Pretraži
VIDEO; Oglušimo zajedno uz kokofoniju E30 BMW-a s IRL V8 motorom i 11.300 o/min

VIDEO; Oglušimo zajedno uz kokofoniju E30 BMW-a s IRL V8 motorom i 11.300 o/min

Objavljeno: 14/03/2019 / Autor: Petar Bondek / Copyright:Team-edlinger, Steyr - Werner

E30 BMW 320 IRL EVO V8 : Da, poprilično radikalan E30…u najmanju ruku!

Kako drugačije opisati čudovište u vrlo specifičnoj karoseriji s vrlo specifičnim motorom? Da, navedeni 3,5 litreni motor potječe iz Indy Racing League bolida te za ovu priliku razvija 570 KS pri 11.300 o/min!

Predivna V8 grmljavina koja još uvijek odjekuje austrijskim brdima, godinama nakon aktivacije potječe iz BMW-a 320 IRL Monster Evolutiona Ericha Edlingera koji se umirovio prije pet godina.Nostalgični kakvi jesmo, volimo ići spavati krvavih ušiju od atmosferskog V8 prisilno zatočenog u čudnoj aero-karoseriji BMW-a E30 s još čudnijim XTrac mjenjačem iz Prost Formule 1 iz sezone 2000. Da, ova čudna himera je težila oko 860 kg, što čini omjer snage i težine još zanimljivijim!

Vremena koje je ostvarivao ovaj bolid su bila nestvarna za konkurente, no gledaoci će pamtiti iskre i plemenitu  buku koja je pticama u niskom letu izazaivala instant infarkte. Danas ni sama F1 ne zvuči baš posebno, no sablasna inačica njene električne zamjene se šulja suvereno i uvjerljivo poput neke utvare iz japanskih slow-hororaca.

Biranje između Sounds of silence i Bring The Noise baš i ne bi trebala spadati u moderne izbore automobilizma i motociklizma, no to ionako nije naš izbor dana – on je ponosno nosio plavo-bijele boje i činio provod u brdima znatno zanimljivijim.Da li ste ikad vidjeli agresivniji aero-paket na Kockici? kakav li je samo osjećaj voziti nešto takvo – leteći decibelni udar s više pratećih krilaca od von Richthofenovog Fokkera Dr.I koji je rušenjem zrakoplova kojim su letjeli kapetan Edmund Blackadder i Baldrick poremetio tijek svjetske povijesti. Nema veze, krilce više-manje nikome ne smeta…E30 BMW 320 IRL EVO V8

Povratak na vrhpointer
Zatvori X