Pretraži
VIDEO: Renault automobile budućnosti zamišlja u obliku lopti pa je tako nastao Renault Float

VIDEO: Renault automobile budućnosti zamišlja u obliku lopti pa je tako nastao Renault Float

Objavljeno: 24/09/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Renault

Renault se udružio s Central Saint Martins umjetničkim koledžom iz Londona kako bi organizirao natjecanje na kojem bi studenti industrijskog dizajna trebali predstaviti svoju viziju automobila budućnosti.

Pobjedu je odnijela 23-godišnja studentica Yuchen Cai, sa svojim Renault Float -omFloatom.


Renault Float


Cai je zamislila levitirajuću sferu, koristeći pritom Maglev tehnologiju koja se može povezati s drugim primjercima vozila kako bi se povećala. Za nagradu, Cai će provesti dva tjedna u Renaultovom dizajnerskom studiju u Parizu, gdje će dalje raditi na svojoj ideji.

Reanault Float je dobio svoje ime zbog korištenja Maglev tehnologije pomoću koje lebdi, tj. nema nikakvog dodira s površinom ceste.

U pojedinačne kabine stalo bi po dvoje ljudi, dok bi magnetno remenje oko središnjeg dijela omogućilo povezivanje više kabina, a pomoću aplikacije za smartphone mogli biste i “dozvati” ovo autonomno vozilo.


Renault Float


Unutra bi vam jednostavne kontrole omogućile navigaciju i komunikaciju s ljudima u drugim kabinama. Oni, pak, koji traže privatnost mogli bi zatamniti stakla kako ih nitko izvana ne bi vidio, a klizna vrata bi olakšala ulaz i izlaz iz kabine.

Renault je, uz Cai, odabrao još dvoje finalista. Stephanie Chang Liu je stvorila Flo – koncept za vozilo s tri svrhe. Ovisno o klijentovim potrebama, Flo se može transformirati za teretni prijevoz, osobnu mobilnost ili kao vozilo za dijeljenje, čime je postao nalik autonomnom taksiju.

Drugi finalist je Tuna Yenici, koji je osmislio Vue – sferu koja se smjestila na vrhu šasije i koja inspiraciju pronalazi u vezama ljudi s njihovim kućnim ljubimcima.


Pogledaj galeriju

Ovo vozilo bi bilo tužno kada bi odvelo vlasnika na posao, no vrlo bi ga veselo pozdravilo kada bi ga pokupilo s posla na kraju dana.

Renault je prošle godine izazvao studente istoga natjecanja da dizajniraju kabinu budućnosti. Tada je pobijedila Oura – odijelo koje je simuliralo osjećaj lebdenja tijekom vožnje automobilom.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X