Pretraži
Veliki povratak “Pustinjskog diva”; Renault Trucks izlaže gorostasni BERLIET T100!

Veliki povratak “Pustinjskog diva”; Renault Trucks izlaže gorostasni BERLIET T100!

Objavljeno: 12/09/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Renault Trucks

Renault Trucks će svoje sudjelovanje na  2019 European Heritage Days začiniti izlaganjem legendarnog Berlieta T100 – (skoro) najvećeg kamiona na svijetu!

Predstavljen je davne 1957., a većina ljudi koja ga je slagala kao novog je bila zadužena da ga ponovno vrati u operativno stanje nakon 30 godina stajanja. Sve oko T100 -ke je predomenzionirano – sama oznaka je i informacija o ukupnoj težini – radi se o kamionu od 50t, s 50t nosivosti!

 

Kralj pustinje je dug 15, a širok pet metara

Baš ovaj primjerak (Br.2) je zatresao zemlju oko tvornice u Lyon-Monplaisiru 1958. g., a krajnje odredište mu je bio Alžir gdje su Francuzi isisavali crno zlato iz svoje kolonije. Berliet T100 je pokazao fantastične vozne karakteristike po nepredvidljivim dinama, gdje je upotrebljavao svih 700 KS iz V12 “Cumminsa”.

S dužinom od 15, širinom od pet metara i visinom od 4,45 m spada u sam vrh – među dva najveća kamiona u povijesti (specijal o drugom stiže uskoro!), s tim da mu što se tiče nosivosti ni danas nema ravna – i dumperi nosu dvostruko manje! Ukoliko vam se sviđa grgljanje 12-cilindrične Tatre T813 8×8 Kolos onda će Vas Berlietov V12 raspametiti! Na Rétromobile 2019 je bio glavna zvijezda showa  u svakom slučaju – najveća!

Mnogo rješenja s ovog strašnog Berlieta koriste i moderni kamioni – višestruke Messierove “aeronautičke disk kočnice otporne na vodu” na svakom kotaču su 1957. bile apsolutna tehnološka špica – preciznije, svaki kotač su zaustavljale četiri takve kočnice!

A tek gume? Michelinove XXL-ke su visoke 2,2 m, a svaka teži – tonu!

 

Zaboravite “F1 brze” promjene guma – ovdje to traje danima!

Da, sve oko ovog diva je trajalo dugo (baš poput njega) – 1957. je Berliet proizveo samo četiri komada, a T100 se proslavio pri gašenju požara na naftnom izvoruGassi-Touil (1961.-62.), kad je danonoćno opskrbljivao vatrogasne brigade zalihama barita, prelazivši nemilosrdnu pustinju.

Pravi akcijski heroj – sa svih 50 tona!

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X