Pretraži
VIDEO: Ništa dosadno iz The Boring Company; kombinacija tunela, lifta, katapulta s nosača zrakoplova i tračnica s letećim autonomnim vozilom…da -NIŠTA dosadno!

VIDEO: Ništa dosadno iz The Boring Company; kombinacija tunela, lifta, katapulta s nosača zrakoplova i tračnica s letećim autonomnim vozilom…da -NIŠTA dosadno!

Objavljeno: 22/12/2018 / Autor: Petar Bondek / Photo: Screenshot, The Boring Company


Još nikad nisam upoznao psihički ubrojivu osobu koja voli provoditi vrijeme u prometnoj gužvi. Osim što gubite vrijeme i živce umirete od dosade i naravno – kasnite negdje. Tom problemu je doskočio enfant terrible automobilske scene – Elon Musk. Ima podjednako novaca i dobrih ideja, a najnovija se zove Loop.

U 1,8 dugom podzemnom tunelu spojenom s dvije lift – platforme koje spuštaju i podižu autonomno električno vozilo te ga montiraju na sustav tračnica dolazi do najbržeg oblika gradskog prijevoza. Tada slijedi ono najzanimljivije – baš poput zrakoplova na nosačima automobil se lansira i razvija brzinu do 240 km/h fiksiran na klizačima. Zvuči kao fantastično rješenje za gradske gužve – već se vidim kako uz Jamiroquaija i „Deeper Underground“ ili „Tunnel of Love“ Dire Straitsa grabim baguette rustique s buđolom dok me lift spušta na lansirnu rampu u ganc novoj Tesli GTI-R AUT. OK, inicijalni Testni tunel u kalifornijskom Hawthorneu je još uvijek testni poligon u pelenama, ali prve snimke pokazuju ogromni potencijal ovog koncepta.

Naravno da ni dva kilometra dug tunel nije gotova stvar, samo je poveznica sa Space X parkingom, i koštao je skoro pet milijuna dolara po kilometru, a trebao bi pokazati da se Loop liftovi mogu izgraditi na vrlo malim tlocrtima i unutar postojećih zgrada. Da, zvuči kao rješenje direktno kopirano iz Batmanove špilje, no Elonu nikad ne nedostaje zgodnih ideja. Loop prijevozni sustav bi trebao imati dvostruke tunele, izlaze za slučajeve nužde te interne sustave rasvjete, komunikacija, videa i zaštite od požara. Možda Elon baš i nije na početku priče izgledao kao „dark horse“ na kojeg bi se kladio, no iz dana u dan nas iznenađuje sve boljim i boljim idejama. Ukoliko bi mi skratio vrijeme povratka kući i pritom mi znatno olakšao život, možda bi i nazvao treće dijete po njemu. Nikad se ne zna!

Povratak na vrhpointer
Zatvori X