Pretraži
VIDEO: Testirali smo legendarni Subaru Impreza 22B STi . Inače, ovo je jedini ovakav primjerak na svijetu koji je na prodaju.

VIDEO: Testirali smo legendarni Subaru Impreza 22B STi . Inače, ovo je jedini ovakav primjerak na svijetu koji je na prodaju.

Objavljeno: 14/05/2019 / Autor: Vozim HR / Foto: Vozim.HR

Subaru Impreza 22B STi


Subaru Impreza 22B-STi for sale


Pitate li bilo kojeg istinskog ljubitelja japanski jurilica, koji je najbolji i najposebniji automobil, možete slobodno zaboraviti na sve Skyline, Mazde, Mugenove Honde pa čak i Evolutione. Odgovor je samo jedan i konačan, Subaru Impreza.

Iako sam se cijeli život kunuo da je Lancia Delta Integrale moja najveća ljubav, trenutak kada sam saznao da ćemo na test dobiti legendarni Subaru Impreza 22B STi ću pamtiti do kraja života. Dakle, iako fijukanje turbine kraljice rallyja mnogi (uključujući i mene) smatraju najljepšim zvukom na svijetu, kada saznaš da ćeš sjediti za volanom 22B STi modela, ljubavi se prekidaju, otkazuju se svi dogovori u slijedećih mjesec dana a trenutak okretanja ključa vizualiziraš barem 1000 puta. Ne kužite ? Ljudi, govorimo o 22BSti modelu !!!!!

Prema urbanoj legendi, ukupno je napravljeno 426 Imprezi 22B STi i svaka u kabini ima pločicu sa graviranim rednim brojem, počevši od 001/400. Zanimljivo je da je Subaru pokazao neobičnu dozu praznovjerja, preskočivši redni broj 13.Tri automobila sa oznakama 000 napravljena su za Colina McRaea, Nickya Girsta i Davida Lapwortha. Ključne ljude za Subaruovom reli timu

No krenimo redom, pretpostavljam da ne postoji zaljubljenik u automobile koji u nekom trenutku nije maštao o super-automobilu koji bi bio snažan, odlično izbalansiran, krute šasije, odličnih amortizera, brutalne “špere“ sa pogonom na sva četiri kotača te bez elektronike koja izjednačava znalce i one koji samo znaju dati gasa pa što bude (ostalo odradi elektronika da ih zadrži na cesti i životu).


Subaru Impreza 22B-STi for sale

Subaru Impreza 22B-STi for sale

Subaru Impreza 22B-STi for sale

Subaru Impreza 22B-STi for sale


Isti bi doslovno proždirao asfaltiranu cestu i makadam, kroz zavoje bi letio brzinom rezerviranom za trkaće bolide, a vikendom bi na trkaćim stazama, uz dobar odabir guma nabijao komplekse vlasnicima “jurilica“ koje su mjesecima slagali u radionicama.

 

Mašta je sjajna stvar koja u glavnom u realnom životu ne drži vodu.

Ipak, koliko god to zvučalo suludo u ovom slučaju mašta mnogih je 1998. godine postala stvarnost.

Japanci, su iste godine predstavili svijetu “san snova“, “brutalnu jurilicu“, “Sveti Gral Subaru svijeta“, “kralj“ i još bez broj naziva kojima je ostatak svijeta počastio danas jedinstveno vozilo Subaru Impreza 22B STi, proizvedeno u vrlo ograničenoj količini ( 400 numeriranih i 26 nenumeriranih).

 

Svi primjerci su prodani u roku od dva dana

Jedan od tih primjeraka pod brojem 148 vozili smo na testu, uz napomenu da je to jedinstveni primjerak na svijetu obzirom da se na poklopac motora potpisao Peter Stivens, čovjek koji je dizajnirao to legendarno vozilo.

Peter Stivens je “odradio“ dizajn dok je za ostalo zaslužan tim kojega čine bezimeni konstruktori, inženjeri i ini likovi koji su vjerojatno iz čiste perverzije konstruirali ovaj brutalni stroj.

Ne znam koji su bili motivi ekipe iz SUBARU-a da slože ovu jurilicu, ali je činjenica da su uspjeli pomiriti nepomirljivo.

 

Test

Ovaj auto nije konfekcija za “napaljene“ ulične trkače.

To je pravi trkaći auto kojemu samo nedostaje rollbar i protu požarna instalacija.

Amortizeri na štelanje, ovjes na štelanje, pa čak i zadnji spojler na štelanje (znalci tvrde da se zadnji spojler štela na način da drži auto na pravoj putanji dok je u zraku za vrijeme leta na stazi, a koji znaju biti jaaako dugi).

