Pretraži
Oznaka RS na Ultimi znači samo jedno; 60 britanskih staza je dobilo novu Kraljicu!

Oznaka RS na Ultimi znači samo jedno; 60 britanskih staza je dobilo novu Kraljicu!

Objavljeno: 11/06/2019 / Autor: Petar Bondek / Copyright © 2019 Ultima Sports Ltd

Ultima RS : Nakon 35 godina proizvodnje maloserijskih superautomobila britanska tvrtka je ispalila dosad neviđeni projektil – ravno na najbližu pistu!

Pojam trackday automobila je kod nas mrvicu maglovit, jer se zbog brojčanog siromaštva staza, pista, auto-motodroma i sličnih objekata priča svodi na dva – tri slova, pa tako i navedeni automobili. Pojam hrvatskog trackday automobila je Peugeot rally 106, Suzuki Swift ili razvaljena Kockica, što više govori o stanju zemlje u kojoj živimo a manje o hrvatskoj trackday kulturi. Gdje je novac – tu je i interes…

 

Zvuci grmljavine

Britanci nemaju taj problem – po evidenciji za ovaj mjesec imaju na raspolaganju čak 60 staza! Naravno da je trackday nešto svakodnevno na Otoku, baš poput odlaska na fucu, pikado ili rundu lagera. Zato ne čudi što tvrtke poput Atoma, BAC-a, Caterhama ili Ultime preživljavaju sve krize. No ova nova Ultima je nešto posebno…

Možda nije radikalna poput BAC Monoa, no ono što nudi je savršen paket lakoće, snage i downforcea, jedine tri stvari koje Vam trebaju na stazi! Najveća promjena u u odnosu na postojeći model je aerodinamika – prednji generatori Vortexa u spojleru, splitteri, krovni usis, bočni karbonski splitteri, stražnji karbonski spojler s nosačima u obliku labuđeg vrata – sve nevedeno skida vremena kruga, a još nismo spomenuli V8 grmljavinu!

Da, na Porscheov šestbrzinski mjenjač možete priheftati  nekoliko GM LT opcija (480 – 1.200 KS) od kojih dvije najsnažnije (800 i 1.200 KS) dolaze s kompresorom. Da, znam da Vas najviše zanima kilaža, a ona je oko 930 kg (ovisno o izboru motora).

Naravno to znači da ima bolji omjer snage i težine od Bugattija, što je sasvim u redu za trkaći bolid. Koliko trkaći? Treba mu 2,3 s do 98 km/h (otprilike kao atom V8), 5,2 s do 160 km/h, samo 9,2 s za 402 m, a usporava sa 160 km/h do nule za samo 3,3 s. Da, najbolje zalijepite očne jabučice ukoliko odlično poznajete stazu!

Vrhunski narezani  AP Racing diskovi promjera 362 mm odlično obavljaju posao iza unikatnih Ultima RS lakometalnih kotača. Ultimativan posao je ultimativno obavljen! .

 

Pogledaj galeriju

Ultima RS

Povratak na vrhpointer
Zatvori X