Pretraži
VIDEO: Continental tvrdi da posjeduje tehnologiju koja će spasiti dizelska vozila. Testirano je na VW Golfu 7 generacije, valjda slučajno ;)

VIDEO: Continental tvrdi da posjeduje tehnologiju koja će spasiti dizelska vozila. Testirano je na VW Golfu 7 generacije, valjda slučajno ;)

Objavljeno: 03/11/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Continental

Priču o “zlim i otrovnim” dizelašima već znaju i vrapci na krovu pa je nećemo ponavljati. Međutim, konstantna krivnja za sve nedaće zagađenja koja se stalno nameće na dizelske automobile, natjerala je različite proizvođače da pokušaju riješti problem koji su dizelaši “zakuhali”.


Dizel, promet


Jedan od takvih proizvođača je i Continental, koji tvrdi da ima rješenje za ovaj problem. I da, to je onaj Continental koji poznajemo kao proizvođača guma. Iako internet bruji o tome kako ovaj koncept nije originalno Continentalov, već onaj tvrtke Connaught Motor Company, mi ćemo u ovom tekstu preskočiti tko je vlasnik ideje i koncepta, i odmah skočiti na samu stvar: radi li to ili ne ?

Uglavnom, Continental je za testiranje prototipa strateški odabrao 2,0-litreni Volkswagen Golf Mk7 GTD koji nakon ugradnje Continentalove tehnologije emitira 60% manje NOx od standardnog prosječnog automobila.

Radi se o podacima nakon Dieselgate afere pa su isti valjda točni ,tj. nisu “softverski” poboljšani kako su to u VW-u voljeli prikazivati.

Uz to, prosječna potrošnja vozila je poboljšana za četiri posto te je smanjena emisija CO2.

“Dizelska vozila će i dalje imati važnu ulogu u ispunjavanju potreba mobilnosti u doglednoj budućnosti”, izjavio je José Avila, predsjednik odjela za pogonske motore i član izvršnog odbora Continentala.

Inženjeri u Continentalu implementirali su čisti dizelski sustav u više faza. Prvo su zamijenili standardni sustav ubrizgavanja s Continentalovim PCRs5 Piezo common rail sustavom. Pomoću svojevrsnog dinamičkog ventila, moguće je provesti više precizno izmjerenih ubrizgavanja po ciklusu, što ujedino omogućuje ubrizgavanje optimalne/minimalne količine goriva.


dizel vozila


Dizelska vozila prilikom pretvorbe emisije dušikovog oksida koriste katalizatore ili katalitičke pretvarače. Ali, ti sustavi adekvatno funkcioniraju samo na određenim relativno visokim temperaturama koje se ostvaruju prilikom dužeg, konstantnog rada motora poput vožnje po autocestama, dok su manje učinkoviti u gradskoj vožnji.

Testovi su pokazali da ova tehnologija rezultira smanjenjem kumulativnih emisija dušikovog oksida tijekom vožnje, za oko 37 posto.


dizel vozila


Međutim, zbog toga će doći do povećanja potrošnje goriva, pa je u priču uveden 48-voltni hibridni sustav. Sustav od 15 kW omogućuje regenerativno kočenje, no može pomoći i motoru s unutarnjim izgaranjem pri kratkim, oštrim ubrzavanjima za peglanje krivulje okretnog momenta i dodavanje vršne snage.

Na ovaj način se dodatno smanjuju emisije dušikovog oksida za dodatnih 3%.


Pogledaj galeriju

Dodatna smanjenja štetnih emisija postignuto je korištenjem električnog grijanog katalizatora (EMICAT). To omogućuje početak pretvorbe NOx, ali i održavanje katalizatora na operativnoj temperaturi u svim scenarijima vožnje.Continentalov sustav za posredno smanjenje emisije štetnih plinova koristi i nešto što oni zovu povezivo upravljanje energijom (cEM) i pomoć na semaforima (TLA).

Ukratko, stvar funkcionira tako da u navigaciju upišete kamo idete, a sustav onda radi kalkulaciju i predlaže način vožnje (uzimajući u obzir dionicu koju prolazite, stanje u prometu, količinu semafora, predikciju kada će se na semaforu upaliti crveno, itd.) za optimalnu iskoristivost motora i elktromotora.

Jako simplificirano, Continental će pokušati vašeg dizelaša pretvoriti u hibrid. Koliko takva adaptacija košta i na koje se sve automobile može implementirati, nije poznato. Ovako na prvu, izgleda jednostavnije kupiti originalni hibrid od ovog “delanca”, ali možda nas cijena iznenadi.

U svakom slučaju, ni ovo rješenje nije moglo proći bez struje 😉


semafor


Povratak na vrhpointer
Zatvori X