Transmisija za razliku od “običnih“ Impreza je moćna, robusna i gotovo neuništiva, a špera brutalna, te  doslovno trga auto i asfalt prilikom okretanja u mjestu (na šljunku se manje osjeti).

Turbo-boxer agregat doslovce zaljeva pumpa goriva koja se nalazi u prtljažniku a izgledom podsjeća na potopnu pumpu ili hidrofor.

Snažni i elastični turbo-boxer agregat je na testu gutao solidnih 24 litre na 100 km što i nije puno obzirom da dečki koji voze slične modele na trkama tvrde da se cifra penje na 60 litara i više na 100 km, ali to nije čudno jer tu benzin curi na sve strane, jaka smjesa daje snagu, hladi motor, dodatne dizne vrte turbinu i slično.

 

Volan na desnoj strani, „kriva“ ruka na mjenjaču, što ću sad ?

Nije mi prvi put i nije neka ispričnica, ali uvijek nervira taj volan na desnoj strani.

Nisi na svom mjestu, sjediš na mjestu suvozača, mijenjaš brzine lijevom rukom, percepcija je pomaknuta u desno, jednostavno nisi svoj.

Nije isto voziti Rolls-Royce po gradu gdje te slikaju na svakom križanju, tramvajskoj stanici, ili po zavojitim, brdskim cestama voziti brutalnu “jurilicu“ koja te provocira svojom snagom i ostalim performansama a ti sjediš na “krivoj“ strani, mijenjaš brzine sa “krivom“ rukom i nemaš hrabrosti i samopouzdanja odgovoriti na provokaciju.


Subaru Impreza 22B-STi for sale

Subaru Impreza 22B-STi for sale


Test: dan prvi.

Subaru Impreza 22B STi je prekrasan automobil. Nema zavodljive pravocrtne linije kao Lancia Delta Integrale, ne izgleda prijeteće kao BMW M3 kockica ali zato ima ono nešto puno puno više. Što ? Pa sve, halooo, govorimo o Subaru Imprezi 22B !!! Na njemu je sve genijalno

Od trentka kada sam prmio za kvaku na vratima prošli su me trnci koji nisu prestajali tijekom cijelog testa. O ovom automobilu čitate, o ovom automobilu slušate legende, za njega znate da košta preko 150.000 Eur ali ga nikada ne sretnete. I onda, pukom srećom, završim za volanom jednog takvog. Okrećem ključ, stiskam kuplung, krećem..

Volan je krut, kuplung je tvrd, mjenjač je tvrd (i još je na krivoj strani) ali osjećaj je izvanredan. Oprezno se probijam kroz gradsku gužvu.

U početku sam jako fokusiran na desnu stranu volana i krivu ruku na mjenjaču, međutim, kako vrijeme prolazi sve postaje nekako lakše. Još se ne usuđujem jače pritiskati papučicu gasa, iskreno nisam siguran ni u sebe ni u reakciju ovog monstruma. Kroz glavu mi prolazi priča o zecu i kornjači.

Samo što ova kornjača sjedi na 280 super brutalnih konja koji me lagano voze van grada, Impreza i ja čekamo zavoje. Ona s nestrpljenjem a ja sa strahom J

Kreću prva fotkanja, par video sekvenci, par bržih prolazaka kroz zavoje i bez previše “lakiranja“ tipa vozio sam zavoje brutalno brzo, auto drži nenormalno, podupravljanje fantastično i slično mogu reći da ništa od navedenog nije bio slučaj.Ništa od navedenog…za sada

 

Desetak puta sam pokušao povezati zavoje na dionicama na kojima smo testirali slične “jurilice“, ali jednostavno nije išlo.

Nije problem volan na desnoj strani, na to se navikneš nakon nekog vremena, ali mijenjanje brzina lijevom rukom u pravom trenutku postaje nemoguća misija.

Umjesto da desna ruka automatizmom, sama od sebe promijeni u željenu brzinu ti moraš lijevu ruku koja je do sada samo palila žmigavce i držala volan nagovoriti da promjeni, u pravom trenutku, recimo u treću brzinu. Sve skupa te usporava i frustrira.

Nakon nekoliko “ritanja“ po zavojima koja su bila tvrda, bučna i brutalna, odlučili smo prvi dan završiti u revijalnom tonu i priznati sam sebi da tom legendarnom automobilu ne možeš ništa, osim ga svojom nespretnošću zamotati oko nekog drveta.

Osjećaš se kao gladni glupan kraj konzerve najskuplje tune, bez otvarača za konzerve, ili kao ljubitelj dobre kapljice kraj butelje super kvalitetnog vina bez vadičepa.

