Pretraži
VIDEO: Hyundai Elevate Concept može voziti, penjati se ili hodati

VIDEO: Hyundai Elevate Concept može voziti, penjati se ili hodati

Objavljeno: 08/01/2019 / Autor: Petar Bondek / Video: Newspress

Da, već smo pisali o ovom čudu s CES-a 2019, a sad imamo i video! Hyundaiev koncept  “Elevate” Ultimate Mobility Vehicle (UMV) ima kotače s robotskim nogama koje mu omogućuju da vozi, hoda ili da se penje po najzahtjevnijem terenu!Svaki spasioc će Vam reći da su prva 72 sata nakon prirodne katastrofe ključna; no često zahvaljujući prirodi same katastrofe (požara, potresa, uragana, poplave) je ponekad vrlo izazovno za spasitelje da na vrijeme pomognu ugroženima.

U potrazi za brzim, otpornim i svestranim vozilom za upravo takvu namjenu Hyundai je razvio ideju prvog ikad vozila s pomičnim nogama – Elevate! On je spoj tehnologija koji nalazimo u električnim automobilima, robotima i najsposobnijim terencima, a ima nevjerojatne terenske sposobnosti.

Bilo da se radi o tsunamiju, potresu ili nečem trećem, današnja spasilačka vozila dovoze spasioce samo do ruba polja krhotina, dok ostali dio (obično najzatjevniji) spasioci moraju prolaziti pješke.Elevate može gaziti po manje – više svemu i dovesti ekipu do same kritičke točke, a ima pristup sa sve četiri strane. Isti princip se može preslikati pri prijevozu invalidnih osoba, gdje se Elevate doslovce penje po stepenicama do ulaznih vrata i čeka da kolica ukližu u njega.

Mogućnosti ove platforme su beskonačne; modularna EV platforma se može prilagoditi svim zahtjevima, a dok nisu potrebne ruke se „odmaraju“, dovod struje do elektromotora je prekinut a upotreba integriranog pasivnog ovjesa povećava efikasnost baterije.

Tako bi Elevate trebao juriti autocestom kao i sva druga prometala, ali nijedno osim njega nije u stanju prijeći zid visine 1,5 m, prekoračiti istu razdaljinu preko rupe ili omogućiti trag kotača od 4,5 m.Još bolje, ima nekoliko modova hoda; od „sisavca“ do „gmaza“. Zvuči predobro da ne bi bilo isprobano u stvarnim uvjetima, zar ne?


 

Pogledaj galeriju

Hyundai Elevate Concept

Povratak na vrhpointer
Zatvori X