Pretraži
Vjerovali ili ne, Tesla je dosad proizvela “samo” 300 000 električnih automobila

Vjerovali ili ne, Tesla je dosad proizvela “samo” 300 000 električnih automobila

Objavljeno: 16/02/2018 / Autor: Petar Bondek / Foto: Screenshot

Teslu mnogi smatraju vodećim svjetskim proizvođačem električnih vozila koji uporno postavlja trendove, zabrinjava konkurenciju, ljuti svoje investitore i razočarava svoje vjerne kupce (prvenstveno one koji i dalje očekuju svoj Model 3). No, jeste li se ikada pitali koliko je i je li Tesla veliki proizvođač automobila?

Naime, iz Tesle su potvrdili da je nedavno proizvedeno 300 000. vozilo. Nakon kraja posljednjeg kvartala, Tesla je oborila dosadašnji rekord isporučenih vozila po kvartalu, sa 29 870 isporučenih vozila, što je značilo da je dosad ukupno isporučeno 286 000 vozila.


Tesla Model 3


Da budemo precizniji, od osnutka je isporučeno 212 821 Modela S, 71 927 Modela X i 1770 Modela 3.

Iz Tesle je nedavno objavljen podatak o novom (starom) ugovoru i bonusnoj shemi za izvršnog direktora – Elona Muska, a nakon toga je iz kompanije poslano i informativno pismo dioničarima. U toj obavijesti, kompanija je potvrdila da je Musk zadovoljio sve osim jedne od 10 ključnih točaka, uključujući “proizvodnju 300 000 automobila”.


Elon Musk


Jedini pak neostvareni plan je postizanje bruto marže u iznosu od 30 posto ili više tijekom četiri uzastopna tromjesečja.

Dakle, unatoč tomu što proizvodnja Tesla Modela 3 teče sporije od očekivane, ona ipak značajno pridonosi Teslinoj ukupnoj proizvodnji i isporukama, a ovim tempom, Teslina flota bi zaista ubrzo mogla postati najveća (barem po pitanju električnih automobila) na svijetu.


Pogledaj galeriju

Primjerice, Nissan je prošlog mjeseca isporučio svoj 300 000. električni Leaf, no njegova proizvodnja je pokrenuta 2011. godine, dok je Tesla masovnu proizvodnju pokrenula tek 2013. godine.

Očekuje se, doduše, da će Nissan povećati proizvodnju Leafa s novom generacijom, no teško da će to učiniti u tolikoj mjeri da bi nadmašio Teslinu planiranu proizvodnju Modela 3.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X