Možeš ih zdrobiti ili razbiti ali nećeš u cijelosti uživati u sadržaju.

Večer sam proveo gledajući malobrojne Youtube snimke ekipe koja uživa u vožnji ove automobilske poslastice, uopće se ne sjećam da sam spavao, sve je moralo biti spremno za slijedeći dan.


Subaru Impreza 22B-STi for sale


Test: dan drugi

Drugi dan, novi izazov, nova priča.

Preko noći je sve nekako sjelo na svoje mjesto (u glavi).

Od prve sekunde okreta ključa se dogodila nekakva imaginarna interakcija, kao znamo se od jučer pa je sad sve ok

Možda nisam normalan jer se na nekom čudnom nivou povezujem sa automobilom iz prošlog stoljeća. Možda je to cijena koju trebam platiti da bih sa ovom legendom pospajao desetak zavoja poznate ceste, možda trebam nekom donirati bubreg prije toga, nemam pojma ali pristajem na sve. Ovo će biti dan za pamćenje o kojemu ću pričati i svojim unucima

Vikend je, rani jutarnji sati, nigdje nikoga. Zagrijavanje kroz grad, kreni, stani, zagrijavanje guma i kočnica. Izlazak iz grada, zatim dugi, pregledni zavoj na petlji. Opet provocira ali danas je druga priča. Prespavao sam, poznamo se od jučer, znam kada će se “ritnuti“.

Široki ulazak u zavoj pa tik uz desnu ogradu (nikada je nisam vidio tako blizu), preko pola gasa, auto je zategnut, osjećam ga u cijelosti, imam vremena pogledati okolinu. Zvuči čudno jer sam se jučer u njemu osjećao kao strano tijelo.

U zadnjoj trećini zavoja vidim još dvije vozne trake, nema nikoga u dolasku, mjesta za “manevre“ koliko ti srce poželi. Gas ne “u pod“ već nježno do kraja (ipak respect), auto “ni na nebu ni na zemlji“ elastični turbo-boxer te “ispali“ tako brzo i tako jednostavno/prirodno da je riječima nemoguće opisati nekome tko to nije probao.Idemo dalje. Poznate ceste, poznati “set“ zavoja. Primaknuo sam sjedalo za dva zuba prema naprijed. Puno bolji osjećaj. Bilo je potrebno potrošiti 50 litara benzina i prespavati da bi sve sjelo na svoje mjesto. I sjelo je, čak je i lijeva ruka “proradila“ i šalta bez greške.

Gume su se zagrijale i zavoje guta kao u video igrici, a agregat, ovjes i špera su u savršenoj harmoniji. Da je mjenjač malo brži bilo bi savršeno, ili je to možda zbog lijeve ruke. Kako god, jurim sve brže i brže, gdje je granica i što će se dogoditi kada pretjeram?

Kada pretjeram? Pa već sam odavno pretjerao, srce mi tuče kao ludo, na kilometar sat ne stignem pogledati, non stop pritišćem gas, kočnicu, šaltam, vrištim u sebi, vrištim na glas.. Ovo je genijalno, ovo se vozi tako grubo i tako dobro da je jednostavno nevjerojatno. Moram paziti da ne pretjeram, moram paziti da ne pretjeram, stalno ponavljam u sebi dok mi srce želi iskočiti iz prsnog koša od uzbuđenja. Samo još jedan zavoj, samo još jedan….. da pretjerao sam.Vraćam se prema ekipi iz redakcije. Lagano vozim natrag istom dionicom međutim to nije onaj isti automobil od prije 15-ak minuta. Sada mi je nekako neudoban, tvrd, težak u zavoju i poskakuje po neravnoj cesti.  Ništa čudno, to je ipak trkaći automobil. Sretan je samo kad je brz, a doista je brz, vjerujete, jeb…je brz.

Fotka ovdje, fotka ondje, video, dan polako ide svom kraju. Testirati ovako jedinstveni, numerirani, savršeno očuvani primjerak koji ima status legende je privilegija koju ću pamtiti do kraja života međutim svemu lijepome mora doći kraj pa tako i ovom testu.

Sve što ste ikada pročitali ili čuli o Subaru Imprezi 22B STi je istina. To je automobil stvoren od automobilskih Bogova za beskrajno uživanje privilegiranih pojedinaca koji imaju vozačka znanja i novce s kojima će ga si priuštiti.

Koliko ? Pa 150.000 Eura, naime po toj cijeni se upravo prodaje ovaj unikatni primjerak

Povratak u garažu, cerada, hibernacija.

Do nekog novog susreta.


Pogledaj galeriju

Subaru Impreza 22B STi

Povratak na vrhpointer
Zatvori X