Pretraži
Veliki troškovi: Ako imate nesreću s tehnički neispravnim vozilom, mogu se izgubiti prava iz osiguranja

Veliki troškovi: Ako imate nesreću s tehnički neispravnim vozilom, mogu se izgubiti prava iz osiguranja

Objavljeno: 31/07/2020 / Autor: Tin / Foto: YouTube

Ako imate nesreću s tehnički neispravnim vozilom, mogu se izgubiti prava iz osiguranja – Prometne nesreće nikad nikome nisu učinile dobro, ali na sreću postoji obavezno osiguranje pa će oštećeniku skoro uvijek šteta biti pokrivena. No nerijetko uzrok nesreće može biti tehnička neispravnost vozila, a u tom slučaju se stvari mogu dodatno zakomplicirate za odgovorne osobe za štetu.

Naime, iako vozilo može biti uredno registrirano, bez problema proći na tehničkom pregledu i da ima obavezno osiguranje, između dva tehnička pregleda može se svašta pokvariti i promijeniti. Tehnička neispravnost na upravljačkom ili kočionom sustavu vrlo lako dovede do prometne nesreće, a onda nastupaju problemi.


Ako imate nesreću s tehnički neispravnim vozilom, mogu se izgubiti prava iz osiguranja


Ako imate nesreću s tehnički neispravnim vozilom, mogu se izgubiti prava iz osiguranja

Kad je vašim vozilom uzrokovana prometna nesreća, a isto je slučajno imalo neku tehničku neispravnost netom prije nesreće, zakon o obveznim osiguranjima vam nikako ne ide u prilog. Naime, isti propisuje da osigurana osoba gubi prava iz osiguranja ako je šteta nastala zbog toga što je vozilo bilo tehnički neispravno, a ta je okolnost vozaču vozila bila poznata.

Kada oštećenik u tome slučaju zatraži naknadu štete od osiguranja, osiguravajuće društvo će tu štetu svakako morati isplatiti, ali će tada od osigurane osobe koja je odgovorna za štetu tražiti naknadu isplaćenog iznosa štete. Osim toga, osiguranje će nerijetko naplatiti i dodatne troškove te kamatu.No na sreću po krivca za nesreću, ovaj zakon zahtjeva dva uvjeta. Prvi uvjet za dobivanje regresa je dokaz da između tehničke neispravnosti vozila i prometne nesreće u kojoj je nastala šteta postoji uzročna veza, odnosno da je upravo tehnička neispravnost uzrok nezgode.

Osim toga, osiguravajuća kuća mora dokazati da je tehnička neispravnost vozila vozaču bila poznata. Upravo za to sam vozač mora izjaviti da je vozilo bilo tehnički neispravno, a to će se rijetko kad dogoditi. Na osiguranju je tada zadatak da dokaže da je vozaču bila poznata ta činjenica, ali u realnosti je to iznimno teško dokazati.

Vozači nikako ne bi trebali svjesno izlaziti na cestu ako znaju da je vozilo tehnički neispravno, a čak ako i izađu, osiguravajuće kuće će teško dokazati da je to vozač svjesno napravio. No svakako treba biti oprezan jer se stvari vrlo lako mogu zakomplicirati.Ako imate nesreću s tehnički neispravnim vozilom, mogu se izgubiti prava iz osiguranja

Povratak na vrhpointer
Zatvori X