID automobila. Može li taj „svemirac“ obarati vremenske rekorde širom svijeta onda će većina nas poželjeti kupiti dio tog identiteta i tehnologije kroz cestovne ID automobile.

Nažalost, žrtva te posvemašne elektrifikacije jesu odlični trkači benzinci koje je Volkswagen sve do sada koristio i proizvodio. VW više neće podupirati niti WTCC momčad Sebastiana Loeba jer automobil za tu klasu više neće postojati a novi Golf GTI TCR također će se naći na odstrelu. Podvučemo li crtu, možemo reći da nemamo ništa protiv „struje“ i njenog uvođenja u autoindustriju, samo bismo voljeli kada rezovi u određenim granama ne bi bili ovako radikalni.


Pogledaj galeriju


VW napušta oktanski motorsport

Povratak na vrhpointer
Zatvori X