Pretraži
U Indiji ozbiljno razmišljaju da Tuk Tuk -ove prebace na struju. Samo im fali struje…i punionica

U Indiji ozbiljno razmišljaju da Tuk Tuk -ove prebace na struju. Samo im fali struje…i punionica

Objavljeno: 30/10/2018 / Autor: Mihael / Foto: Wikimedia Commons.

Kina i Indija slične su u nekim stvarima, više geografski, tek donekle kulturološki. Među sličnostima, svima nam najviše upada u oči mnogoljudnost tih dviju azijskih država. Službeno, Kina je najmnogoljudnija zemlja svijeta, no u kombinaciji sa strogim demografskim zakonima, postoji ne pretjerano učinkovito i prisilno usporenje u porastu broja stanovnika.

Za razliku od Kine, njihov jugo-zapadni susjed Indija ne opterećuje se previše sa svojom situacijom po tom pitanju pa nas ne bi iznenadilo da u skorijoj budućnosti te dvije države zamjene pozicije na ljestvici mnogoljudnosti.

Kulturološka i ekonomska različitost pak se očituju na mnogo načina između Kine i Indije. Dok u Kini po nekim procjenama prometuje oko 1.35 milijuna električnih automobila, što ju međuostalim opravdano smješta na prvo mjesto u svijetu po veličini automobilskog tržišta, u Indiji je situacija malo drugačija.


Električna rikša

Električna rikša

Električna rikša


Po stručnim nalazima tvrtke Bloomberg, zadužene za procjenjivanje tržišta iz aspekta industrije, u Indiji prometuje oko 6.000 električnih vozila, što je oko 225 puta manje nego li u Kini!

Osebujna Indija ipak ima asa u rukavu, svog konja za globalnu statističku utrku, iako ima samo tri noge, odnosno kotača. Dobro naslućujete, riječ je o indijskim tuk tuk ovima, zasigurno najpopularnijem i najprepoznatljivijem obliku javnog prijevoza u toj velikoj naciji. U Indiji ih ima čak 1.5 milijuna i to onih na struju!!!

Dok je Kina kao najveće svjetsko tržište automobila vodila borbu unutar sebe kako bi uspješno promaknula električe automobile, indijska vlada je jedva maknula prstom da situaciju promijeni i kod sebe.

Ekonomičnost i praktičnost električnih tuk tuk ova u Indiji su prije svih uvidjeli sami vozači tih neobičnih prometala. Električne tuk tuk je brži (bolje ubrzanje) od benzinski ili plinom pogonjenih i jednostavniji za održavati

Fenomenalan je podatak da u Indiji na cestu izađe oko 11,000 električnih tuk tuk ova svaki mjesec. Nepovoljan podatak za značajniji razvoj tržišta električnih automobila u Indiji jest jako slabo raširena infrastruktura, odnosno brojnost punionica za baterije, kojih bi do 2022. godine trebalo biti oko 2,800.

Pogledaj galeriju


Električna rikša

Povratak na vrhpointer
Zatvori X